Guvernul ungar sprijină Ucraina cu 500 de litri de vin de împărtăşanie

Miercuri, 01 Iunie 2022, ora 14:30 4045 citiri
Soltész Miklós, secretarul de stat maghiar responsabil cu problemele bisericilor, va însoți transportul de vin

Guvernul condus de premierul populist Viktor Orban nu se prea înghesuie să se alinieze sancțiunilor UE impuse Rusiei și nici să sprijine cu arme Ucraina în lupta ei de a face față invaziei ruse. În schimb, executivul de la Budapesta va trimite 500 de litri de vin folosit pentru împărtășanie în biserici. La plecarea transportului, a fost prezent secretarul de stat al cancelariei, responsabil cu problemele bisericilor şi a relaţiilor cu minorităţilor naţionale, Soltész Miklós. Oficialul a spus că, prin această donaţie, Ungaria vrea să sprijine comunităţile religioase din Ucraina, informează MTI.

Acesta a subliniat că războiul are consecinţe economice grave şi, pe lângă donaţiile de alimente, haine şi medicamente, la fel de important este sprijinul acordat comunităților romano-catolice, sub formă de vin pentru împărtăşanii. Vinul a fost oferit de către Dieceza Principală din Eger, Dieceza Principală din Veszprém şi Apaţia din Pannonhalma și a fost colectat de către Caritas Catolica Maghiară. Transportul până în Polonia a fost organizat de către Ministerul de Externe, iar din Polonia în Ucraina de către Caritas Catolica Polonă.

Secretarul de stat a adăugat: „Avem o dispută cu prietenii noştri polonezi, pentru că noi în continuare nu suntem dispuşi să trimitem nici arme, nici militari în Ucraina, dar suntem gata pentru orice altă forme de cooperare prin care putem să ajutăm familiile, fie că e vorba despre cei care s-au refugiat din Subcarpatia în Ungaria, fie că e vorba despre cei blocaţi în interiorul Ucrainei”.

Directorul naţional al organizaţiei Caritas Catolica, Écsy Gábor, a spus că, deşi vinul pentru împărtăşanie este un ajutor material, serveşte şi la însănătoşirea sufletului, pentru că – a spus citându-l pe Papa Francisc – „dacă nu am sărbători eucharistia, s-ar atrofia până la dispariţie viaţa noastră creştină”. Acesta a adăugat că organizaţia condusă de el îi ajută permanent pe refugiaţii din Ucraina şi trimite ajutoare în ţara lovită de război.

Reprezentantul minorităţii poloneze, Rónayné Slaba Ewa, a spus că acţiunea caritabilă are o valoare de simbol, pentru că cele două popoare întotdeauna au reuşit pe parcursul istoriei să-şi unească forţele, şi fac acest lucru şi acum, când îi ajută pe oamenii, care suferă de război. Transportul a plecat din faţa parohiei poloneze din Budapesta.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News