Negociatorul trimis de Orban la Bruxelles să salveze banii Ungariei. Suma exorbitantă pe care Budapesta cere s-o primească

Luni, 08 August 2022, ora 16:34
4363 citiri
Negociatorul trimis de Orban la Bruxelles să salveze banii Ungariei. Suma exorbitantă pe care Budapesta cere s-o primească
Tibor Navracsics, negociatorul maghiar trimis la Bruxelles FOTO Twitter/Tibor Navracsics

Ungaria speră să încheie un acord cu Bruxellesul cu privire la fondurile UE blocate, până la sfârșitul anului, în timp ce este într-o cursă contra cronometru pentru a accesa miliarde de euro care au fost înghețate din cauza preocupărilor legate de corupție și stat de drept.

Dacă Budapesta nu reușește să ajungă la un acord cu Comisia Europeană până la sfârșitul anului 2022, va pierde 4,64 miliarde de euro din fonduri de recuperare COVID-19, în timp ce rămân întrebări cu privire la un potențial program de finanțare pe șase ani de 24,3 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii sale naționale.

În timp ce prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a sugerat anterior că nu are nevoie de subvențiile UE pentru recuperarea post-Covid, el a trimis oficiali de rang înalt la Bruxelles într-o ofensivă pentru a debloca fondurile.

Negociatorul-șef al Ungariei, Tibor Navracsics, a declarat pentru The Guardian că este optimist cu privire la un acord privind planul de recuperare Covid-19, în valoare de 15 miliarde de euro până la sfârșitul anului. El speră, de asemenea, că Ungaria poate ajunge la un „acord de parteneriat” la începutul toamnei pentru a asigura 24,3 miliarde de euro din „fonduri de coeziune”, în principal din partea UE.

Ambele acorduri sunt încurcate cu un proces disciplinar fără precedent lansat împotriva Ungariei în aprilie, care ar putea duce la suspendarea fondurilor UE din cauza încălcării statului de drept. „Rezolvarea procedurii de condiționare a statului de drept ar putea fi o condiție prealabilă pentru a avea un acord privind banii de coeziune sau banii RRF [recuperarea Covid]”, a spus Navracsics. Guvernului maghiar i s-a acordat un termen limită de 22 august pentru a răspunde unei scrisori lungi din partea comisiei în care avertizează cu privire la „măsuri de remediere”, în cazul în care Budapesta nu reușește să abordeze preocupările de lungă durată cu privire la statul de drept.

Ungaria a primit miliarde de fonduri UE de când a aderat la bloc în 2004, dar îngrijorările au crescut cu privire la presupusa utilizare abuzivă a numerarului UE pentru a îmbogăți prietenii și familia lui Orbán. În cei 12 ani de putere ai lui Orbán, mass-media independentă s-a ofilit, iar controalele și echilibrele între puterile statului au slăbit.

Navracsics – un fost comisar maghiar al UE, care a fost numit ministru pentru dezvoltare regională în mai – a fost trimis la Bruxelles pentru a convinge oficialii să deblocheze fondurile. Ofensiva sa discretă a fost umbrită de atacurile lui Orbán la adresa politicii de sancțiuni a UE și de discursuri incendiare, inclusiv o adresă despre așa-numita amestecare a raselor care l-a determinat pe un consilier de frunte să denunțe retorica „pur nazistă”.

Înalți oficiali ai UE cred că Orbán are nevoie de bani, în timp ce se confruntă cu inflația în creștere, cu o scădere a forintului maghiar și cu amenințarea unei recesiuni severe. Perspectivele economice întunecate l-au forțat pe prim-ministrul ungar să renunțe la plafonarea prețurilor la energie și să majoreze taxele pentru întreprinderile mici, ceea ce a dus la zile de proteste în Budapesta, luna trecută.

Analiştii au citat lipsa unui acord cu UE drept una dintre sursele de presiune economică asupra fragilei economii maghiare.

Oficialii UE simt un moment de pârghie pentru a împinge guvernul să-și reformeze instituțiile. Dar ei nu au încredere și în Orbán, renumit pentru așa-numitul său „dans al păunilor”, adică oferind concesii cosmetice sau o retragere tactică minoră, continuând în același timp să facă din Ungaria un stat iliberal. „Experiența noastră a fost de peste un deceniu în care ei spun că respectă, apoi renunță la un lucru și apoi revin pe ușa din spate. Nu am rezolvat niciodată o problemă 100%”, a declarat un oficial înalt al UE pentru Guardian. „Aceasta este marea problemă a încrederii.”

Comisia ar dori să creeze o nouă autoritate pentru a proteja fondurile UE în Ungaria și solicită organisme anticorupție mai puternice și spațiu pentru ca ONG-urile să verifice politica guvernamentală.

Planul de redresare Covid valorează 5,8 miliarde de euro sub formă de granturi pentru Ungaria – cu 1,4 miliarde de euro mai puțin decât dacă ar fi fost aprobat anul trecut. Dar 70% din granturi (4,64 miliarde de euro) vor dispărea dacă nu există niciun acord până la sfârșitul anului. Planul total ar putea valora 15 miliarde de euro, dacă Budapesta optează pentru împrumuturi ieftine.

Navracsics, membru al partidului Fidesz al lui Orbán, nu a confirmat dacă Ungaria este pregătită să accepte o autoritate suplimentară pentru a proteja fondurile UE. El a spus că Ungaria face „schimbări instituționale”, inclusiv modificarea regulilor privind achizițiile publice – o preocupare esențială, deoarece aliații lui Orbán au obținut contracte neobișnuit de profitabile finanțate de UE prin procese necompetitive.

Navracsics a insistat că se poate avea încredere în Ungaria că va face schimbări semnificative pentru că „facem suficiente schimbări instituționale și pentru că eu sunt negociatorul-șef și pot oferi garanții personale pentru asta”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Jucătorul român de la CFR Cluj a ales naționala Ungariei! Acum joacă meci de meci
Jucătorul român de la CFR Cluj a ales naționala Ungariei! Acum joacă meci de meci
Un jucător care a făcut junioratul la CFR Cluj s-a transferat în Ungaria la Vasas Budapesta iar acum joacă meci de meci la echipa de club dar și la naționala Ungariei. Attila Girsik a fost...
Cine e ungurul care a dat lovitura la ATP Țiriac Open. Cea mai mare surpriză a turneului de la București
Cine e ungurul care a dat lovitura la ATP Țiriac Open. Cea mai mare surpriză a turneului de la București
Turneul de tenis Ţiriac Open (ATP 250), care se desfășoară la Baza Sportivă Năstase/Marica din Capitală, în perioada 15-21 aprilie, a consemnat joi cea mai mare surpriză de până în...
#Ungaria, #ungaria stat drept, #Ungaria sanctiuni UE, #Uniunea Europeana, #fonduri UE , #Ungaria