Bucurestiul, prea stramt pentru greutatea Elenei Udrea (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 18:31
6003 citiri
Bucurestiul, prea stramt pentru greutatea Elenei Udrea (Opinii)
Foto: Arhiva

Adevarul e ca trupa "promovatelor" lui Traian Basescu in politica - Elena Udrea, Monica Iacob Ridzi, Roberta Anastase, Anca Boagiu si cate altele or mai fi - atarna ca un bolovan de gatul PDL.

Cand istoricii vor reface motivele care au dus la prabusirea acestui partid, va fi nevoie de un capitol special dedicat influentei nefaste jucate de "junele" democrat liberale asupra unui partid candva important. Fiecare dintre ele a lovit undeva, adanc in credibilitatea partidului, iar impreuna au dat branciul final catre un esec de proportii.

Intrebat de ce nu candideaza Elena Udrea la Capitala, din moment ce e sefa PDL Bucuresti si e considerata la unison "o foarte grea" in partid, Traian Basescu a raspuns scurt si fara sa stea deloc pe ganduri - "pentru ca n-are nicio sansa, toate sondajele o arata". Dincolo de curiozitatea personala pe care mi-a starnit-o informatia ca presedintele Romaniei citeste sondajele de opinie de uz intern ale unui partid politic - sa nu mimam totusi naivitatea, pe baza lor a pregatit atacurile si campania! - e totusi o surpriza sa afli ca doamna fost ministru nu are "nicio sansa" la alegerile pentru primaria Bucurestiului.

Pai nu era Elena Udrea considerata, ce-i drept tot in viziunea presedintelui... "aici v-o descriu pe doamna Udrea... inteligenta, ambitioasa, capabila de negociere, extrem de rezistenta in batalia politica... As spune, la varsta dansei, 36-37 de ani, e un politician, unul dintre cele mai bune produse ale politicii in PDL in ultimii ani"? Ciudata politica asta, daca un astfel de politician nu are nicio sansa la o confruntare cu un independent, mediocru in sine si care nu si-a impus niciun proiect propriu, precum Sorin Oprescu! Si, in acelasi timp, foarte greu de inteles cum ministrul care pe "tocuri inalte, cu pantaloni stramti, dar care a avut cea mai buna absorbtie de fonduri europene" nu isi permite macar sa incerce sa intre in lupta.

Poate ca or fi totusi adevarate zvonurile gurilor rele, care spuneau mai de mult ca in eventualitatea unei candidaturi la Capitala, Elena Udrea nu ar strange nici macar 5% dintre voturile bucurestenilor. Nu stiu. Poate ca totusi, vorba lui Mihai Razvan Ungureanu, nu suntem o natiune de inotatori si nu avem toti un apetit pentru construit patinoare la tara. Nu stiu nici asta. Imi vine totusi foarte greu sa inteleg cum un ministru care a fost laudat constant atat de fostul premier, cat si de actualul presedinte, care a facut parte din toate Guvernele Boc I, II, III, IV, V, s.a.m.d. nu este creditat cu absolut nicio sansa intr-o lupta nu foarte grea.

Ghinionul Elenei Udrea este ca a ajuns sa nu fie considerata, de nimeni, suficient de "grea" pentru nicio batalie politica, dar totusi un bolovan mult prea "grea" pentru partid. Poate ca din nou Traian Basescu stie mai bine si mai e nevoie de inca 20 de ani ca Elena Udrea sa devina un "greu" al partidului in sensul bun. Dar cred ca in cazul asta pana si ambitioasa Udrea isi va pierde rabdarea. Si nici Academia lui Traian Basescu nu cred ca poate face minuni, daca mostenirea trecutului e de plumb.

Dincolo insa de destinul Elenei Udrea, care nu conteaza decat pentru propria ei persoana, PDL se zbate in prezent in disperarea de a incerca sa mimeze lupta cand stiu prea bine ca au pierdut alegerile dinainte de a participa. E o situatie dificila. Nu e nicio satisfactie sa dai intr-un om cazut. Iar realitatea e dureroasa - la Bucresti, democrat liberalii duc mai degraba o lupta de a se ascunde cu mult talent de alegeri decat sa se bata pentru a intra in cursa pentru Primaria Capitalei. Castiga toti cei care reusesc sa se fereasca si sa stea pititi.

Lovitura insa ar putea-o da acel personaj care tocmai pe acest val de nesansa se arunca in lupta inconstient, cu mult curaj si o doza temperata de naivitate. Cineva care sa nu aiba nimic de-a face cu raul provocat de Elena Udrea partidului. Recomandabil chiar sa fie identificat drept un opozant al fostei ministrese. Cum Blaga si-a dat deja masura, singurele sanse reale le-ar mai putea avea doar un "greu usor" al PDL. Sansele sa apara sunt egale cu paradoxul in sine al termenului.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Elena Udrea Basescu primarie, #Udrea primaria Capitalei , #Traian Basescu