Cum se conditiona si ajungea spaga la Ministerul Dezvoltarii in mandatul Elenei Udrea

Vineri, 09 Septembrie 2016, ora 17:3014227 citiri
Cum se conditiona si ajungea spaga la Ministerul Dezvoltarii in mandatul Elenei Udrea
Foto: Facebook / Elena Udrea

Un martor in dosarul Gala Bute a explicat, vineri, in fata judecatorilor de la instanta suprema, cum se plateau comisioanele date drept mita la Ministerul Dezvoltarii condus la acea vreme de Elena Udrea.

Miron Gardean, actionar si administrator la Termogaz in 2010, a declarat ca fratele lui, Adrian Gardean, care se ocupa de relatia societatii cu Ministerul Dezvoltarii, avea si o organizare de santier la Cavnic pentru construirea unui domeniu schiabil.

"Fratele meu a fost la o intalnire cu Lungu Stefan, Nastasia Gheorghe si la care ar fi participat si Elena Udrea. Dupa discutii mi-a spus ca pentru deblocarea platilor trebuie sa platim un comision de 10 la suta din sumele incasate de la UAT (Unitatea Administrativ-Teritoriala - n.red.) Cavnic. Mi-a zis ca trebuie sa platim la minister", a declarat Miron Gardean.

El a mai precizat ca ulterior fratele sau i-a spus ca trebuie sa plateasca o factura catre societatea lui Stefan Lungu, pentru un post de transformare.

"L-am cumparat cu un pret mai mare de la societatea lui Lungu. Diferenta de pret dintre achizitie si revanzarea postului de transformare catre mine reprezenta comisionul de 10 la suta din suma platita de catre UAT Cavnic. La fel am procedat si in cazul partiei de schi Speranta de la Borsec", a mai sustinut Miron Gardean in fata judecatorilor.

Martorul a mai precizat ca in 2012 firma lui a incheiat un alt contract cu Primaria Lupeni pentru modernizarea statiunii Straja si ca fratele sau a avut aceleasi discutii cu Lungu, Nastasiu si cu Udrea.

"Pentru a plati comisionul, fratele meu a deschis o firma in Bulgaria. Din partea Termogaz a dus la MDRT 300 de mii si 600 de mii din partea Krantz Eurocenter. Fratele meu i-a dus banii domnului Nastasia Gheorghe", a continuat Gardean.

El a mai precizat ca fratele sau a avut o mica discutie despre contracte cu Elena Udrea la onomastica lui Nastasia, la un restaurant din statiunea Busteni.

Intrebat daca acordarea finantarii proiectelor in derulare era conditionata de plata comisioanelor, martorul a raspuns: "Categoric. Daca nu faceam acele plati, intram automat in insolventa".

La urmatorul termen, pe 30 septembrie, va fi audiat Adrian Gardean alaturi de alti martori care vor fi adusi cu mandat.

Dosarul "Gala Bute" a ajuns la instanta suprema in aprilie 2015. Procurorii ii acuza de fapte de coruptie pe: fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Stefan Lungu, fostul secretar general in MDRT, Gheorghe Nastasia si omul de afaceri Dragos Botoroaga.

Printre faptele pentru care cei mentionati mai sus au fost trimisi in judecata sunt: luare sau dare de mita, abuz in serviciu, complicitate la luare de mita, evaziune fiscala si spalare de bani.

Comentarii
schmit
rank 5
Daca Doamna Udrea a incasat sume uriase de €, cu siguranta a
Te-o
rank 5