Vine marea schisma Basescu - Udrea? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 13 August 2014, ora 10:57
16343 citiri
Vine marea schisma Basescu - Udrea? (Opinii)
Foto: Arhiva

Retragerea lui Cristian Diaconescu din cursa prezidentiala devine destul de probabila.

Au aparut tot felul de stiri pe aceasta tema, iar presedintele organizatiei de femei a PMP, Ruxandra Dragomir, a confirmat tensiunile din partid pornind de la faptul ca dl Diaconescu nu ar fi reusit sa adune pana acum decat 7.000 din cele 200.000 de semnaturi necesare pentru inscriere in cursa prezidentiala.

"Din pacate, oamenii nu il vad foarte popular - probabil ca seriozitatea si faptul ca a facut parte din alte partide politice. Oamenii vor ceva nou, ceva care sa se identifice cu viziunea lui Traian Basescu si care nu l-a tradat pe Traian Basescu. (...) Cred ca Elena Udrea ar avea mai multe sanse", a declarat Ruxandra Dragomir, la Realitatea TV. Problema candidatului intelegem ca va fi transata pe 19 august, in Colegiul National al partidului.

Argumentul dnei Dragomir privind semnaturile este straniu. Niciun candidat, al niciunui partid nu strange singur semnaturile decat daca are el chef sa se distreze putin.

Semnaturile unui candidat de partid sunt o operatiune de partid, cu care candidatul nu are nicio treaba decat atunci cand se duce cu ele in brate pentru a-si inscrie candidatura.

Daca structurile PMP nu au reusit sa adune decat 7.000 de semnaturi inseamna ca ori ele sunt extrem de slabe, ori sunt neangajate in mod real in acest proces, tocmai pentru a justifica inlocuirea candidatului si pentru ca abia apoi sa se puna pe treaba pentru succesor.

Aceasta a doua varianta este confirmata cu subiect si predicat de Elena Basescu: "Doamna Ruxandra Dragomir se preface ca nu stie despre ce este vorba: organizatiile au 'probleme' in a strange semnaturi pentru Cristian Diaconescu, deoarece Elena Udrea le interzice acest lucru".

Deci Elena Basescu o acuza pe Elena Udrea ca saboteaza constient si programat candidatura lui Cristian Diaconescu la alegerile prezidentiale.

Nu e o surpriza. Au fost multi, si eu fac parte dintre ei, care au crezut ca dl Diaconescu nu a fost nicio clipa candidat al partidului, ci doar un fel un personaj de sacrificiu care sa dea un aer eroic, salvator adevaratului candidat.

Si cred ca planul acestei adevarate candidaturi exista de la inceput, avand in vedere ca dna Udrea a fost intr-o permanenta campanie de imagine personala, care a eclipsat-o pe aceea a candidatului oficial, desi in mod normal toate eforturile ar fi trebuit concentrate pe acesta.

Surpriza de proportii este ca atacul foarte dur vine dinspre Elena Basescu. Mi-e greu sa cred ca fiica presedintelui vorbeste de capul ei, mai ales dupa ce a fost una dintre prietenele cele mai apropiate ale dnei Udrea.

Cand presedintele vrea sa transmita ceea ce nu poate sa spuna personal, isi foloseste purtatori de cuvant traditionali. Cea mai folosita in acest scop era Elena Udrea. Dar cand ar avea de transmis un mesaj antiUdrea, pe cine ar putea folosi presedintele? Oare pe fiica lui, mai ales fiind vorba despre un mesaj adresat nucleului dur al sustinatorilor sai?

Este posibil ca acest atac al Elenei Basescu la Elena Udrea sa fie semnalul uneia dintre cele mai mari si mai spectaculoase schisme din politica romaneasca, cu mult mai spectaculoasa decat acel "Adio, PDL!". Schisma dintre Traian Basescu si Elena Udrea.

Este posibil sa fi ajuns in momentul in care lui Traian Basescu sa-i fi ajuns. De ce nu e greu de inteles.

Pe de-o parte, sub inteleapta conducere a Elenei Udrea marele proiect politic prezidential se destructureaza. Dupa instalarea noului presedinte, din partid se pleaca pe capete. Ultimul demisionar este un fost apropiat al dnei Udrea, deputatul Florin Secara.

In teritoriu e chiar mai rau. Pana in decembrie, cand l-ar putea prelua Traian Basescu, din partid nu va mai ramane probabil mare lucru.

Pe de alta parte, sabotarea aceasta evidenta a lui Cristian Diaconescu, omul pentru care Traian Basescu si-a exprimat explicit sprijinul, i-a si semnat primul lista pentru candidatura, ar putea avea un substrat cu mult mai important decat ambitia nemasurata a dnei Udrea de a candida.

Elena Udrea este foarte ambitioasa, dar nu e novice in politica. Cred ca stie bine ca nu are nicio sansa sa castige presedintia, cu un partid mic in spate si o cota imensa de antipatie a electoratului, si totusi transmite mesaje clare ca va candida. De ce ar face-o?

Raspunsul ar putea fi intr-o alta intrebare: cine ar profita cel mai mult de candidatura dnei Udrea? Victor Ponta, fara indoiala.

Pentru ca astfel tema basism-antibasism va redeveni miezul acestei campanii bruind orice alta posibila abordare. Iar aceasta proiectie se va prelungi si in turul al doilea, chiar daca dna Udrea nu ar ajunge acolo, pentru ca spre orice candidat ar redirectiona voturile, acela va prelua automat stampila lui Traian Basescu.

Turul al doilea s-ar transforma intr-unul dintre Victor Ponta si Traian Basescu, dar fara Traian Basescu. Visul ce viseaza candidatul PSD.

De ce i-ar face Elena Udrea acest serviciu? Pentru un contraserviciu, ma gandesc. Unul post electoral. Mai pe romaneste, cred ca este posibil ca dna Udrea sa isi fi aranjat viitorul post-Basescu pe care sa il achite cu o candidatura in avantajul exclusiv al lui Victor Ponta.

Se profileaza momentul in care Traian Basescu sa fie nevoit sa isi distruga principalul produs politic care, zic eu, s-a dovedit pana acum toxic pentru tot ce a atins. Sa isi infranga propria slabiciune care s-a intors impotriva sa. Foarte tarziu. Poate prea tarziu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cristian Diaconescu candidat, #Elena Udrea candidat, #Elena Udrea PMP Elena Basescu Elena , #Traian Basescu
Comentarii