Rubla rusească, zlotul polonez și forintul maghiar au ajuns la minime record. În același timp, prețurile aurului au explodat

Marti, 08 Martie 2022, ora 07:31
10068 citiri
Rubla rusească, zlotul polonez și forintul maghiar au ajuns la minime record. În același timp, prețurile aurului au explodat
Forintul Ungariei a scăzut la un minim istoric de 399,38 unităţi faţă de euro FOTO Pixabay

Rubla rusească, zlotul polonez şi forintul unguresc au scăzut luni la minime record, în condiţiile în care preţurile petrolului au crescut din cauza speculaţiilor că naţiunile occidentale ar putea interzice ţiţeiul rusesc, stârnind temeri de inflaţie la nivel mondial, transmite Reuters.

În schimb, monedele ţărilor din America Latină, bogate în mărfuri, au continuat să depăşească performanţa monedelor din ţările emergente din Europa.

În cadrul unor volume mici, rubla a scăzut cu peste 8%, până la un minim de 133,50 faţă de dolar, ân cadrul tranzacţiilor interbancare.

Tranzacţiile bursei MOEX din Moscova este probabil să rămână oprite până miercuri.

”Există o ofertă aproape infinită şi o cerere foarte mică pentru activele ruseşti în acest moment – ​​nimeni nu doreşte să fie asociat cu acestea. Pe termen scurt şi mediu, ceea ce va determina cu adevărat cererile (comercianţilor) pe pieţele emergente sunt termenii tranzacţiilor. Aceste pieţe vor vedea creşteri masive ale preţurilor (de import şi export)”, a declarat Gabriel Sterne, şeful serviciilor de strategie şi cercetare globală EM la Oxford Economics.

Statele Unite şi Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a interzice importurile de petrol ruseşti, informaţie care a dus la creşterea preţului ţiţeiului Brent până la 139 de dolari pe baril, unii economişti estimând că preţurile ţiţeiului s-ar putea dubla până la 200 de dolari pe baril.

Monedele ţărilor din Europa Centrală şi de Est (ECE), care depind în mare măsură de petrolul rusesc, au fost afectate din cauza luptelor intense din Ucraina.

Forintul Ungariei a scăzut la un minim istoric de 399,38 unităţi faţă de euro, în timp ce zlotul polonez a coborât la un minim record de 4,99 pentru euro.

Dacă preţurile mărfurilor se vor menţine la niveluri ridicate, Ungaria ar putea fi printre cele mai afectate economii de piaţă emergente, factura sa de import crescând cu cel puţin 5% din PIB, potrivit datelor Oxford Economics.

Lira Turciei a scăzut cu 1,4%, consemnând a şasea zi consecutivă de scăderi faţă de dolar, determinate de renunţarea de către investitori la activele mai riscante.

Pe de altă parte, preţurile aurului au explodat peste nivelul de 2000 de dolari pentru prima dată în ultimul an ţi jumătate, pe fondul apetitului mai mare pentru plasamente sigure.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Ungaria, #curs valutar, #zlot polonez, #forint, #rubla , #bani aur
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Poza borba
borba
rank 5
“ ân cadrul tranzacţiilor interbancare.”