Sondajele indică a patra victorie consecutivă pentru Viktor Orban. Cum a folosit premierul maghiar războiul din Ucraina în avantajul său

Joi, 31 Martie 2022, ora 13:06
4282 citiri
Sondajele indică a patra victorie consecutivă pentru Viktor Orban. Cum a folosit premierul maghiar războiul din Ucraina în avantajul său
Viktor Orban ar putea avea un nou mandat ca prim-ministru al Ungariei FOTO Facebook

Atât Guvernul maghiar, cât și opoziția, sunt pregătiți de cele mai negre scenarii în ceea ce privește alegerile de duminică, 3 aprilie.

Panourile publicitare ale partidului de guvernământ Fidesz prezintă îi prezintă pe politicienii din opoziție drept „pericolul suprem” pentru națiune și îi îndeamnă pe alegători să-i oprească "o dată pentru totdeauna"; opoziția îl înfățișează pe premierul Viktor Orban ca pe o marionetă a președintelui rus și un tiran corupt, care nu a făcut nimic în ultimii 12 ani, decât să jefuiască țara și să o îndepărteze ​​de calea occidentală aleasă de cetățeni în 1990.

Atmosfera este tensionată: minciunile, știrile false și propaganda toxică abundă, iar în săptămâna dinaintea alegerilor, ambele părți se acuză reciproc de fraudă electorală. Motivul pentru toate acestea este că miza este deosebit de mare. Pentru prima dată de când a câștigat la o diferență colosală în urmă cu 12 ani, Fideszul lui Orban se confruntă cu posibilitatea reală de a pierde puterea. Cu toate acestea, analiştii nu sunt de acord cu cât de probabil este acest lucru.

Casele de sondare aliate guvernului prevăd în mod regulat un avantaj confortabil de 5-7% pentru guvern față de opoziția unită. Cu toate acestea, articolele de opinie din numeroasele instituții de presă loiale guvernului dezvăluie o angoasă adecvată, dacă nu chiar uneori o panică totală în rândurile Fidesz.

Casa independentă de sondare Zavecz a constatat săptămâna aceasta doar un avans de 3% pentru guvern, ceea ce se află în marja de eroare. Se pare că opoziția reduce decalajul față de guvern în ultima săptămână de campanie, făcând alegerile din 3 aprilie cele mai strânse și mai interesante din istoria democratică a Ungariei.

„Va fi strâns”, prezice Andrea Szabo, cercetător senior la Institutul de Științe Politice, adăugând că în cele din urmă ar putea fi vorba despre un caz în care opoziția ar pierde alegerile, mai degrabă decât la victoria efectivă a Fidesz.

Un început bun pentru opoziție, stricat de luptele interne

Szabo și mulți alți analiști cred că opoziția unită – o coaliție-curcubeu de partide de stânga, liberale, verzi, centriști și foste de extremă dreaptă – a avut o șansă singulară la începutul campaniei de a-și crea calea spre victorie, dar și-a pierdut avântul la scurt timp după alegerile primare pe care le-au organizat în octombrie anul trecut pentru a găsi un singur candidat la funcția de prim-ministru, care să concureze împotriva lui Orban.

Peter Marki-Zay, un primar conservator până acum puțin cunoscut – în mod ironic, împărtășind multe dintre valorile Fidesz – a ieșit drept câștigătorul surpriză la acele primare. O gură de aer proaspăt, Marki-Zay a stârnit speranța unui nou început în politica țării, care de prea mult timp a fost înlănțuită de vechile rivalități politice dintre stânga și dreapta.

„Dacă opoziția ar fi putut menține această euforie, o victorie lină ar fi fost considerată de la sine înțeleasă”, a spus Szabo pentru Balkan Insight.

În schimb, opoziția a părut la fel de prinsă ca și guvernul de victoria lui Marki-Zay și apoi a fost implicată în bătălii interne, care i-au oferit lui Orban șansa de a recâștiga controlul. Prim-ministrul a lansat apoi o val de cheltuieli, returnând impozitele pe venit familiilor cu copii, acordând pensii suplimentare bătrânilor și înghețând creșterea prețurilor la combustibil și la alimente pentru a reduce inflația, într-o mișcare menită să ademenească cu orice preț alegătorii.

Apoi a venit războiul din vecina Ucraina, care a aruncat în alegeri o altă necunoscută.

Starea de spirit a oamenilor, citită bine de Orban

Orban a jucat bine cartea războiului. Urmărind inteligent starea de spirit a societății maghiare, el a amplificat temerile de război și instabilitate care s-au revărsat din Ucraina și s-a poziționat drept protectorul Ungariei.

Fără a ține seama de apropierea anterioară a lui Orban de Vladimir Putin și de condamnarea sa doar pe jumătate a invaziei ruse, alegătorii Fidesz - cel puțin un nucleu de 1,5-2 milioane de oameni - l-au urmărit cu loialitate.

„Orban adoptă o abordare foarte vocală: << Ungaria trebuie să rămână în afara acestui conflict >>, subliniind în același timp experiența sa de a face față diferitelor crize în calitate de șef al guvernului”, notează Andrius Tursa, consilier pe Europa Centrală și de Est pentru firma de consultanță Teneo. „Asemenea mesaje par să rezoneze bine cu electoratul central Fidesz, iar sondajele de opinie nu indică schimbări negative în poziţia partidului”.

Într-adevăr, sondajele timpurii au sugerat de fapt că Fidesz ar putea beneficia de pe urma războiului și ar putea să-și mărească avantajul, dar politologii au observat de atunci o oprire bruscă în acest sens, iar opoziția a ajuns din urmă în ultimele sondaje.

Acest lucru s-ar putea datora campaniei neobosite a politicienilor de opoziție care merg în fiecare colț al țării și sunt vizibili în piețele și forumurile stradale pentru a-și promova noua unitate. Însuși Marki-Zay a călătorit sute de kilometri prin țară pentru a-i atrage de partea sa pe alegătorii indeciși.

În egală măsură, analiştii spun că s-ar putea să fie, de asemenea, o teamă latentă în rândul multora din electorat că Ungaria ar putea ajunge complet izolată, ca o consecinţă a cursului politic pe care Orban a stabilit ţara.

Acest lucru este exemplificat prin răcirea relațiilor cu Polonia vecină, cândva aliatul de bază al lui Orban în luptele sale continue cu UE, din cauza sprijinului modest pe care Ungaria l-a acordat Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei. Marți, 29 martie, reuniunea miniștrilor apărării din Grupul de la Visegrad, planificată pentru această săptămână, a fost anulată după ce Polonia și Cehia s-au retras.

Teama alegătorului Fidesz șovăitor este că, dacă războiul din Ucraina se prelungește, poziția Ungariei în Europa și la nivel global se va eroda și mai mult. „Este o cursă contra cronometru de ambele părți”, spune Szabo. „Pentru Fidesz, întrebarea este dacă își pot menține conducerea, iar pentru opoziție, dacă se pot reuni pentru o ultimă cursă. Nimeni nu poate spune cum se va sfârși duminică seara”.

”Bombă” pe apă, în Ungaria! Ce-au pățit cele mai valoroase sportive ale României, după 5 ani
”Bombă” pe apă, în Ungaria! Ce-au pățit cele mai valoroase sportive ale României, după 5 ani
Canotoarele Simona Radiș și Ancuța Bodnar, considerate cele mai valoroase sportive ale României, au fost învinse pentru prima oară în ultimii cinci ani, la Campionatele Europene de la...
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
#Ungaria, #alegeri Ungaria, #alegeri Ungaria Orban , #stiri Viktor Orban