Romania isi deschide granitele pentru turismul de sanatate

Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 19:35
1858 citiri
Romania isi deschide granitele pentru turismul de sanatate
Foto: Arhiva

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului anunta ca Romania se pregateste pentru deschiderea granitelor serviciilor medicale la nivelul Uniunii Europene, prin dezvoltarea turismului de sanatate, venind cu servicii medicale, dar si oferte in domeniul balnear, spa, wellness si anti-aging.

"Suntem intr-un moment critic in ceea ce priveste evolutia serviciilor medicale la nivelul Uniunii Europene pentru ca, in anul 2013, va avea loc liberalizarea acestor servicii, iar orice european va putea sa se trateze oriunde doreste in tarile membre. Romania a inceput sa se pregateasca inca de acum pentru a face fata acestui moment, prin dezvoltarea turismului de sanatate.

La initiativa MDRT, principalele institutii publice implicate in domeniu (Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Colegiul Medicilor din Romania si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate) au semnat un protocol si lucreaza in prezent cu industria de profil pentru a putea veni cu o oferta de servicii adecvata atat pe componenta medicala, cat, mai ales, pe cea balneara, spa, wellness, anti-aging etc", a declarat duminica Emilian Imbri, consilier personal al ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului, in cadrul Forumului National pentru Turismul de Sanatate, care s-a desfasurat la Iasi, in acest weekend, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ministerul Turismului mai anunta ca resursele tarii noastre in domeniul balnear sunt imense.

"Resursele romanesti in domeniul balnear sunt imense (Romania detine o treime din resursele de ape minerale si termale din Europa), la fel si potentialul de dezvoltare a acestor servicii, de aceea am decis sa actionam din timp pentru ca anul 2013 sa ne gaseasca pregatiti sa facem fata noilor provocari. In tari dezvoltate, turismul de sanatate aduce aproximativ 3,4% din PIB, iar in Romania se poate intampla la fel, si atunci de ce sa nu exploatam acest potential?", a mai spus Emilian Imbri.

Si presedintele Directiei de Dezvoltare Turistica si Marketing din MDRT, Octavian Arsene, a anuntat ca pentru aceste pregatiri au fost alocate sume importante pentru infrastructura turistica.

"Actiunile de tipul master-planului pentru dezvoltarea turismului, hotararea de guvern adoptata anul acesta care stabileste statutul de statiuni balneare, grupul de lucru format din specialisti in turism si sanatate, dar si din reprezentanti ai autoritatilor publice locale, colectiv care se reuneste aproape lunar, precum si alte actiuni de acest tip reprezinta doar o parte dintre eforturile facute de minister in ultimii ani pentru acest domeniu.

Un element si mai important sunt investitiile masive in infrastructura turistica, inclusiv in cea balneara. Pentru aceste investitii exista doua mari surse de finantare - fondurile europene si cele guvernamentale. De la bugetul de stat, doar in infrastructura balneara, in ultimii doi ani, am investit zeci de milioane de lei in cele 15 proiecte majore pe care le dezvoltam. Sunt investitii deosebit de importante, absolut necesare pentru dezvoltarea turismului romanesc", a declarat Arsene.

I.U.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Romania dezvoltare turism sanatate, #investitii tratamente balneo climaterice , #ministrul Dezvoltarii si Turismului