Investiția în SUA total ratată de Viktor Orbán: "Strategia „genială“ ne-a costat, desigur, milioane pe noi, contribuabilii maghiari"

Marti, 25 Aprilie 2023, ora 16:31
3339 citiri
Investiția în SUA total ratată de Viktor Orbán: "Strategia „genială“ ne-a costat, desigur, milioane pe noi, contribuabilii maghiari"
Tucker Carlson, fost prezentator vedetă la Fox News și premierul maghiar Viktor Orban, la Budapesta/ FOTO: Twitter

În SUA, cei doi oameni în care Viktor Orbán a investit - și pe care a pariat - au fost Donald Trump și Tucker Carlson. Ungaria a contractat și a plătit bani grei unei companii americane pentru ai face lobby la Washington, în care tatăl lui Tucker este director.

Între timp, Orbán și oamenii lui au primit timp de antenă și laude de la Tucker la Fox News - și toată lumea păru fericită.

Atât de fericită că guvernul Ungariei a sacrificat chiar relațiile bilaterale cu administrația SUA în favoarea curtarii lui Trump și Tucker. Și pregătirea pentru o schimbare radicală de dreapta în politica SUA.

În 2022, au pariat pe o victorie zdrobitoare pentru republicani la mijlocul mandatului și pe revenirea ulterioară a lui Trump - plus că Tucker rămâne la fel de influent ca întotdeauna.

Această strategie „genială“ ne-a costat milioane pe noi, contribuabilii maghiari, prin contractele de lobby și alte fluxuri de bani folosind organizații, think tank-uri și GONGO-uri maghiare, scrie pe Twitter jurnalistul Szabolcs Panyi, născut la Budapesta.

Ziaristul a scris despre influența corupătoare a Kremlinului în Ungaria, a investigat subiecte precum grupurile paramilitare de extremă-dreapta care au legături cu ofițerii GRU, diplomați dubioși care vând mii de vize Schengen criminalilor ruși și operațiuni de contrainformații împotriva spionilor ruși obstrucționate de politica maghiară prietenoasă cu Kremlinul.

Panyi lucrează pentru cel mai citit site de știri independent din Ungaria, Index.hu, unde reportajele sale se concentrează pe combaterea corupției, securitatea națională și problemele legate de politica externă. El a câștigat Premiul Gőbölyös Soma, acordat anual pentru cele mai bune articole de investigație din Ungaria, timp de doi ani consecutivi, în 2015 și 2016. Panyi face parte și din echipa jurnalistului polonez veteran Wojciech Cieśla, formată din reporteri polonezi, cehi, slovaci și maghiari, pentru a stabili o inițiativă non-profit, independentă, de jurnalism de investigație transfrontalieră în regiunea Visegrád, VSquare.org.

Fox News a anunțat luni că a ajuns la un acord amiabil cu Tucker Carlson, cel mai popular prezentator al său, pentru ca acesta să plece de la televiziunea conservatoare.

„Războinicul conservator” al culturii, a fost concediat de la Fox Newa după ce a dominat emisiunea de la ora de maximă audiență a canalului timp de mai bine de jumătate de deceniu.

Deși comunicatul remis nu a precizat niciun motiv pentru această despărțire subită, ea survine după ce Fox News a fost de acord săptămâna trecută să plătească 787,5 milioane de dolari Dominion Voting Systems, compania de mașini de vot electronice pe care a acuzat-o de furt la alegerile prezidențiale din 2020.

Fox a fost de acord să achite suma uriașă celor de la Dominion pentru ca aceștia să renunțe la procesul de defăimare intentat împotriva televiziunii.

Tucker Carlson a fost unul dintre prezentatorii Fox News care au răspândit acuzațiile nedovedite împotriva Dominion Voting Systems și a Smartmatic, o altă companie de mașini de vot electronice.

Smartmatic a acționat de asemenea în judecată Fox News din cauza acuzațiilor pe care i le-a adus privind fraudarea alegerilor americane, cerând daune de 2,7 miliarde de dolari. Acest proces încă este pe rol.

Tucker Carlson a început să lucreze pentru televiziunea conservatoare din 2009, având propria sa emisiune în prime time, „Tucker Carlson Tonight”, începând cu 2016.

După izbucnirea războiului din Ucraina el a fost acuzat de răspândirea propagandei ruse, comentariile făcute de acesta în timpul emisiunii sale fiind pe larg preluate și traduse de presa de stat de la Moscova.

Deși favorit în sondejele pentru candidatura din partea republicanilor pentru Casa Albă, Donald Trump are probleme cu justiția, pe numele lui fiind deschise mai multe dosare, unul pentru viol.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#ungaria premier viktr orban lobby sua , #SUA