”Aurul lichid”, cel mai furat produs din magazinele spaniole. Prețul acestuia a crescut de patru ori în ultimii ani

Vineri, 08 Martie 2024, ora 19:04
4377 citiri
”Aurul lichid”, cel mai furat produs din magazinele spaniole. Prețul acestuia a crescut de patru ori în ultimii ani
Uleiul de măsline, cel mai furat produs din magazinele din Spania FOTO Pixabay

Uleiul de măsline a devenit cel mai furat produs din supermarketuri într-o mare parte a Spaniei, în condițiile în care prețurile în creștere au făcut din „aurul lichid” o țintă mai populară decât șunca iberică în clasamentul furturilor.

Pe măsură ce seceta și valurile de căldură cauzează penurie și împing prețurile la niveluri record, supermarketurile au declarat că uleiul de măsline este acum cel mai furat produs în regiunile care reprezintă 70 % din populația Spaniei, scrie Financial Times, citat de G4Media.

Principalii vinovați sunt bandele de infractori care vizează alimentele de bază pentru a le revinde pe piața neagră.

Spania este cel mai mare producător de ulei de măsline din lume – cunoscut sub numele de aur lichid – iar produsul ocupă un loc central în bucătăria și conștiința țării. Cumpărătorii obișnuiți să plătească mai puțin de 5 euro pentru un litru de ulei extravirgin de înaltă calitate în urmă cu doar patru ani au fost îngroziți să vadă cum prețurile urcă până la 14 euro.

Alejandro Alegre, director de marketing la STC, o companie de securitate care a efectuat un sondaj în supermarketuri, a declarat că este neobișnuit să vezi un produs alimentar esențial atât de sus pe lista de furturi. „Uleiul de măsline este singurul care ar putea fi considerat un produs de bază. Ceilalți sunt șunca iberică, brânzeturile, lamele de ras și alcoolul.”

El a spus că este „important de remarcat faptul că nu există un furt de foame” care să determine această tendință. În schimb, uleiul de măsline este furat de bandele de infractori organizați care intenționează să îl revândă consumatorilor care încearcă să economisească bani.

Prețul uleiului de măsline din Spania a crescut de peste patru ori în ultimii patru ani, în condițiile în care lipsa apei și căldura aspră au dus la recolte slabe succesive.

Uleiul de măsline extravirgin era vândut pe piața angro cu o medie de 2,13 euro pe kilogram la sfârșitul lunii februarie 2020, dar acum costă 8,88 euro, potrivit Ministerului spaniol al Agriculturii, prețurile crescând cu aproape 70% numai în ultimul an.

Vara trecută, STC a început să primească cereri pentru a pune alarme antifurt pe sticlele de ulei de măsline. Însă José Izquierdo, un șef de vânzări al lanțului de supermarketuri Eroski, a declarat pentru televiziunea spaniolă că hoții folosesc dispozitive magnetice pentru a sparge etichetele de securitate, care sunt folosite mai frecvent pe sticlele de băuturi spirtoase și vin.

Cultivatorii de măsline și companiile care presează măslinele pentru a obține ulei au fost, de asemenea, victimele unor jafuri în ultimele luni, hoții furând zeci de mii de litri de produse.

Uleiul de măsline a fost cel mai furat produs din supermarketuri în opt din cele 17 regiuni ale Spaniei, inclusiv în cele mai populate trei: Madrid, Catalonia și Andaluzia. Cu toate acestea, la nivel național, cel mai furat produs din magazine a fost alcoolul. STC nu a putut aduna date privind valoarea totală sau volumul bunurilor furate.

În timp ce furtul de băuturi alcoolice tari este obișnuit în întreaga Europă, STC a declarat că Spania s-a remarcat prin preferințele sale „gourmet”, brânza, tonul bonito și chiar și scoicile fiind, de asemenea, foarte apreciate de infractori.

Ultimul sezon de recoltare a măslinelor din Spania, care a început în octombrie anul trecut, tocmai s-a încheiat. Kyle Holland, analist pentru semințe oleaginoase și uleiuri vegetale la firma de date despre mărfuri Mintec, a declarat că se așteaptă ca la o recoltă de aproximativ 800.000 de tone – „o creștere decentă față de aceeași perioadă a anului trecut”.

„Dar toți ceilalți – Italia, Turcia și Grecia – produc mai puțin”, a adăugat el. „Și nu este vorba doar de ofertă. Calitatea a scăzut din cauza căldurii extreme”.

Vești groaznice pentru românii atrași de vacanțe externe: Dispar zilele cu soare în destinații turistice de top
Vești groaznice pentru românii atrași de vacanțe externe: Dispar zilele cu soare în destinații turistice de top
Un studiu realizat de către experții de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) din Statele Unite, publicat în Journal of Climate anunță vești groaznice pentru turiști, înclusiv...
Protest uriaș pentru a împiedica premierul să demisioneze. De ce ia în calcul Pedro Sanchez să plece din fruntea guvernului spaniol VIDEO
Protest uriaș pentru a împiedica premierul să demisioneze. De ce ia în calcul Pedro Sanchez să plece din fruntea guvernului spaniol VIDEO
Mii de susţinători ai Partidului Socialist spaniol s-au adunat sâmbătă, 27 aprilie, pentru a-i cere premierului Pedro Sanchez să nu demisioneze. S-a întâmplat cu mai puţin de 48 de ore...
#ulei masline, #pret ulei masline, #crestere pret, #furturi, #Spania, #magazine , #Spania