Francul elvetian explodeaza: Udrea spune ca a gasit solutia salvatoare

Sambata, 17 Ianuarie 2015, ora 20:15
7089 citiri
Francul elvetian explodeaza: Udrea spune ca a gasit solutia salvatoare
Foto: Facebook/Elena Udrea

Elena Udrea considera ca interventia Guvernului in problema romanilor care au credite in franci elvetieni este de bun augur, intrucat ne confruntam cu o problema sociala.

"Mi se pare o greseala sa spui ca statul nu trebuie sa intervina atunci cand avem de-a face cu o problema sociala (cu implicatii financiare-economice uriase) asa cum este valorizarea francului elvetian si cresterea ratelor pentru aproape 150.000 de romani.

Sunt cazuri in care persoane care s-au imprumutat in 2007 - 2008 plateau 10 milioane de lei vechi rata, iar acum au ajuns sa depaseasca 25 de milioane, iar soldul sa le creasca prin raportare la euro", a explicat pe Facebook Elena Udrea.

Omul care a scumpit francul elvetian da explicatii: Reactia este exagerata

Liderul PMP a gasit si o solutie pentru rezolvarea acestei probleme, despre care sustine ca este atat in avantajul romanilor care nu isi mai pot plati ratele, cat si al bancilor.

"Solutia pe care o vad eu este o modificare legislativa care sa presupuna posibilitatea convertirii creditelor din valuta in moneda nationala cu o marja de maximum 20% in plus sau in minus fata de valoarea la care s-a acordat creditul.

Ceea ce ar rezolva foarte multe dintre problemele celor care nu isi mai permit sa plateasca ratele, dar si dintre problemele bancilor care se vad in ipostaza de a avea credite neperformante si de a acumula active toxice", a notat Udrea, adaugand ca PMP va prezenta luni o initiativa legislativa in acest sens.

"Principiul de la care plec este ca banca ar trebui sa castige din dobanzi si comisioanele la vedere, nu din devalorizarea monedei nationale in raport cu moneda in care s-a acordat creditul. De altfel, exista si o directiva europeana (2014/17/EC) care spune ca, atunci cand exista o valuta care este supusa deprecierii, iar aceasta depreciere depaseste 20% fata de nivelul initial al cursului, trebuie ca statele membre ale UE sa intervina pe cale legislativa si sa stabileasca plafonari", a incheiat ea.

Peste 75.000 de romani au credite in moneda elvetiana

Aprecierea neasteptata a francului elvetian a lovit si Romania, avand in vedere ca peste 75.000 de persoane au credite in aceasta moneda si multi debitori se plang ca nu isi mai pot plati ratele.

Discutii intre Valcov si oficialii BNR: Ce solutii s-au gasit pentru romanii cu credite in franci

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a precizat, vineri seara, ca in urma discutiilor cu oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) s-au identificat deja doua solutii, si anume largirea plafonului pentru cei eligibili pentru reesalonarea creditelor (celebra "electorata", adoptata de Guvern anul trecut) sau posibilitatea ca fiecare banca in parte sa vina cu un program care sa anihileze aprecierea francului.

La cat a ajuns francul

Banca Nationala a Romaniei a afisat in ultima zi a saptamanii o cotatie de 4,4228 lei/unitate, in crestere de la 4,3287 lei/unitate, marcand astfel un nou maxim pentru franc.

Curs euro-leu: Francul continua sa creasca si atinge un nou record

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Elena Udrea franc elvetian, #Elena Udrea initiativa franc elvetian , #Partidul Miscarea Populara