Decizie controversată a Comisiei Europene: Instituția deblochează 10 miliarde de euro pentru Ungaria, înainte de un summit crucial

Miercuri, 13 Decembrie 2023, ora 19:24
4623 citiri
Decizie controversată a Comisiei Europene: Instituția deblochează 10 miliarde de euro pentru Ungaria, înainte de un summit crucial
Comisia Europeană deblochează 10 miliarde de euro pentru Ungaria Foto: Pixabay

Comisia Europeană a anunțat miercuri, 13 decembrie, că deblochează 10 miliarde de euro pentru Ungaria – aproximativ o treime din suma totală suspendată în prezent din cauza unei serii de probleme legate de statul de drept.

Comisia consideră că Ungaria a îndeplinit o serie de reforme judiciare și, prin urmare, i se cuvine să aibă acces la o parte din finanțare pe merit.

„În urma unei evaluări aprofundate și a mai multor schimburi de opinii cu guvernul ungar, Comisia consideră că Ungaria a luat măsurile pe care s-a angajat să le ia pentru ca Comisia să poată considera că este îndeplinită condiția orizontală de abilitare privind Carta drepturilor fundamentale a UE în ceea ce privește independența justiției. Acest lucru înseamnă că o parte din finanțarea politicii de coeziune nu va mai fi blocată și, prin urmare, Ungaria poate începe să solicite rambursări de până la aproximativ 10,2 miliarde EUR”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Cu toate acestea, decizia se dovedește a fi foarte controversată.

Grupurile societății civile maghiare care monitorizează independența justiției spun că guvernul nu a îndeplinit pe deplin criteriile. Un grup de patru grupuri politice din Parlamentul European - inclusiv Partidul Popular European de centru-dreapta și Socialiștii și Democrații - i-au adresat astăzi Ursulei von der Leyen, președintele Comisiei, o scrisoare în care și-au exprimat îngrijorările legate de această decizie.

Criticii demersului Comisiei spun că există percepția că deblocarea fondurilor a fost grăbită pentru a ajuta la convingerea premierului ungar, Viktor Orbán, să ridice blocajul asupra unor decizii cheie legate de Ucraina pe care liderii plănuiau să le ia la un summit care începe mâine, scrie G4Media.

Reacționând la decizia de miercuri după-amiază, eurodeputatul german Daniel Freund, membru al Grupului Verzilor, a declarat:

„Prin eliberarea a 10 miliarde de euro pentru Orbán, von der Leyen face cea mai mare greșeală din timpul mandatului său.

Reformele necesare nu au fost implementate. Cu toate acestea, momentul eliberării nu face decât să permită concluzia că nu a fost vorba de reforme judiciare. În schimb, cele 10 miliarde de euro au avut ca scop eliminarea veto-ului lui Orbán. Nu a existat nicio obligație de a răspunde la cererea Ungariei înainte de summit.

Ursula von der Leyen plătește acum cea mai mare mită din istoria UE – 10 miliarde de euro – autocratului și prietenului lui Putin, Viktor Orbán. Semnalul este fatal: Comisia Europeană arată astăzi că tacticile de șantaj ale lui Viktor Orban dau roade”.

Entuziasmant ce-a reușit canotajul românesc la Europenele din Ungaria. Ultima cursă, al patrulea aur pentru noi, în ”proba-regină”. Bilanțul total
Entuziasmant ce-a reușit canotajul românesc la Europenele din Ungaria. Ultima cursă, al patrulea aur pentru noi, în ”proba-regină”. Bilanțul total
Echipajul de 8+1 al României, format din Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Lehaci, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrânceanu, Simona Radiș și Victoria Petreanu a adus...
Victorie impresionantă a României în Ungaria. A doua medalie de aur pentru delegația tricoloră
Victorie impresionantă a României în Ungaria. A doua medalie de aur pentru delegația tricoloră
Canotoarele Ioana Vrânceanu și Roxana Anghel au cucerit duminică, 28 aprilie, a doua medalie de aur pentru România la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged (Ungaria). În proba de...
#Ungaria, #Comisia Europeana, #fonduri, #summit, #controversa , #ungaria