Doua zile pana cand Elena Udrea afla daca va merge la inchisoare. Ce spune Traian Basescu

Sambata, 11 Martie 2017, ora 08:51
14906 citiri
Doua zile pana cand Elena Udrea afla daca va merge la inchisoare. Ce spune Traian Basescu
Foto: Facebook Elena Udrea

Decizia de luni, 13 martie, in dosarul Gala Bute, in care Elena Udrea este acuzata de luare de mita, abuz in serviciu si tentativa la folosirea de documente ori de declaratii false pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene, va fi cruciala, considera fostul presedinte Traian Basescu.

El spune ca daca instanta va da o solutie de achitare, "sistemul" se va face pulbere, iar daca decizia va fi de condamnare, "sistemul" va castiga.

"Decizia de luni din dosarul Gala Bute va fi cruciala, ca e un dosar fara probe. Daca va fi o decizie de condamnare, a castigat acest sistem pe care-l vedeti. Daca va fi o solutie de achitare, ma tem ca sistemul se va face pulbere. E o opinie a mea din punct de vedere al credibilitatii. Am fost neutru, am dat ambele situatii", a declarat Traian Basescu, vineri seara, la B1 Tv.

"E un dosar facut la comanda. Aduceti-va aminte ca vineri a fost denunt la DNA, sambata interviul la Hotnews, marti avea patru cereri de arestare preventiva.

Dosarul este pus cu furca, e unul crucial pentru sistem. Daca va fi o solutie de achitare, sistemul va avea o mare problema", a mai spus Basescu.

Sentinta in dosarul "Gala Bute" a fost amanata de Inalta Curte pana pe data de 13 martie. La ultimul termen, procurorii au cerut pedeapsa cu inchisoare pentru Elena Udrea.

In ultima declaratie in fata judecatorilor, Elena Udrea a sustinut ca "Trei ani s-a cercetat in acest dosar, nu am fost niciodata chemata. In 2 februarie, oamenii au fost luati cu mascatii si dusi la audieri in Gala Bute. Sunt convinsa ca le-a fost frica tuturor celor chemati la DNA. Unii au ales sa faca ceea ce se astepta de la ei, ceea ce au crezut ca ii va salva. Au fost speriati si amenintati sa dea declaratii.

Speranta mea e ca macar parte dintre judecatile la nivel public la adresa mea au disparut. Parchetul spune ca mi-am construit sistem piramidal din oameni apropiati. Pe Nastasia nu l-am adus eu in minister. Pe Lungu l-am angajat fara sa il cunosc, mi-a fost recomandat de purtatorul de cuvant al partidului. Doar pe Topoliceanu o cunosteam.

Nu am numit pe nimeni sa imi aduca spaga. Practica de 10 la suta era una generalizata. Stiam de incercarile oamenilor de afaceri de a ajunge in anturajul demnitarilor pentru a beneficia de contracte. Am preferat sa le dau lor dreptate. Le-am spus ca daca aud de asemenea practici sa nu imi spuna mie, sa anunte DNA. In confruntarea cu Gardean, acesta spune ca nu a afirmat ca geanta cu bani era pentru mine. Banii nu cred ca erau pentru Obreja, ci pentru Bute. Bute a sustinut mult timp ca nu si-a primit onorariul intreg".

La iesirea de la instanta suprema, fostul ministru al Turismului a mai spus ca si-a iertat demult denuntatorii si ca spera ca acestia sa fie achitati.

Citeste si Udrea: Nu regret nicio secunda implicarea in "Gala Bute"

Si fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja si-a sustinut nevinovatia, in timp ce fostul ministru Ion Ariton a spus, in ultimul cuvant in fata judecatorilor instantei supreme ca sponsorizarile s-au facut corect.

Procurorii DNA au cerut pedeapsa cu inchisoare orientata spre limita maxima pentru fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, in dosarul "Gala Bute" in care aceasta e acuzata de abuz in serviciu si luare de mita. Tot inchisoare au cerut si pentru fostul ministru Ion Ariton, dar si pentru fostul presedinte al Federatiei de Box, Rudel Obreja, Tudor Breazu si fostul consilier al Elenei Udrea, Stefan Lungu.

In ceea ce-l priveste pe Gheorghe Nastasia, fostul secretar general in MDRT, Ana Maria Topoliceanu si Dragos Botoroaga, care au facut cu totii acord de recunoastere a vinovatiei, procurorii au cerut ca pedepsele sa fie reduse cu o treime.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Elena Udrea decizie Gala Bute, #Elena Udrea dosar Gala Bute , #Traian Basescu