UDMR nu intelege ce vrea Boc de la Constitutie: Noi nu vrem Parlament unicameral

Luni, 19 Martie 2012, ora 23:52
3172 citiri
UDMR nu intelege ce vrea Boc de la Constitutie: Noi nu vrem Parlament unicameral
Foto: cdep.ro

Liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor si presedintele UDMR Cluj, Mate Andras, a declarat ca UDMR nu isi doreste un Parlament unicameral.

Totodata, Mate Andras a afirmat ca nu intelege, deocamdata, ce doreste concret presedintele PDL, Emil Boc, in legatura cu referendumul de modificare a Constitutiei.

Democrat liberalul a afirmat luni, ca formatiunea pe care o conduce cere Opozitiei sa revina in Parlament pentru a vota introducerea rezultatelor referendumului din 2009, privind un Parlament unicameral cu 300 de membri, urmand ca aceasta decizie sa fie validata printr-un referendum desfasurat odata cu alegerile locale.

"Nu stiu care este sensul declaratiei domnului Boc. Daca domnia sa doreste ca inca o data sa fie intrebata populatia despre acest lucru sau daca doreste sa fie adoptata prin referendum modificarea Constitutiei.

Sunt doua situatii si deocamdata eu nu stiu despre ce este vorba. Daca este vorba despre cea de-a doua treaba, in mod evident pentru asta trebuie sa existe un proiect de lege adoptata deja de Parlament in conformitate cu prevederile constitutionale. Deocamdata nu prea vad cum poate sa treaca prin Parlament acel proiect de lege depus de domnul presedinte Basescu", a spus liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, pentru Ziare.com.

PDL vrea referendum pentru Constitutie odata cu alegerile locale

UDMR este pentru bicameralism

Acesta a sustinut ca grupul parlamentar al UDMR este in favoarea bicameralismului si ca acest sistem este aplicabil intr-o tara democratica de marimea si suprafata Romaniei.

"Grupul nostru parlamentar, si la referendum si ulterior a declarat clar ca noi suntem pentru bicameralism pentru ca noi credem ca pentru o tara care este de marimea Romaniei, cu o populatie si cu un teritoriu pe care le are Romania, Camera superioara trebuie sa reprezinte teritorialitatea tarii. Asa este in toate tarile democratice de marimea sau chiar mai mici decat Romania. Ca atare, aceasta idee nu o putem sustine pentru ca nu face parte din programul nostru", a declarat presedintele UDMR Cluj.

Mate Andras a explicat ca, pentru a se ajunge la referendum, proiectul de lege trebuie adoptat, in fiecare Camera, cu votul a doua treimi din numarul total de deputati, respectiv de senatori, iar daca este diferenta intre cele doua variante adoptate de cele doua Camere, se va ajunge intr-o sedinta reunita, unde se va aproba proiectul de lege cu numarul de trei sferturi din numarul total de parlamentari din cele doua camere.

"Daca exista un astfel de proiect de lege adoptat in acesti termeni, atunci putem ajunge la referendum. Deocamdata, nici macar intr-o comisie nu a fost dezbatuta nicio litera despre acest proiect de lege.

Numai in Camera Deputatilor au fost depuse niste amendamente. La Senat nici nu stiu ce s-a intamplat, dar nu s-a intamplat nicaieri nimic. Eu nu prea vad cum are posilitatea sa existe o sustinere de doua treimi pentru acelasi text, in ambele Camere", a conchis liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor.

Hunor Kelemen, despre referendum la locale: Absolut irealizabila initiativa

La randul sau, presedintele UDMR, Hunor Kelemen, considera drept irealizabila propunerea PDL referitoare la organizarea odata cu alegerile locale si a unui referendum pentru validarea modificarilor aduse Legii fundamentale.

Ponta, despre referendumul pentru Constitutie: Boc nu stie ce vorbeste

Declaratiile liderilor UDMR vin dupa ce, luni, presedintele PSD, Victor Ponta, a spus ca nu doar USL va evita sa participe la o modificare, in plenul Parlamentului, a Constitutiei, dar ca si UDRM si minoritatile au anuntat acelasi lucru.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#referendum modificare Constitutie, #UDMR referendum Constitutie, #Emil Boc referendum Constitutie, #referendum Parlament unicameral , #stiri UDMR