UDMR explica de ce Guvernul a fost pus sa modifice dupa o saptamana OUG pe Codul administrativ

Joi, 04 Iulie 2019, ora 14:24
4718 citiri
UDMR explica de ce Guvernul a fost pus sa modifice dupa o saptamana OUG pe Codul administrativ
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, sustine ca "UDMR a procedat corect atunci cand a cerut Guvernului sa corecteze versiunea adoptata prin Ordonanta de Urgenta a Codului Administrativ", el amintind ca UDMR a cerut coalitiei de guvernare revenirea la forma adoptata de Parlament a Codului administrativ.

Pozitia UDMR este foarte clara, trebuie abrogata posibilitatea legiferarii prin Ordonante de Urgenta. "Guvernul a rescris proiectul de lege elaborat prin dezbatere larga si transparenta de Parlament", a spus Cseke Attila, citat intr-un comunicat remis News.ro.

UDMR a semnalat o formulare gresita din textul Ordonantei, care ar fi condus la inlaturarea indicatoarelor multilingve - a aratat Cseke Attila.

"De 18 ani se afla in vigoare o lege conform careia, in localitatile unde ponderea unei minoritati nationale depaseste 20 la suta, se va amplasa la intrarea in localitate indicatorul cu numele localitatii si in limba minoritatii sau a minoritatilor respective. In Transilvania obiceiul este de a inscriptiona denumirea localitatilor in trei sau chiar mai multe limbi.

In Zalau sau Baia Mare, de exemplu, indicatorul este in limba romana, maghiara si germana, in Timisoara numele municipiului este scris si in limba sarba, iar in Cluj, pe langa cele trei limbi mai apare si inscriptia in latina", a spus liderul senatorilor UDMR, potrivit sursei citate.

Versiunea Guvernului, insa, prevedea indicatoare bilingve. Prevederea ar fi condus la inlaturarea indicatorului multilingv din Cluj, de exemplu, a spus Cseke Attila, adaugand ca, in judetul Satu Mare exista patru localitati, Camin, Foieni, Petresti si Urziceni, unde ponderea minoritatii maghiare, dar si a celei germane este peste pragul de 20 la suta.

"Aplicarea articolului OUG care prevede indicatoare bilingve ar fi avut ca rezultat inlaturarea inscriptiei in limba germana sau maghiara, insemnand pierderea unui drept castigat al minoritatilor. UDMR a semnalat Guvernului aceasta problema, iar prevederea a fost corectata conform declaratiilor facute de purtatorul de cuvant al guvernului".

O alta reglementare initiata de UDMR si corectata in Ordonanta prevede ca, acolo, unde ponderea unei minoritati nationale nu depaseste pragul de 20 la suta, Consiliul Local poate decide in favoarea aplicarii drepturilor lingvistice, a mai precizat Cseke Attila.

Cseke Attila a precizat, totodata, ca potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al Guvernului, executivul intentioneaza, in continuare, sa elimine drepturi castigate ale minoritatilor. In 2006, la initiativa UDMR, Parlamentul a adoptat o lege aflata si azi in vigoare, care prevede ca in acele localitati unde ponderea minoritatilor scade sub 20 de procente, drepturile castigate nu vor fi retrase.

Insa OUG elimina, in forma adoptata, aplicarea acestei reglementari. Astfel, o comunitate poate beneficia de drepturi lingvistice pana la urmatorul recensamant din care reiese ca au scazut, numeric sub pragul prevazut de lege. "O tara model in ceea ce priveste drepturile minoritatilor nu ar adopta o astfel de prevedere", a subliniat senatorul UDMR.

Membrul Comisiei speciale a Parlamentului pentru elaborarea Codului Administrativ a subliniat ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial. Legiuitorii Uniunii vor analiza textul publicat. Actul normativ va ajunge pe agenda Parlamentului pentru aprobare, urmand ca UDMR sa depuna, din nou, amendamentele formulate initial la acest proiect de lege.

Codul administrativ, adoptat saptamana trecuta prin ordonanta de urgenta, a fost modificat in sedinta de Guvern de miercuri, una dintre prevederi vizand folosirea limbii minoritatilor nationale in administratie.

  • Kelemen Hunor s-a dus la Dancila sa vorbeasca de Codul Administrativ, care inca nu a aparut in Monitorul Oficial
  • Guvernul a modificat ordonanta de urgenta pe Codul administrativ, la o saptamana dupa ce a adoptat-o: Noi facilitati pentru minoritati
  • Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
    Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
    Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
    Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
    Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
    Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
    #UDMR modificare Cod Administrativ , #stiri UDMR