Conferința privind Viitorul Europei

Șefa Comisiei Europene, întâlnire cu tineri activiști de mediu pentru a vorbi despre renunțarea la sursele de energie din Rusia

Duminica, 27 Martie 2022, ora 16:43 2198 citiri
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen/ FOTO: euneighbourseast.eu

Lupta pentru a ajuta Europa să se elibereze de dependența sa de energie rusă a continuat sâmbătă, când activiștii din mișcarea Fridays for Future, inspirată de Greta Thunberg, s-au întâlnit cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Activiștii – inclusiv un refugiat ucrainean – au discutat cu von der Leyen despre accelerarea trecerii UE către surse regenerabile, provocările implicate de a convinge state membre reticente, cum ar fi Ungaria, să susțină embargoul rusesc asupra petrolului și au discutat provizoriu să se reîntâlnească la o conferință din aprilie.

Aceasta este a treia întâlnire dintre mișcare și von der Leyen de la înființarea acesteia în 2018 și vine după ce activiștii FFF s-au întâlnit săptămâna trecută cu europarlamentarii conservatori polonezi pentru a discuta despre embargoul rusesc asupra petrolului, răsturnând o rivalitate de lungă durată între cele două părți. De asemenea, are loc după negocierile dintre liderii UE privind renunțarea la combustibili rusești la un summit din timpul Consiliului European, care a dus vineri la un acord UE-SUA pentru a crește importurile blocului european de gaz natural lichefiat din SUA.

„A fost incredibil de interesant să o auzim că s-a angajat ferm să renunțe la combustibilii fosili”, a spus Dominika Lasota, o activistă de 20 de ani din Polonia, despre întâlnirea cu von der Leyen. „Ea consideră că acum este probabil momentul să abandonăm în sfârșit sursele distructive de energie”.

„Trebuie să stabilim o nouă normalitate... și să ne asigurăm că atunci când ultima bombă va cădea asupra Ucrainei, aceasta va însemna și sfârșitul sistemului de combustibili fosili care a stat la baza crizei”, a spus Lasota, citată de politico.eu.

Activiștii au abordat, de asemenea, modul în care UE ar trebui să protejeze drepturile refugiaților ucraineni pe termen lung. Lasota a spus că von der Leyen „crede că acum este o lecție și un moment pentru a ne gândi la abordarea Europei față de oamenii care își caută refugiu în UE în mod egal și diferit de ceea ce a fost acolo în 2015”. Peste 3,5 milioane de refugiați au intrat în UE din Ucraina de la începutul războiului lui Vladimir Putin în urmă cu mai bine de o lună.

„Multe dintre lucrurile care păreau imposibile în cadrul UE sunt acum unele lucruri pe care le discutăm activ”, a spus Lasota.

Printre cei patru activiști care au luat parte la întâlnire se numărau activista ucraineană în vârstă de 16 ani, Arina Bilai, care a fugit de la Kiev la Varșovia în urmă cu o săptămână, precum și Lili Aschenbrenner din Ungaria și activista germană Luisa Neubauer.

„Europa trebuie să scape de combustibilii fosili”, a declarat von der Leyen pe Twitter în urma întâlnirii. „Extinderea rapidă a surselor regenerabile ne poate ajuta să devenim independenți de gazul, petrolul și cărbunele rusești pe care Putin le folosește pentru a-și finanța mașina de război”.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza CH 1291
CH 1291
rank 5
Mai tovarasilor, voi nu sunteti nici tineri, nici europeni.