Basescu: Serviciile s-au implicat in campania electorala

Joi, 30 Octombrie 2014, ora 20:57
8941 citiri
Basescu: Serviciile s-au implicat in campania electorala
Foto: B1 TV

Traian Basescu este convins ca serviciile secrete s-au implicat in campania electorala pentru alegerile prezidentiale, al caror prim tur are loc duminica.

Invitat, joi seara, la B1 TV, presedintele a precizat inca de la inceputul emisiunii ca la aceste alegeri candidatii au fost "foarte slabi".

"Niciodata Romania nu a fost pusa sa aleaga dintr-o lista de candidati foarte slabi", a intarit seful statului.

In context, acesta l-a acuzat pe Victor Ponta ca "a folost bugetul statului ca pe propria pusculita; practic, si-a cumparat voturile".

Traian Basescu a reamintit ca pentru deputatul PMP Florin Popescu s-a cerut arestarea "pentru ca intr-o precampanie distribuise niste gaini".

"Premierul a distribuit vreo 3 miliarde de lei din bugetul de stat. Noi toti am platit din taxele noastre campania primului ministru (...) Categoric ne va costa si veti vedea ca vor fi necesare taxe suplimentare, sunt convins ca vor trece la pregatirea impozitarii progresive, plecand de la 16% in sus, vor creste taxele pe case, pe masini, pe orice", a mai declarat presedintele.

Pledoarie pentru Udrea

Traian Basescu a inceput apoi o adevarata pledoarie pentru apararea Elenei Udrea, candidatul la presedintie al PMP, atacat in ultimele zile in presa.

Seful statului i-a criticat pe cei care au spus ca Udrea ar fi luat "vreun leu" in dosarul Microsoft, spunand ca nu i se pare corect ca ea sa fie atacata pentru ce a facut sotul ei, cata vreme "nimeni nu l-a atacat pe Ponta pentru matraprazlacurile lui tata socru (Ilie Sarbu - n.red.) ".

"Elena Udrea a avut parte de un tratament special, inclusiv de la Sorina Matei, poate se mai gandeste la ce i-a spus Turcescu in emisiunea de pomina. Ma gandeam, asa, eu sunt mai naiv si ma gandesc", a declarat presedintele, refuzand sa comenteze suplimentar.

Serviciile si campania

Intrebat direct daca serviciile secrete s-au implicat in aceasta campanie, Traian Basescu a declarat: "Raspunsul meu categoric este 'Da' si va asigur ca nu va ramane doar o simpla afirmatie".

"Este clar ca serviciile s-au implicat, este clar ca au fost lucruri in neregula in conditiile in care pe data de 10 septembrie 2014 am chemat sefii celor doua servicii, SRI si SIE, si prim adjunctii lor, gen. Predoiu si gen. Coldea, si i-am atentioant sa nu se implice in campania electorala. Implicarea lui Melescanu nu mai are nevoie de demonstratii", a mai spus presedintele.

Traian Basescu are suspiciuni serioase cu privire la articolul publicat de Vlad Georgescu in care "a insirat o lista de vinovati la EADS", printre care si Elena Udrea.

Presa germana: Numele lui Udrea si Tiriac, pomenite in ancheta EADS

"Eu imi doresc sa iasa dosarul EADS pentru ca dosarul Microsoft e o radiografie a clasei politice, iar EADS ar fi reintregit-o. El nu poate iesi la comanda, el va iesi cand procurorii isi vor termina ancheta de facut", a comentat presedintele.

In context, Traian Basescu l-a acuzat pe jurnalistul Emil Hurezeanu ca "a fost un promotor al informatiei" respective, la fel ca si "multi alti jurnalisti" care "s-au repezit sa demonstreze cum Elena Udrea a furat bani si de la EADS".

"A fost luata acea fraza si incriminata Elena Udrea cu manie proletara", a adaugat el, sustinand ca s-a dorit discreditarea candidatului PMP la presesintie.

Elenei Udrea i s-a propus sa renunte la candidatura: Nu stau in genunchi in fata nimanui!

Serviciile secrete de la Paris, acuzate indirect

Un alt episod indelung comentat a fost cel al fotografiilor aparute joi, in care era prezentata Elena Udrea la Paris, impreuna cu sefa DIICOT, Alina Bica.

"Ce s-a intamplat astazi este din nou o proba ca serviciile secrete sunt implicate (...) Cineva a stiut ca Elena Udrea ajunge la Paris, au inchiriat un apartament intr-un bloc", a sustinut Basescu, subliniind faptul ca fotografiile au fost facute pe 14-15 februarie, dar ele au fost date publicitatii abia acum, in campanie, iar factura de la hotelul unde a fost cazata Udrea e datata in septembrie.

"Poate un paparazzo la 6 luni distanta sa faca rost de factura de cazare? Este o operatiune pe care un serviciu romanesc si unul francez si le-ar fi facut intre ele. Ce paparazzo tinea fotografiile din februarie pana in septembrie?", a intrebat presedintele, explicand ca batalia ar fi pe cele 7-10 procente pe care le va obtine Elena Udrea si le va acorda in turul doi finalistilor la presedintie.

Elena Udrea, fotografiata la Paris cu sefa DIICOT: Liderul PMP acuza serviciile secrete

Traian Basescu a tinut sa precizeze ca serviciile i-au ramas "perfect loiale", dar s-au reorientat catre viitorul "stapan".

"Isi cauta noul stapan, dar atentie, pana cand noul stapan invata sa fie noul stapan, risca sa fie ele stapanul", a atentionat seful statului.

Intrebat ce are de gand sa faca, Traian Basescu a spus ca nu lasa lucrurile asa.

"Nu le las, astept sa se termine turul intai. Sa nu credeti ca un presedinte traieste strict din informatiile serviciilor, cele nationale. Povestea aceasta este urata. Ii recunosc, le stiu stilul, dar discutam de luni", a spus presedintele, facand trimitere la serviciile secrete de la Paris.

"Niciun ofiter al unui serviciu roman de informatii nu se putea duce la receptia hotelului si sa il puna pe receptioner sa caute din urma cu 7 luni. E clar ca a fost o colaborare, dupa ce si-a depus Elena Udrea candidatura. E cu atat mai grav si nu trebuie sa ramana asa. Elena Udrea trebuie sa dea in judecata hotelul", a sugerat presedintele, spunand ca era vorba despre o ipostaza din viata privata a sefei PMP, care are "adversari multi", dar "niciunul cu capacitatile de a obtine aceste informatii".

Presedintele a dat insa asigurari ca serviciile secrete nu vor influenta direct rezultatul votului.

"Sa nu va ganditi ca servicile s-ar preta la bagat voturi in urna! Si, atentie, nu vorbim de tot serviciul. Vorbim de cativa lideri care, desi au fost atentionati, au zis ca n-o sa-mi dau eu seama pana la urma. M-au subestimat. Voi avea o discutie luni, dupa primul tur", a mai afirmat seful statului.

Mita lui Cocos in dosarul Microsoft, blocata in banci din Elvetia

Mai mult, Traian Basescu a dat asigurari si ca Elena Udrea nu a primit niciun ban din mita de 9 milioane de dolari de care este acuzat fostul ei sot, Dorin Cocos, si pentru care a fost arestat in dosarul Microsoft.

"S-a spus minciuna, repet, ca Cocos a incasat 9 milioane de dolari, cand banii, ceea ce stiu eu, este ca banii sunt blocati in banca, la solicitarea autoritatilor romane, de 2 ani (...) Toata lumea o intreaba pe Elena Udrea 'Cum, ai avut 9 milioane de dolari si nu stii?' Sunt cam jumatate de camion, prin banca e mai greu sa ii virezi in Romania", a comentat razand presedintele, spunand ca "e o mare minciuna publica" aceea ca Elena Udrea ar fi beneficiat de banii primiti ca mita de Cocos.

"O fi fost asa intelegerea, dar banii nu au ajuns la Cocos in mod cert, sau nu in casa. Stiu ca cea mai mare parte a banilor sunt blocati intr-o banca din Elvetia", a dezvaluit presedintele Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu Udrea poze Paris, #Basescu servicii campanie, #Basescu Udrea bani Cocos , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014