Sutienul doamnei Udrea (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 24 Februarie 2015, ora 07:45
15071 citiri
Sutienul doamnei Udrea (Opinii)
Foto: Hepta.ro

E drept ca dna Udrea n-a venit in fata Parlamentului fluturand mirul si tamaia, precum Varujan Vosganian. Domnia sa a venit "fluturand" sutienul. Unii, mai rai, ar zice ca fiecare scoate la inaintare argumentul forte de care dispune.

Dar sa nu ne tinem de rautati pentru ca pe fond declaratiile dnei Udrea chiar merita, dupa parerea mea, o discutie serioasa. Cred ca ele contin numeroase fracturi logice si chiar manipulari grosiere.

In primul rand, Elena Udrea s-a victimizat copios pentru conditiile de detentie, cu apa calda pe sponci, sobolani, toaleta turceasca, curent si fara foen. Da, neplacut. Dar acestea nu au fost conditii special pregatite pentru domnia sa. Acestea sunt conditiile din arestul in care zilnic intra multe alte femei. Femei pe care nimeni nu le poate proteja, printr-un vot politic, de incarcerare. Si toate raman fara sutien, pentru ca acestea sunt procedurile de securitate din orice penitenciar.

La fel ca dna Udrea, ele ajung acolo nu pentru ca au ghinion, asa cum ajungi in spital, de exemplu. Ajung acolo pentru ca sunt suspectate de fapte penale grave. Si nu sunt trimise acolo decat pentru cel mult 24 de ore de catre procurori. Si in cazul dnei Udrea, si in cazul celorlalte arestate, decizia e luata de judecatori pe baza probelor administrate.

Elena Udrea nu este nici acum libera, ci doar in arest la domiciliu, deci suspiciunile par solide.

Cat a fost ministru, dna Udrea nu s-a aratat preocupata de conditiile din arest. N-o preocupa acest aspect nici ca simplu deputat, desi condamnarile Romaniei la CEDO pentru conditiile de detentie au curs. Pentru domnia sa sunt insuportabile, pentru altii sunt bune?

Apoi, dna Udrea a lansat un atac furibund impotriva Codului Penal: "Modificati Codul Penal si de Procedura Penala, astfel incat abuzuri care se intampla in cazul meu si in cazul a zeci de mii de romani sa nu mai fie posibile". Imi pare rau sa o anunt, dar nu zeci de mii de romani sunt acuzati pentru ca ar fi luat spagi de milioane de euro. Mi se pare de un cinism fara margini sa te pui in rand cu poporul doar cand ti-e rau. La bine, ei cu coaja de paine, ea cu caviarul, nu?

Da, noua legislatie, despre care in urma cu un an unii sperau, altii se temeau ca va fi raiul infractorilor, se dovedeste crancena. Dar o tara atat de corupta ca Romania nu avea nevoie de exact asa ceva?

Nu ii plac denunturile deloc, nu? Cred. Si sunt multi carora nu le plac deloc. Dar ar trebui sa stie, macar ca jurista ce se pretinde a fi, ca niciun denunt simplu, fara alte probe, nu produce efecte juridice. Exista si in noul cod infractiunea numita denunt calomnios. Si daca exista probele, de ce e rau denuntul?

Elena Udrea a cerut modificarea Codului Penal in favoarea infractorilor, din cate inteleg. Sa nu mai fie "abuzati" coruptii, inteleg. Culmea e ca Traian Basescu se lauda cu noile coduri pentru ca ar reprezenta un mare succes al mandatului sau. Si eu chiar cred ca asa si este. Codurile sunt foarte bune, permit curatenia generala de acum si tocmai de aceea nu cred ca exista infractor care sa le aprecieze.

Si o asigur pe dna Udrea ca la orice modificare a Codului Penal, care a fost obiectiv important al MCV, vom avea o mare problema in UE si la Washington. Dar daca n-o sa mai ramana domnia sa fara sutien, ce conteaza?

Dna Udrea se joaca cu adevarul, ca sa fiu blanda, si in privinta Galei Bute: "Dosarul Gala Bute reprezinta dovada cea mai clara ca separarea puterilor in stat nu mai functioneaza. Procurorii au incercat permanent sa arate ca am dorit ca Bute sa boxeze in Romania. Da, mi-am dorit, dar este aceasta o vina?"

Da, organizarea Galei Bute in sine nu a fost un lucru rau si n-am auzit procuror care sa sustina asa ceva. Rau, penal, potrivit procurorilor, a fost felul in care acest eveniment a fost organizat. Procurorii nu cenzureaza o decizie guvernamenala, dupa cum incearca sa acrediteze dna Udrea, ci un probabil act penal comis in aplicarea unei hotarari de guvern legale.

Elena Udrea a vrut initial ca MDRT sa organizeze Gala Bute pe bani publici. A fost refuzata de ministrii Finantelor si Justitiei. Ca dovada, cei doi nu au avut nicio problema penala. Dna Udrea s-a repliat si a cerut aprobare sa poata participa cu o actiune de promovare la Gala Bute, care sa fie organizata insa privat.

Guvernul i-a dat voie sa-si puna frunza la Gala Bute si sa plateasca pentru asta din bugetul care ii fusese alocat deja prin legea bugetului. Deci nimic ilegal. Daca dna Udrea se limita la asta, nu era nicio problema, poate sa fie sigura.

Ce a facut insa apoi MDTR e cu totul altceva, adica, potrivit DNA, o suveica de sifonare a banilor publici. Daca nu devenea o forma e hotie, Gala Bute era un eveniment benefic dincolo de orice contestare penala.

Elena Udrea se victimizeaza copios, incercand sa isi mentina capul la suprafata, cu orice pret si orice argument. Ramane de vazut cate i-au mai ramas in afara de confiscarea sutienului. Daca data viitoare isi ia bustiera, il pierde si pe acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#elena udrea gala bute, #Udrea arest sutien, #Udrea sutien Parlament , #arestata