Un roman a pus pe jar lumea fotbalului: UEFA a anuntat rezultatul anchetei

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 07:43
3791 citiri
Un roman a pus pe jar lumea fotbalului: UEFA a anuntat rezultatul anchetei

UEFA a anuntat, miercuri, concluziile anchetei cu privire la protocolul pentru situatii de rasism la meciul dintre TSKA Moscova si Manchester City, conform carora arbitrul Ovidiu Hategan a procedat corect, cel care a gresit fiind resposabilul forului european de la Khimki Arena.

"Ancheta a fost realizata independent de cazul analizat si de decizia comunicata de Comisia de Control si Disciplina a UEFA. S-a bazat pe rapoartele oficialilor prezenti la meci, pe inregistrari video si audio, precum si pe declaratiile mai multor persoane implicate in desfasurarea meciului. Concluziile au stabilit clar de ce nu a fost initial protocolul in trei pasi. In minutul 54 al al partidei din grupa D, arbitrul roman Ovidiu Hategan a intrerupt jocul pentru a acorda o lovitura libera si a arata cartonasul galben unui jucator de la TSKA. In timp ce jocul era oprit, arbitrul a fost abordat de capitanul formatiei Manchester City, Yaya Toure, care s-a plans de scandari rasiste ale fanilor gazdelor impotriva sa. Arbitrul si asistentul suplimentar de pe acea parte a terenului au fost martori ai comportamentului necorespunzator al unui grup mic de fani. Arbitrul i-a cerut imediat arbitrului de rezerva sa solicite ca la statie sa se faca un anunt pentru public. Directorul de arena (ofiterul UEFA insarcinat cu operatiunile legate de fotbal), care nu a auzit scandarile, nu a activat procedura. Pentru ca scandarile incetasera, arbitrul a decis ca meciul sa fie reluat cu lovitura libera", se arata intr-un comunicat al UEFA.

Forul mentioneaza ca Hategan "a declansat corect primul pas al procedurii". "Concluzia anchetei este ca arbitrul a declansat corect primul pas al procedurii, cerand sa se faca un anunt. Directorul de arena a actionat necorespunzator, desi cu buna credinta, provocand ratarea activarii primului pas al procedurii standard. Directorul de arena de la stadionul Khimki a fost eliberat din functie", se mai arata pe site-ul UEFA.

Tot miercuri, Comisia de Control si Disciplina a UEFA a inchis o parte a Khimki Arena pentru urmatorul meci pe care TSKA Moscova il va disputa pe teren propriu, in urma scandarilor rasiste ale fanilor rusi la adresa ivorianului Yaya Toure, la partida cu Manchester City.

UEFA a anuntat, in urma cu o saptamana, ca a deschis o procedura disciplinara cu privire la comportamentul rasist al suporterilor echipei TSKA Moscova la meciul cu Manchester City, din Liga Campionilor. Capitanul echipei Manchester City, ivorianul Yaya Toure, a declarat ca in timpul partidei de la Moscova a fost victima scandarilor rasiste din partea fanilor rusi. Yaya Toure a afirmat ca l-a informat pe arbitrul partidei, Ovidiu Hategan, despre scandarile care il vizau, dar acesta nu a luat nicio masura.

La 25 octombrie, presedintele UEFA, Michel Platini, a solicitat o ancheta interna pentru a afla de ce protocolul ce ii permite arbitrului sa suspende sau sa opreasca un meci in cazul incidentelor rasiste nu a fost pus in aplicare la partida TSKA Moscova - Manchester City.

In situatiile unor incidente rasiste, exista un protocol in trei pasi, acestia fiind urmatorii: 1. Daca arbitrul observa o manifestare rasista sau este atentionat in legatura cu o astfel de situatie de catre arbitrul de rezerva, el va intrerupe in prima instanta meciul si va solicita sa se faca un anunt prin care sa i se ceara publicului sa inceteze imediat; 2. Daca nu inceteaza comportamentul rasist dupa ce se reia jocul, arbitrul va suspenda meciul pentru o perioada de timp rezonabila si va cere echipelor sa plece la vestiare. Se va face un nou anunt catre public; 3. Daca nu va inceta comportamentul rasist, arbitrul va opri definitiv jocul, ca ultima solutie. Delegatul UEFA il va ajuta pe arbitru, prin al patrulea oficial, sa stabileasca daca a incetat comportamentul rasist si o decizie de oprire definitiva a jocului se va lua doar dupa ce s-au pus in aplicare toate masurile posibile si a fost evaluat impactul renuntarii la meci asupra sigurantei jucatorului si publicului.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#UEFA rezultat ancheta arbitru Hategan, #Hategan rasism Liga Campionilor , #stiri UEFA