Dar dna Udrea? Dna Udrea ce face? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 23:30
16817 citiri
Dar dna Udrea? Dna Udrea ce face? (Opinii)

Nu cred ca UDMR avea in mod real alta optiune decat sa lase votul maghiarilor la liber.

Daca UDMR dadea indicatie in favoarea lui Klaus Iohannis, dupa cum i-a cerut PPE, ramanerea Uniunii in guvernul condus de Victor Ponta devenea foarte problematica. Si nu cred ca UDMR vrea sa paraseasca Palatul Victoria.

Ca dovada, pledoaria lui Kelemen Hunor pentru Calin Popescu Tariceanu, o pledoarie implicita pentru Victor Ponta a carui corectitudine presedintele UDMR a tinut sa o puncteze.

Dar sustinerea pe fata a candidatului PSD era imposibila. Dupa cum admitea chiar Kelemen Hunor, era impotriva firii ca maghiarii sa se afle chiar si doar 10 zile in aceeasi tabara cu Corneliu Vadim Tudor. Admitand asa ceva, liderii UDMR s-ar fi condamnat la decredibilizare in fata propriului electorat, in primul rand.

Si tocmai aceasta miscare cred ca va fi un argument covarsitor care ii va duce pe cei mai multi dintre maghiari in tabara lui Klaus Iohannis. Este la fel de adevarat ca nici in 2009, cand indemnul UDMR a fost clar pentru Mircea Geoana, maghiarii nu au mers toti spre candidatul stangii.

Asa ca socoteala lui Victor Ponta poate sa para una corecta, si-a atras un electorat cert si a castigat o goarna electorala pentru mesajele cele mai urate, sacrificand un electorat pe care oricum era greu sa-l capteze.

Dar oare ceea ce numim "Romania tacuta" ce o zice vazandu-l pe Vadim Tudor din nou valorizat? I-o placea?

Anuntul dnei Macovei de sustinere a lui Klaus Iohannis, dupa ce candidatul ACL a reafirmat public sustinerea pentru DNA, justitie, statul de drept, orientarea euroatlantica a Romaniei, era si el destul de previzibil. Nu cred ca dna Macovei si electoratul domniei sale aveau in mod real alta optiune de vot. Dar cred ca lui Klaus Iohannis ii face foarte bine radicalizarea pe reduta justitiei, pentru ca altfel riscul nu era ca electoratul dnei Macovei sa il voteze pe Victor Ponta, ci sa stea acasa.

Mai ramane in discutie Elena Udrea, a carei tacere prelungita devine, imi permit sa apreciez, asurzitoare.

Dupa ce atata vreme dna Udrea s-a prezentat drept cel mai important, mai de temut si mai inversunat adversar al lui Victor Ponta pe care l-a etichetat drept raul absolut pentru Romania, iata ca dna Udrea acum pare ca ezita.

Daca e atat de antiPonta, daca Victor Ponta e raul suprem posibil, cum s-o explica aceasta ezitare? Mie una mi-e greu sa o explic.

Eu imi amintesc ca dna Udrea a spus de mai multe ori mai pe la inceputul anului ca in ipoteza unui tur al doilea intre Ponta si Antonescu l-ar vota pe Crin Antonescu pentru a impiedica alegerea lui Victor Ponta.

Deci dl Antonescu, unul dintre liderii actiunilor din vara lui 2012, cel numit pe-atunci "pucistul sef", era mai acceptabil decat dl Iohannis, care totusi nu a avut nicio implicare directa in suspendarea presedintelui si ilegalitatile comise atunci?

Daca dna Udrea era macinata de principii, nu vad de ce nu iesea si domnia sa cu o lista ca a dnei Macovei. Asteapta dna Udrea o negociere, desi sustine contrariul? Ce fel de negociere si, mai ales, cu cine?

Este posibil ca dna Udrea sa mizeze pe faptul ca nu dl Tariceanu va ajunge premier, ci dl Maior pentru care isi exprima deschis sustinerea chiar intr-un interviu acordat Ziare.com. Dar ma intreb daca cea mai mare si de temut, nu-i asa, adversara a lui Victor Ponta si-ar putea dori ca acesta sa castige presedintia Romaniei doar pentru ca domnia sa sa vada instalat la Palatul Victoria premierul pe care il agreaza? Se gandeste cumva sa faca si parte din acest guvern? Nu pot sa cred asa ceva!

Sau socoteste Elena Udrea ca Victor Ponta la Palatul Cotroceni si un guvern patronat de PSD, condus de indiferent cine, ar reprezenta ecuatia politica cea mai buna pentru relansarea PMP in Opozitie si a lui Traian Basescu ca lider al Opozitiei? Daca ar castiga dl Iohannis, ma gandesc, ca insasi crearea PMP ar putea sa apara ca o rupere a dreptei invalidata de un public care sa fi preferat oferta atat de contestata de PMP.

Nu stiu ce sa zic in afara de faptul ca tacerea dnei Udrea este stranie in raport cu pozitionarile anterioare atat de vehemente ale domniei sale.

In schimb a grait dl Marin Anton, cel cu sacosele, vicepresedinte PMP: "Am pierdut ideea ca dreapta va castiga. (...) Eu pot sa spun ca la Giurgiu mai repede stau de vorba cu liderii PSD decat cu cei ai ACL".

Astept cu nerabdare ca dna Udrea sa-l dea afara din partid asa cum l-a dat afara pe Cristian Preda. Dar ceva imi spune ca astept degeaba si ca gura dlui Anton adevarul dnei Udrea graieste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #Elena Udrea sustinere Ponta Iohannis , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014