UE vrea să-i taie Ungariei 70% din fonduri. Îl "pedepsește" pe Orban că ar fi transformat țara într-un „regim hibrid de autocrație electorală”

Miercuri, 14 Septembrie 2022, ora 16:50
2487 citiri
UE vrea să-i taie Ungariei 70% din fonduri. Îl "pedepsește" pe Orban că ar fi transformat țara într-un „regim hibrid de autocrație electorală”
Viktor Orban, premierul Ungariei FOTO: Facebook/ Viktor Orban

Comisarul UE pentru buget Johannes Hahn a propus ca aproximativ 70% din finanțarea UE preconizată pentru Ungaria să fie suspendată, potrivit unui document publicat în iulie de Comisia Europeană.

Hahn a transmis într-o notă către alți comisari a spus că „suspendarea angajamentului cu 70%” a programelor din bugetul UE 2021-2027 este „proporțională” în cazul Ungariei, unde riscul pentru fondurile UE este „foarte semnificativ”, scrie euobserver.com.

Cu ce probleme se confruntă Ungaria

Comisia a lansat în aprilie o anchetă juridică în temeiul unei noi legi a UE care leagă plata fondurilor UE de statul de drept care supraveghează aceste subvenții.

Johannes Hahn vorbește despre „nereguli sistemice, deficiențe în procedurile de achiziții publice; rata ridicată a procedurilor de licitație unică și intensitatea scăzută a concurenței” în procedurile de achiziții din Ungaria, „detecția, prevenirea și corectarea conflictelor de interese” și „limitări la investigarea și urmărirea eficientă a presupuselor activități criminale”, în special cazurile de corupție la nivel înalt.

Comisarul de buget îi informează pe colegii comisari că Ungaria, în răspunsul său, „nu a transmis informații fundamentate cu privire la preocupările identificate cu privire la independența judiciară”, și a răspuns doar parțial la preocupări.

De la nota de informare a comisarului Hahn, Ungaria a prezentat o „gamă de măsuri corective” pe 21 august. Comisia are până pe 21 septembrie să decidă dacă cele mai recente propuneri de la Budapesta sunt suficiente pentru a-și atenua preocupările.

Dacă nu, comisia, într-o mișcare încă fără precedent, ar putea recomanda consiliului guvernelor UE suspendarea finanțării Ungariei.

Săptămâna trecută, ministrul justiției al Ungariei, Judit Varga, sa întâlnit cu mai mulți comisari pentru a-i convinge că răspunsurile guvernului premierului Viktor Orbán au fost adecvate.

Ce vrea să facă Ungaria

Ungaria intenționează să creeze o autoritate anticorupție care să supravegheze cheltuirea fondurilor UE în încercarea de a debloca o altă tranșă de bani din fondul de recuperare Covid-19.

„Orban face propuneri care vor continua să-i asigure fonduri UE fără a pune capăt cu adevărat corupției sistematice a prietenilor și familiei sale”, a spus europarlamentarul german al Verzilor Daniel Freund, care a participat la crearea noului mecanism de stat de drept în 2020.

„Scopul trebuie să fie restabilirea democrației și a statului de drept în Ungaria”, a adăugat el.

Ungaria a avut nereguli în aproape 4% din cheltuirea fondurilor UE în perioada 2015-2019, potrivit organismului antifraudă al blocului comunitar Olaf, cel mai mare dintre cele 27 de țări UE.

Deputații sunt așteptați să adopte miercuri, 14 septembrie, o rezoluție, spunând că Orbán a transformat țara într-un „regim hibrid de autocrație electorală”.

De asemenea, solicită Comisiei să „acţioneze imediat” cu privire la Ungaria în cadrul mecanismului care leagă fondurile UE de statul de drept.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Un nou eșec în instanță pentru primarul fugar Cătălin Cherecheș. Cererea care i-a fost respinsă de Înalta Curte ca nefondată
Un nou eșec în instanță pentru primarul fugar Cătălin Cherecheș. Cererea care i-a fost respinsă de Înalta Curte ca nefondată
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins marţi, 26 martie, cererea fostului primar din Baia Mare Cătălin Cherecheş de strămutare a dosarului legat de contestaţia în anulare depusă...
#UE taie finate Ungaria, #Viktor Orban, #coruptie , #ungaria