Lider UDMR: "Niciodata nu s-a pus problema unei aliante cu AUR. Este o propunere neserioasa"

Miercuri, 07 Aprilie 2021, ora 17:06
Autor: Alina Toma
Lider UDMR: "Niciodata nu s-a pus problema unei aliante cu AUR. Este o propunere neserioasa"Turos Lornad, liderul senatorilor UDMR

UDMR nu a discutat niciodata despre o alianta cu AUR, aceasta propunere fiind una "neserioasa", deoarece nu se poate avea o atitudine pro-minoritari in afara granitelor si un discurs anti-minoritar in interior, a declarat miercuri, 7 aprilie, liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand.

Copresedintele AUR Claudiu Tarziu a afirmat miercuri ca acest partid ia in calcul o alianta cu UDMR pentru apararea drepturilor si libertatilor maghiarilor si romanilor din Ucraina.

"Niciodata nu s-a pus in discutie o eventuala alianta sau cooperare cu AUR. In ceea ce priveste minoritatile nationale, atat cea romana, cat si cea maghiara din Ucraina, noi totdeauna am fost consecventi si am sprijinit demersurile lor pentru a pastra drepturile si identitatea nationala si culturala a acestora.

In ceea ce priveste aceasta idee de colaborare, este exclus! Nu vad o modalitate de a colabora, cu atat mai mult cu cat nu putem lua in serios o astfel de propunere, pentru ca nu poti sa fii pro-minoritari in afara granitelor si sa ai un discurs anti-minoritari in interior. Deci, aceasta propunere este una neserioasa", a afirmat liderul senatorilor UDMR.

El a mentionat ca o astfel de propunere nu i-a fost facuta de catre colegii din Senat, inainte ca declaratia sa apara in presa.

Senatorul Claudiu Tarziu a afirmat ca AUR ia in calcul o alianta cu UDMR pentru apararea drepturilor si libertatilor maghiarilor si romanilor din Ucraina, in conditiile in care politica Ungariei pentru cetatenii din afara granitelor este una "exceptionala".

"Prietenii nostri unguri au si ei minoritari in Ucraina, au scoli, licee, catedre universitare in limba maghiara, au bani pentru activitati culturale, fonduri importante. Ma gandesc la modul cel mai serios, dand curs unei invitatii a colegului lider al grupului senatorial UDMR, de a face o alianta pentru apararea drepturilor si libertatilor maghiarilor si romanilor din Ucraina, a face o alianta cu UDMR.

Vorbesc foarte serios, este o invitatie publica la dialog pentru alcatuirea acestei aliante. Dupa parerea mea, politica Ungariei pentru maghiarii din afara granitelor este exceptionala, este un program model si pentru alte state care sunt interesate de minoritatile lor din afara granitelor", a sustinut Tarziu, intr-o conferinta de presa.

 Articol citit de 1580 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  Noroc
  08.04.2021, 12:13
  Numai cretinii
  pot face alianta cu un partid extremist...AUR....!
  La asa alegatori, alesii pe masura!
  Avantul_Propasirea
  07.04.2021, 22:18
  in realitate este o propunere extrem de subtila
  nu ma asteptam ca a.u.r. sa dovedeasca aceasta inteligenta politica. revizionismul maghiar este cel mai mare obstacol pentru cei care doresc autonomia transilvaniei. vorbesc despre autonomia relativa, pe modelul landurilor germane sau cantoanelor elvetiene.
  Stefannel
  07.04.2021, 17:35
  Cat de neserios
  Dar cand de neserios este sa faceti alianta cu unul care spune ca vreti sa furati Ardealul?
  Cat de neserios este sa aveti un prim-ministru care fugea cu demisia pe holurile parlamentului pe 12 Martie 2020 de frica sa nu fie votat?
  medgidnicolai
  08.04.2021, 11:09
  voi va aliati si cu
  skaraotki, daca interesele se suprapun. asa ca lasati-o moarta.
  Avantul_Propasirea
  07.04.2021, 22:27
  adevarul este ca or fi ele gemene, da' nu sunt siameze.
  poate doar asa, la lipeala virtuala, vorba lui solomon ;-)