Elena Udrea a fost arestata pentru declaratiile din presa - motivarea instantei

Sambata, 14 Februarie 2015, ora 19:23 8035 citiri
Foto: Hepta.ro

Declaratiile Elenei Udrea in presa, cand era sub control judiciar, constituie indicatii catre martorii si inculpatii din dosarul Microsoft, in special catre Dorin Cocos, ea dorind ca acesta sa o sustina in denuntul impotriva lui Coldea, reiese din motivarea ICCJ care a decis arestarea deputatei.

Potrivit motivarii deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) de arestare a Elenei Udrea, judecatorul de drepturi si libertati a fost de acord cu opinia procurorilor DNA ca Udrea si-a incalcat obligatia de a nu lua legatura in nici un mod, direct sau indirect cu martorii si inculpatii din dosarul Microsoft.

"Fara a nega dreptul la libera exprimare al inculpatei si faptul ca nu avea o interdictie expresa de a se prezenta la emisiuni televizate ori de a da diferite interviuri, instanta retine totusi faptul ca inculpata nu a dat, initial, nicio declaratie la urmarirea penala fata de acuzatiile care i se aduceau, in legatura cu obtinerea ilegala a unor sume de bani in dosarul Microsoft.

In aceste conditii, explicatiile date de inculpata in mass-media se constituie in tot atatea indicatii catre martorii si inculpatii din dosarul respectiv, in special catre Dorin Cocos, privind pozitia procesuala pe care inculpata ar dori ca acesta sa o adopte, legat de acele sume de bani si mai ales de faptul ca doreste ca acesta sa o sustina in denuntul formulat impotriva unui sef de serviciu secret roman", arata instanta.

In legatura cu solicitarea DNA de arestare preventiva a Elenei Udrea, in cazul infractiunii de trafic de influenta cercetata dupa denuntul lui Dinu Pescariu, judecatorul de drepturi si libertati o considera intemeiata intrucat "exista probe din care sa rezulte suspiciunea rezonabila ca inculpata ar fi comis infractiunea respectiva".

Procurorii DNA au acuzat-o pe Udrea ca, ulterior instituirii masurii controlului judiciar, a facut declaratii in presa cu privire la acuzatiile ce i-au fost aduse, declaratii "in masura sa influenteze declaratiile lui Dorin Cocos Dorin si ale martorului Pescariu Dinu, toate acestea in conditiile in care inculpata nu daduse declaratii in dosarul penal, nici in calitate de suspect si nici in calitate de inculpat".

Anchetatorii au aratat ca, intr-un interviu pentru Hotnews, Udrea a sustinut ca nu a stiut despre provenienta sumelor de bani bagati de fostul sot in firmele de la care incasa dividende, sugerandu-i acestuia, prin intermediul interviului si explicatia pe care ar trebui sa o dea: "nu poate fi o certitudine ca orice nevasta stie cum isi face afacere sotul ei. Trec peste faptul ca intamplator eram o nevasta cu o ocupatie foarte precisa si foarte solicitanta", noteaza instanta.

Procurorii au mai aratat ca Udrea "a formulat denunt cu privire la fapte de coruptie pentru a beneficia de dispozitiile art. 19 din OUG nr. 43/2002, iar prin dezvaluirea in media a faptelor sesizate si argumentelor sale, aceasta a incercat sa isi creeze probe in sprijinul denuntului, sugerand fostului sot Dorin Cocos si lui Alin Cocos continutul declaratiilor cu privire la aspectele sesizate", se mai spune in motivare.

Udrea l-a denuntat la DNA pe seful SRI - il acuza ca i-a cerut lui Cocos bani pentru Ghita

Elena Udrea a declarat, in 30 ianuarie, intr-un interviu acordat Hotnews, ca fostul sau sot Dorin Cocos i-a relatat ca, la solicitarea actualului director interimar al SRI Florian Coldea, i-a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghita, pentru a-si finanta televiziunea, Romania TV.

DNA nu ancheteaza faptele din denuntul Elenei Udrea impotriva lui Coldea - explicatiile procurorilor

Ea a fost intrebata cum poate proba afirmatiile potrivit carora Cocos i-ar fi spus ca la solicitarea lui Coldea i-a dat lui Sebastin Ghita 500.000 de euro pentru a-si finanta televiziunea, raspunsul fiind: "Pai, cu Dorin Cocos, cu Alin Cocos".

Elena Udrea a fost arestata (Video)

Elena Udrea a fost arestata, miercuri, de instanta suprema, in dosarul Microsoft.

Udrea este acuzata, in dosarul Microsoft, de trei fapte de trafic de influenta - in legatura cu incheierea si derularea acordului cadru de licentiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente si a actelor aditionale la acestea, in legatura cu derularea contractului e-Romania si in legatura cu pretinderea si primirea a 500.000 de euro -, precum si de spalare de bani.

Fostul sot al Elenei Udrea, Dorin Cocos este acuzat in acest dosar ca ar fi pretins si primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul lui Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica Claudiu incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Totodata, potrivit anchetatorilor, in anul 2010, Dorin Cocos, in baza intelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la Gabriel Marin, administrator al societatii Omnilogic, suma de circa 3.000.000 de euro, pentru a debloca platile aferente contractului e-Romania. Gabriel Marin a facut un denunt la DNA, aratand ca i-a platit lui Dorin Cocos prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 3.050.000 de euro.

Avocatii Elenei Udrea acuza DNA: Probeaza vinovatia cu denuntul lui Pescariu si un biletel - ce scrie pe el

La randul sau, Dinu Pescariu a denuntat-o pe Udrea, aratand ca aceasta i-a cerut 500.000 de euro "pentru a-i rezolva problemele din justitie".

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News