UE ia în calcul să renunțe temporar la embargoul propus asupra petrolului rusesc. Motivul ține de opoziția Ungariei

Vineri, 13 Mai 2022, ora 18:55 4502 citiri
Ursula Von der Leyen și Viktor Orban FOTO: Facebook/ Viktor Orban

Diplomații UE ”cântăresc” o opțiune radicală pentru a ocoli reticența premierului ungar Viktor Orban privind embargoul asupra petrolului rusesc. Ei acceptă că această decizie ar fi o lovitură pentru credibilitatea blocului comunitar.

Una dintre variantele care circulă la Bruxelles presupune că al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei va merge mai departe parțial, cu sprijinul tuturor celor 27 de țări membre, scrie Libertatea.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Dar interzicerea completă a tuturor importurilor de petrol și combustibili rafinați din Rusia ar putea fi lăsată deoparte, pentru moment, în timp ce statele UE caută un compromis pe care Ungaria să îl poată accepta, au declarat diplomați europeni citați de Politico.

O astfel de amânare ar fi însă un eșec major pentru eforturile UE de a contracara războiul lui Vladimir Putin în Ucraina. În special, compromisul ar fi o lovitură pentru președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a propus interzicerea totală a tuturor importurilor de petrol rusesc pe 4 mai.

Renunțarea la combustibilii fosili ruși ar fi un pas vital spre reducerea veniturilor semnificative ale Moscovei, care ajută inclusiv la finanțarea războiului.

Pentru țările fără ieșire la mare, precum Ungaria și Slovacia, care se bazează în mare măsură pe aprovizionarea cu petrol rusesc prin conducte, interzicerea petrolului brut ar fi o opțiune dureroasă. Comisia a încercat să ajungă la compromisuri cu Orban, dar până acum, guvernul său a declarat că are nevoie de mai mult timp – și potențial de mai mulți bani – înainte de a accepta embargoul.

Cu toate acestea, orice diluare a pachetului petrolier ar fi dăunătoare pentru credibilitatea UE, mai ales după ce Von der Leyen și alți lideri politici au fost atât de clari în privința faptului că sancționarea industriei petroliere a lui Putin este vitală.

Restul pachetului de sancțiuni include măsuri care vizează propaganda pro-rusă, lobbyiștii și consultanții pro-ruși, precum și Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News