Metoda prin care Viktor Orban scoate supermarketurile străine din Ungaria

Marti, 15 Noiembrie 2022, ora 23:12
3395 citiri
Metoda prin care Viktor Orban scoate supermarketurile străine din Ungaria
Politicieni FIDESZ la deschiderea unui magazin LIDL/ FOTO: hungarianinsider.com

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a extins numărul de plafoane ale prețurilor la produsele alimentare, care îi va afecta pe comercianți, deja loviți de măsurile introduse în ultimul an.

În decembrie 2021, pe fondul scumpirii alimentelor, care a lovit în mod deosebit Europa Centrală și de Est, guvernul Ungariei e emis un proiect de lege care obligă supermarketurile cu venituri de peste 100 de miliarde de forinți (250 de milioane de euro) să predea alimente unei companii de stat cu 48 de ore înainte de data de consum, scrie politico.eu.

Apoi Budapesta a ordonat un plafon de preț - fără compensare pentru comercianții cu amănuntul - pentru șase alimente de bază, inclusiv zahăr, făină și piept de pui și a majorat cotele de impozitare pentru marile supermarketuri de la 2,7% la 4,1%. Săptămâna trecută, prin ordin, au fost adăugate ouă și cartofi pe lista alimentelor cu plafon.

Toate firmele supuse regulilor – inclusiv giganții germani Aldi și Lidl, lanțul francez Auchan, Penny Market din Irlanda, Spar din Austria și Tesco din Marea Britanie – nu sunt maghiare. În ciuda atingerii pragului de 100 de miliarde de forinți, câțiva comercianți locali de produse alimentare pot evita taxele și alte măsuri, deoarece operează în cadrul unui sistem de franciză. Legea împiedică și alte lanțuri de supermarketuri să se restructureze.

„Ceea ce se întâmplă în prezent este nici mai mult nici mai puțin decât scoaterea intenționată a anumitor afaceri de pe piață”, a spus un reprezentant al unuia dintre retailerii afectați, care a vorbit sub rezerva anonimatului și și-a exprimat îngrijorările împărtășite și de alții din industrie. Pur și simplu este imposibil de funcționat profitabil într-o manieră durabilă în astfel de circumstanțe impuse de guvernul ungar”.

Legea „este împotriva principiilor fundamentale pe care se bazează piața internă a UE”, a spus reprezentantul, solicitând Comisiei Europene să intervină.

Măsurile sunt aparent un răspuns la inflația în spirală și creșterea prețurilor alimentelor care au fost exacerbate de invazia Rusiei în Ucraina. Vorbind cu presa locală luna trecută, Orbán a spus că cele mai recente înghețări ale prețurilor fac parte din planul său de a reduce la jumătate inflația, care a atins 21,1% în octombrie și se așteaptă să ajungă la 25% până la sfârșitul anului.

Dar alți membri ai guvernului lui Orbán nu au făcut nicio încercare de a-și ascunde ambițiile de a aduce supermarketuri internaționale de produse alimentare sub proprietate locală. „Trebuie să creștem ponderea proprietății interne în sectorul materialelor de construcții și comerțul cu amănuntul alimentar”, a declarat ministrul Dezvoltării Economice Márton Nagy în mai.

Iar Budapesta a făcut eforturi pentru a crește ponderea comercianților cu amănuntul local din țară cu mult înainte de creșterea inflației și de războiul Rusiei.

Sectorul alimentar este doar cea mai recentă industrie care a primit tratamentul Orbán. Din 2010, Orbán a militat pentru a aduce sectoare-cheie, inclusiv sectorul bancar, construcțiile și energia, sub un control mai mare al Ungariei. Aliații și partenerii lui Orban, precum și companiile legate de aceștia, au beneficiat, dobândind pachete mari de acțiuni în aceste sectoare.

La două luni după o victorie zdrobitoare la alegerile din aprilie, Orbán a declarat starea națională de urgență, permițându-i să conducă prin decret și a impus o serie de majorări de taxe pe sectoare. Aceste zone țintă ale economiei dominate de corporații străine. Marile firme de telecomunicații, cum ar fi comercianții cu amănuntul, se confruntă acum cu o taxă progresivă crescută bazată pe cifra de afaceri, de exemplu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Codul bunelor maniere la casa de marcat. "Eu deja îmi puneam produsele pe bandă și am rămas blocat. Sunt eu cretin?"
Codul bunelor maniere la casa de marcat. "Eu deja îmi puneam produsele pe bandă și am rămas blocat. Sunt eu cretin?"
Stresați sau împovărați de griji, oamenii se enervează cu ușurință. Cozile care se formează uneori la casele de marcat din supermarketuri pot deveni cu ușurință temă de conflict....
Panică într-un supermarket din Focșani: Clienți evacuați, după ce o servietă suspectă a fost observată în parcare
Panică într-un supermarket din Focșani: Clienți evacuați, după ce o servietă suspectă a fost observată în parcare
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea a anunțat că zeci de persoane au fost evacuate, vineri, 19 aprilie, dintr-un supermarket din municipiul Focşani după ce o servietă suspectă a...
#Ungaria Viktor Orban, #supermarket, #taxe, #plafonari, #preturi , #ungaria