PMP plagiaza USL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 03 Iulie 2014, ora 14:34
3665 citiri
PMP plagiaza USL (Opinii)
Foto: Facebook/Elena Udrea

Putine lucruri mi se par mai fascinante decat felul in care se intalnesc pana la urma spiritele inalte. Si iata ca politica romaneasca a prilejuit din nou un astfel de moment emotionant.

PMP cere comisie de ancheta parlamentara privind felul in care Dan Voiculescu a luat in arenda un teren in judetul Giurgiu.

"Mogulul Felix are in arenda cel putin un minister din Guvernul Romaniei, cel al Agriculturii, care ii asigura profitul economic. Informatiile din presa referitoare la acest caz conduc catre o serie de ilegalitati comise de firmele mogulului Felix, dar si catre actiuni cel putin dubioase ale institutiilor subordonate Ministerului Agriculturii, prin care Dan Voiculescu a reusit sa ia din nou in arenda terenul din Giurgiu", si-a explicat PMP demersul.

Cu ce va seamana aceasta comisie? Nu cumva cu comisia Nana? Mie mi se pare o asemanare izbitoare, plagiat de-a dreptul.

Inutil de spus ca la vremea aceea PMP a contestat vehement demersul USL. Mai mult, Adrian Radulescu, acum lider de organizatie PMP, a refuzat sa se prezinte in fata comisiei Nana motivand faptul ca audierea unui cetatean de catre un organism care nu apartine autoritatii judecatoresti incalca prevederile constitutionale referitoare la justitie si la drepturile si libertatile cetatenesti.

"O comisie parlamentara de ancheta reprezinta doar o forma de exercitare a controlului parlamentar, deci nu poate avea atributii jurisdictionale", a explicat atunci foarte corect Adrian Radulescu.

Si comisia Voiculescu cu ce e diferita de comisia Nana? Ce drepturi jurisdictionale in plus ar avea? Ce rezultate ar putea obtine? Cu ce drept ar chema pe cineva la audieri sau ar putea solicita documente?

Vicepresedintele PMP Stefan Vlaston mi-a explicat ca diferenta e pe fond: "comisia Nana se ocupa de un act comercial intre doi privati, era cel mult de resortul Parchetului, iar aceasta de inchirirea unor imense suprafete ale statului (ADS) unor privati (Voiculescu), in conditii cel putin dubioase".

Aceasta diferenta de circumstante nu transforma Parlamentul in organ jurisdictional. Problema comisiei Nana nu era doar ca ancheta un contract intre pivati, ci in primul rand nu avea treaba sa ancheteze.

Comunicatul PMP vorbeste despre ilegalitati. Ele sunt strict de competenta magistratilor. Asa ca solutia corecta era si in cazul Nana ca si acum cu totul alta.

Are PMP suspiciunea rezonabila ca arendarea terenului din Giurgiu este ilegala? Perfect! Sa se duca la Parchet cu toata presa dupa el si sa faca plangere penala impotriva toturor celor implicati.

Sa fim bine intelesi, nu sustin ca afacerea lui Voiculesu la Giurgiu este legala. Dimpotriva, din datele de pana acum ea pare extrem de puturoasa si tocmai de aceea cred ca ea trebuie sa fie anchetata legal si profesionist. Politizarea ei prin aceasta ancheta politizata nu face decat sa il ajute pe Voiculescu.

Procedand asa, fie PMP admite ca si comisia Nana a fost un demers corect procedural al USL, fie admite ca si noua comisie e o aberatie.

Comisia ceruta de PMP nu are nicio sansa de a fi infiintata avand in vedere ca nici macar PDL si PNL nu o sustin. PNL a descoperit intre timp cum e cu legea si Constitutia, iar PDL ramane consecvent cu argumentatia din cazul Nana.

Dar nici nu cred ca PMP a luat in calcul infiintarea comisiei. A facut un execitiu de imagine, incercand sa foloseasca aversiunea fata de Dan Voiculescu la fel cum USL a folosit aversiunea fata de Traian Basescu.

Un exercitiu cam schiop si chiar mai grav, un plagiat trist care arata ca PMP intelege din statul de drept cam cat USL. Dar cel mai grav este ca, imitand aberatiile USL, PMP le legitimeaza.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#PMP comisie Voiculescu, #comisie Nana , #Partidul Miscarea Populara