Ce le ureaza Elena Udrea romanilor in 2012

Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 14:103108 citiri
Ce le ureaza Elena Udrea romanilor in 2012
Foto: facebook.com

Ministrul Turismului, Elena Udrea, le ureaza romanilor ca in anul 2012 sa nu isi piarda speranta si sa fie optimisti pentru ca noul an va fi, din punct de vedere economic, mai bun decat 2011.

Elena Udrea: Sunt convinsa ca 2012 va fi un an al confirmarilor

"Mesajul meu catre romani in 2012 este urmatorul: fiti optimisti in ceea ce priveste noul an si increzatori ca Romania este pe drumul unei cresteri economice sustenabile, care va genera mai multa bunastare pentru fiecare dintre dumneavoastra.

2012 este un an in care trebuie sa privim optimisti catre viitor, fara insa sa renuntam la prudenta. Romania are toate parghiile necesare pentru a rezista unui al doilea val al crizei economice - asa cum spunea si presedintele, 'nu suntem neputinciosi'. Ca si guvernanti, ca si oameni politici pana la urma, ne-am fi dorit insa mai mult de la 2012.

Sincer, in 2010, atunci cand a trebuit sa luam masurile de reechilibrare bugetara, strategia a fost simpla: revenirea la o crestere economica oricat de mica in 2011 si un avans semnificativ pentru 2012. Anul trecut, in vara, ne gandeam ca 2012 va aduce un avans de minimum 4%. Din pacate insa, ceea ce se intampla cu euro, ne face sa ne gandim la un progres mai mic", scrie Elena Udrea, marti, pe pagina personala de Facebook.

Sefa de la Turism explica si de ce anul acesta va fi mai bun din punct de vedere economic decat cel care tocmai s-a incheiat: "Masurile economice luate de Guvern, incepand cu cele de reechilibrare bugetara si continuand cu cele de stimulare a investitiilor in infrastructura, creeaza toate sansele ca 2012 sa reprezinte un nou an de crestere economica".

Mai mult de atat, fostul consilier prezidential este convins ca "Romania nu numai ca va trece mai usor peste tumultul crizei datoriilor suverane ale tarilor din zona euro, dar o va face cu o continuare a avansului economic".

In acest context, mentioneaza ca, daca in primul val al crizei, doar Polonia a avut crestere economica, in cel de-al doilea val al crizei, si Romania va reusi aceasta performanta: "Ei bine, sunt convinsa ca in fata celui de-al doilea val al crizei, si Romania va avea crestere economica, infirmand astfel toti profetii economici care prognozeaza deja "revenirea recesiunii".

Potrivit ministrului Turismului, perspectivele economice ale anului 2012 sunt mai bune decat ceea ce s-a intamplat in 2011: "Iar asta nu e deloc putin lucru, avand in vedere ca anul trecut am avut crestere economica de 1,5%, am avut cea mai mica inflatie de dupa 1989 (de altfel, a fost pentru prima data cand BNR si-a atins tinta de inflatie), iar deficitul bugetar a fost sub 4,4% (unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeana). In conditiile acestea, un progres in 2012 va fi un lucru cu adevarat remarcabil si, fara indoiala, confirmarea muncii actualului Executiv".

"Ca tuturor politicienilor, si noua, celor din actualul Guvern, ne-ar placea sa marim pensii si salarii. Preferam insa sa fim responsabili si sa nu cadem in plasa populismului, sa nu periclitam echilibrul economic pentru care am muncit atat si pentru care romanii au facut atatea sacrificii.

Mesajul nostru nu se va schimba: salariile vor creste putin, pensiile vor fi indexate, cu conditia ca evolutiile economiei sa fie bune. Avand in vedere ce se intampla insa in Europa de Vest, e nevoie de aceasta conditionalitate. Trebuie inteles ca, odata cu intrarea in Uniunea Europeana, Romania ca membra cu drepturi depline, trebuie sa-si asume si beneficiile rezultate de aici, dar si minusurile.

Iar criza datoriilor suverane, chiar daca noi nu suntem parte a ei, reprezinta un element care va afecta negativ si economia nationala. Acesta este motivul pentru care spun ca 2012 nu va aduce si sfarsitul crizei economice internationale, cu efecte importante asupra economiei romanesti", mai scrie ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului pe Facebook.

Nu in ultimul rand, Elena Udrea crede ca "doua lucruri garanteaza progresul economiei nationale anul acesta": "Pe de o parte, absorbtia fondurilor europene. Spre exemplu, MDRT va finaliza contractarile, ba chiar va primi sume suplimentare de la programele neaccesate. De altfel, sumelealocate cofinantarii au crescut cu 50% in 2012 fata de anul trecut, de la 8 miliarde la 12 miliarde de lei.

Elena Udrea: Promoveaza Romania cu un Like

Pe de alta parte, investitiile cu bani de la bugetul de stat, Romania avand cel mai mare procent din PIB si din buget alocat unor asemenea cheltuieli din intreaga Uniune Europeana. In cifre reale, cheltuielile bugetare pentru investitii vor creste in 2012 cu 2,4 miliarde de lei, de la 35,4 miliarde de lei la 37,8 miliarde de lei, urmand sa ajunga la 6,5% din PIB fata de 6,45% din PIB in 2011".