Adevarata "dezbracare" a candidatilor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 22:57
12705 citiri
Adevarata "dezbracare" a candidatilor (Opinii)

Intrebarea primita de Elena Udrea la televiziunea publica in privinta unei eventuale relatii intime cu presedintele Basescu a starnit multe reactii, cele mai multe in apararea candidatei PMP.

Si cred ca ele sunt justificate. Felul in care a fost pusa intrebarea, lipsa totala a oricarei contextualizari, a unei justificari de interes public, i-a dat aerul unui inacceptabil atac murdar si sigur ca a fost un prilej pentru Elena Udrea sa se simta jignita si sa se victimizeze.

Dar ma intreb, lasand la o parte numele implicate, vorbind despre functii si titulari de functii in stat, o intrebare corect formulata pe aceasta tema ar fi fost justificata sau nu?

Eu va propun sa ne gandim, repet, fara afecte, fara personalizari, rece si obiectiv.

Cred ca raspunsul porneste de la doua chestiuni esentiale: interesul public si limitele vietii personale a unui inalt demnitar, cel mai inalt demnitar al statului, indiferent de tara si de numele acelui demnitar.

Si problema s-a pus nu numai la noi. Va amintesc scandalul Hollande din Franta sau scandalul Clinton - Lewinski care era sa se lase cu acelasi efect ca Watergate.

Viata personala a unui presedinte este strict privata numai in masura in care nu interfereaza in nicun fel cu exercitarea functiei lui. Asadar, daca presedintele are o amanta, precum Bill Clinton sau Francois Hollande, este o chestiune de interes public sau privat? Depinde, cred, de interferenta cu interesul public.

Este o chestiune strict privata, asa cum a fost in cazul lui Jacques Chirac de exemplu, daca ea nu provoaca niciun fel de efecte de interes public. Adica amanta nu are functii publice, nu tanjeste la asa ceva, nu influenteaza in niciun fel exercitarea atributiilor presedintelui, iar afacerea nu se consuma in spatii legate de exercitarea functiei prezidentiale, de exemplu in Biroul Oval.

In acest caz, da, infidelitatea unui presedinte de tara este o chestiune privata. Si nu cred ca presa, cu exceptia celei de scandal desigur, are vreun temei sa interfereze cu ea.

Exista insa ipoteza in care relatia presedintelui poate avea efecte asupra exercitarii mandatului, interfereaza cu actiunile si deciziile unui presedinte. Cand exista ipoteza ca o asemenea relatie este macar unul dintre resorturile unor ascensiuni politice fulminante, unor miscari politice spectaculoase, unor decizii foarte serioase ale primului om in stat, cred ca ea devine de interes public si inca unul major.

Este valabil si in cazul unui candidat. Oricare ar fi el si oricum s-ar numi el. Cred ca atunci cand aspiri la functia suprema in statul roman esti obligat moral sa explici toate circumstantele care ar putea sa explice evolutia ta politica sau materiala.

Este foarte relevant ca alegatorul sa stie cum si-a obtinut un candidat casele si fiecare leu dat pe ele trebuie justificat credibil. Este relevant ca un candidat sa fie intrebat daca a avut cea mai mica implicare sau macar ce stie despre sinuciderea unui magistrat.

Si tot asa este relevant pentru un alegator, de interes public, sa stie daca ascensiunea politica a unui candidat a fost potentata de relatia personala cu presedintele statului. Asta cu atat mai mult cu cat suspiciunea exista si in cazul dnei Udrea a fost alimentata chiar de domnia sa, prin raspunsul ambiguu dat atunci cand i s-a pus prima intrebare, de catre Academia Catavencu, cand promitea dezvaluirea dupa trecerea unui deceniu. Iar presedintele la randul sau a declarat ca a protejat-o vreme de 10 ani.

Dar impartasesc punctul de vedere al lui Catalin Tolontan, care atrage atentia ca tratamentul trebuie sa fie egal pentru toti.

Da, candidatii trebuie "dezbracati" moral, dupa cum spunea chiar preesedintele. Toti. Dar dezbracarea trebuie sa fie in interes public, bine justificata din perspectiva interesului public, pentru ca altfel devine atac murdar si trebuie sa fie la fel de neiertatoare in cazul tuturor candidatilor.

Daca aceste conditii sunt indeplinite, nu cred ca exista intrebare care trebuie evitata din falsa pudoare.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Elena Udrea amanta Basescu, #Elena Udrea intrebare TVR, #campanie prezidentiala 2014 , #Traian Basescu