Cel mai mare domeniu schiabil din tara, inaugurat de Udrea la Poiana Brasov

Luni, 26 Decembrie 2011, ora 17:40
5661 citiri
Cel mai mare domeniu schiabil din tara, inaugurat de Udrea la Poiana Brasov
Foto: B1 TV

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a participat luni la inaugurarea domeniului schiabil de la Poiana Brasov, cea mai mare investitie in turism din ultimii 20 de ani. La inaugurarea domeniului schiabil a participat si primarul Brasovului, Gheorghe Scripcaru.

"Am bucuria sa particip la aceasta inaugurare, pentru ca de 20 de ani nu s-au mai facut investitii ale statului in infrastructura turistica din Romania. Este prima mare investitie intr-un domeniu schiabil, dar in acelasi timp derulam noi investitii si in Valea Jiului, unde construim domenii schiabile importante la Straja, Lupeni, Vulcan, Petrosani, Parang, iar in judetul Valcea in statiunea Vidra construim de la zero domeniul schiabil de 9 kilometri de partii si 4 kilometri de transport pe cablu", a spus Udrea.

Ministrul si-a manifestat speranta ca aceste investitii sa aduca din ce in ce mai multi turisti in tara noastra.

"Cea mai mare lucrare este cea realizata aici in Poiana Brasov. Cred ca este un proiect cu care se poate mandri nu numai judetul Brasov, ci ne putem mandri cu totii si cred ca aglomeratia care era luni pe DN1, pentru ca am facut de la Sinaia pana la Poiana Brasov o ora si jumatate, era tocmai datorita turistilor romani care aleg sa vina la munte pe Valea Prahovei sau la Poiana Brasov mai mult decat sa mearga sa schieze in Austria sau in alte destinatii.

Ceea ce am vazut astazi aici speram ca pe viitor sa aduca din ce in ce mai multi turisti romani si straini. As vrea ca tot ce am realizat aici impreuna sa atraga din ce in ce mai multi turisti si sa avem in continuare crestere in sectorul turistic", a precizat Elena Udrea.

Va intra turismul romanesc pe "fagasul cel bun"?

Potrivit Elenei Udrea, in urma promovarii Romaniei ca destinatie turistica si datorita investitiilor in infrastructura acestui sector, turismul romanesc intra pe "fagasul cel bun".

"Avem crestere in turism de 17% in 2011 fata de 2010 si eu cred ca in continuare, daca vom tine pasul cu ceea ce am inceput privind promovarea turistica, investitiile, parteneriatele cu autoritatile publice locale si o atentie deosebita acordata din partea Guvernului acestui domeniu, dar si sustinerea din partea COR a miscarii sportive romanesti, sunt convinsa ca vom vorbi de acum incolo numai de cresteri in ceea ce priveste numarul de turisti, dar si cresteri la incasari in domeniul turistic", a mai spus Elena Udrea.

Ministrul Turismului a adaugat ca tot ce s-a realizat in Poiana Brasov este un prim pas, iar ministerul va continua sa investeasca in aceasta zona si in judetul Brasov, dar si in locurile angrenate in proiectul privind desfasurarea Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), precum Rasnov, Azuga, Predeal, Busteni, Sinaia, investitii in dezvoltarea acestor localitati.

"Este impresionant si spectaculos ce s-a facut la Poiana Brasov si pot sa spun ca ma bucur, domnule primar Scripcaru, ca ati reusit sa deveniti subiect de dezbateri televizate cu acest proiect, dar pana la urma notorietatea este buna chiar si in aceste conditii. Sunt convinsa ca foarte multi oameni chiar urmarind criticile aduse tuturor factorilor implicati in proiect au ramas cu un lucru bun, si anume ca au aflat ca la Brasov se construieste cel mai mare domeniu schiabil din Romania care va face concurenta celorlalte destinatii alese de romani", a afirmat ministrul Turismului.

Elena Udrea a mai spus ca un rol important in continuare il are ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, prezent la Poiana Brasov, pentru ca va trebui sa acorde fonduri pentru dezvoltarea proiectelor incepute in domeniul turismului.

24 kilometri de partie

Suprafata schiabila a statiunii Poiana Brasov a crescut cu 50 de hectare, ajungand la 85 de hectare odata cu inaugurarea domeniul schiabil modernizat.

Lungimea partiilor inainte de amenajare era de 16,4 kilometri, iar acum este de 24 de kilometri, latimea medie a partiilor ajungand la 45 de metri fata de 20 inainte de amenajare. Prin aceasta modernizare a domeniului schiabil si prin amplasarea instalatiilor de producere a zapezii artificiale, sezonul de schi poate fi de acum prelungit la patru luni pe an.

Pentru producerea zapezii artificiale s-a construit pe platoul Ruia un lac de acumulare la altitudinea de 1490 m, cu o suprafata de 1,4 hectare, o adancime de 15 metri, iar volumul de apa stocat este de 140.000 de metri cubi.

Transportul apei pe reteaua de inzapezire se va realiza cu ajutorul a trei statii de pompare, care vor deservi 14 tunuri fixe pentru producerea zapezii artificiale, zece tunuri mobile si 120 de lancii. Au fost montate peste 19 km de conducte si 200 de camine pentru alimentarea tunurilor si lanciilor.

De asemenea, pentru functionarea intregului sistem, instalatia electrica din tot Masivul Postavaru a fost modificata de la 6 KW la puterea de 20 de KW, fiind montate cinci noi posturi de transformare de diferite capacitati si 8,5 kilometri de cablu electric si de comanda.

Pe domeniul schiabil modernizat au fost montate doua linii noi de telescaun, una de sase locuri pe partia Ruia si una de patru locuri pe partia Lupului. Cu aceste doua instalatii noi capacitatea de transport a domeniului schiabil s-a dublat, ajungand la peste 8.500 de persoane pe ora.

Au fost montate peste 150 de saltele de protectie si 3 km de plase de protectie si siguranta de diferite categorii. Investitia a costat 25 milioane de euro plus TVA, bani alocati de Ministerul Turismului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#partie Poiana Brasov, #Elena Udrea Poiana Brasov, #Udrea inaugurare schi Brasov , #ministrul Dezvoltarii si Turismului