Înalt oficial ungar despre războiul din Ucraina: Occidentul ”trebuie să ofere garanții de securitate Rusiei”

Luni, 04 Septembrie 2023, ora 12:30
3378 citiri
Înalt oficial ungar despre războiul din Ucraina: Occidentul ”trebuie să ofere garanții de securitate Rusiei”
Șeful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyás FOTO / Facebook Gergely Gulyás

Șeful de cabinet al premierului Ungariei susține că pentru o pace de durată Occidentul ”trebuie să ofere garanții de securitate Rusiei”, nu Ucrainei. Gergely Gulyás mai afirmă că Vestul nu ar trebui să susțină aderarea Ucrainei la NATO.

Afirmațiile sale, citate de Politico, vin în continuarea declarațiilor făcute recent de prim-ministrul ungar Viktor Orbán, potrivit cărora Occidentul „ar trebui să încheie un acord cu Rusia pe noua arhitectură de securitate, pentru a da Ucrainei securitate și suveranitate, dar nu apartenență la NATO”, arată hotnews.

Orban mai susținea că Ucraina nu are nicio șansă să câștige războiul.

Poziția Ungariei a fost clară și când a fost vorba de acordare de ajutor militar

Ungaria s-a opus și se opune în continuare acordării de către UE de ajutor militar pentru Ucraina. În 31 august, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, a spus că Budapesta nu este dispusă nici măcar să discute despre finanţarea de către Uniunea Europeană a livrărilor de armament către Ucraina, până când autorităţile de la Kiev nu vor scoate OTP Bank de pe lista sponsorilor internaţionali ai războiului şi nu va restabili drepturile minorităţii maghiare din Transcarpatia.

Ministrul ungar de externe a precizat: opinia majoritară este că trebuie continuate livrările de armament, ceea ce ne arată că toată lumea ia în calcul un război de lungă durată, lucru dovedit şi de propunerea UE potrivit căreia Ucraina ar urma să primească anual câte cinci milioane de euro, ca ajutor militar, în următorii patru ani.

„Această abordare ne produce o profundă tristeţe. Trebuie să ne întrebăm câţi oameni vor muri, cât de mari vor fi distrugerile pe care le va suferi Ucraina în următorii patru ani”, a declarat Péter Szijjártó. ”Din păcate, am fost singurul care a vorbit împotriva acestei abordări. Noi nu vrem încă patru ani de război, noi dorim ca războiul să se sfârșească cât mai curând”, a adăugat ministrul ungar de Externe.

Péter Szijjártó a subliniat că au existat mari presiuni pentru ca Ungaria să voteze noua tranşă de 500 milioane de euro pentru finanţarea livrărilor de armament, precum şi a pachetului de 20 de miliarde de euro, pentru următorii patru ani. În opinia oficialului ungar, aceasta ar însemna ca, în următorii ani, contribuabilii maghiari care nu au nicio vină să plătească peste 80 de miliarde de forinţi.

Rușii pretind că au distrus un tren care transporta echipament militar occidental către frontul din Ucraina
Rușii pretind că au distrus un tren care transporta echipament militar occidental către frontul din Ucraina
În regiunea Doneţk din estul Ucrainei, un tren care transporta armament occidental livrat Kievului ar fi fost lovit de armata rusă. Anunțul vine după o serie de lovituri asupra căilor ferate...
Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat, la un forum organizat la Budapesta, că anul acesta poate fi pus capăt unei ”ere jalnice” a civilizaţiei occidentale. El susține că ordinea...
#Ungaria, #razboi Ucraina, #Viktor Orban, #Occident, #garantii de securitate , #Razboi Ucraina