UDMR: Ceea ce romanii considera a fi implinirea dezideratului lor national pentru maghiari va ramane o pierdere majora

Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 16:345388 citiri
UDMR: Ceea ce romanii considera a fi implinirea dezideratului lor national pentru maghiari va ramane o pierdere majora
Foto: Arhiva (UDMR)

Senatorul UDMR Novak Csaba-Zoltan a afirmat, miercuri, la sedinta solemna a Parlamentului, ca "maghiarii din Romania nu se pot raporta la acest Centenar la fel ca majoritatea romanilor, intrucat ceea ce romanii considera ca fiind implinirea dezideratului lor national, pentru maghiari va ramane o pierdere majora pana cand promisiunile cuprinse in rezolutia de la Alba Iulia nu vor fi respectate".

"Desi secolul trecut a insemnat una dintre cele mai dramatice perioade ale istoriei maghiarilor, totusi, acesta are si un mesaj pozitiv: comunitatea maghiara din Romania a reusit sa-si pastreze identitatea, cultura, limba in secolul 20, ca si comunitatea romaneasca din secolele 17-19.

De fiecare data, comunitatea maghiara a avut o atitudine constructiva, pasnica si cooperanta. In putinele momente critice, am ales calea dialogului. (...) Celor care suspecteaza mereu un scop ascuns si planuri secrete ale maghiarilor din Transilvania le transmitem ca abordarea lor este absolut gresita", a mai afirmat reprezentantul UDMR.

El si-a exprimat increderea ca in deceniile care urmeaza putem construi "o tara bazata pe toleranta si intelegere reciproca, pe dialog sincer, pe respectul fata de cultura si diversitatea celuilalt, o tara in care minoritatile nationale si religioase pot avea sarbatori comune, gandind la bunastarea tarii si la tot ceea ce ii uneste".

Citeste si ce a declarat presedintele Klaus Iohannis la sedinta solemna

Vezi aici LIVE cum se desfasoara cum s-a desfasurat plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, consacrat celebrarii Centenarului Marii Uniri.