Cum au ajuns USRPLUS și UDMR să se faulteze reciproc. Relația care a început cu stângul

Joi, 19 August 2021, ora 22:15
2483 citiri
Cum au ajuns USRPLUS și UDMR să se faulteze reciproc. Relația care a început cu stângul
Cum a ajuns USRPLUS și UDMR să se faulteze reciproc FOTO gov.ro

USRPLUS ȘI UDMR, cele două partide aflate la guvernare alături de PNL, au ajuns să se faulteze reciproc.

Cel mai recent episod de acest fel a avut loc la începutul săptămânii, când liderul UDMR, Kelemen Hunor, i-a dat o replică dură ministrului Cristian Ghinea pe tema programului naţional de investiţii "Anghel Saligny".

Astfel, vicepremierul Kelemen Hunor a reacționat în urma declarației pe care a făcut-o Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, care a precizat că prin intermediul PNDL 3, "statul, în mărinimia lui, cu pixul lui Dragnea care acum se plimbă de la unul la altul", dă bani primarilor. Președintele UDMR a susținut că "domnul Ghinea a fost cam obosit când a spus acest lucru".

Cum s-a ajuns aici

Relația dintre PNL și USPRLUS nu a fost una prea prietenoasă încă de la început. Surse politice susțin că mai mulți lideri ai USRPLUS s-au opus încă de la început intrării la guvernare alături de UDMR și chiar au amenințat cu demisia, focul între cele două partide fiind stins după ce vicepremierul Dan Barna a obținut două dintre ministerele cele mai importante: Justiția și Economia.

Asocierea UDMR cu PSD și faptul că au fost la guvernare în ultimii 30 de ani alături de majoritatea partidelor, fără a avea neapărat un numitor comun, i-a împiedicat pe mulți lideri USRPLUS să aprobe intrarea la guvernare și planul propus de Dan Barna pentru dezvoltarea formațiunii politice. De altfel, reprezentanții USRPLUS au reclamat în repetate rânduri în trecut atacul UDMR, PSD și ALDE luptei anticorupție, sistemului de justiție și statului de drept.

„La conducerea unor secții ale Consiliului Legislativ ajung, de asemenea, două personaje controversate, care s-au remarcat în ultimul timp prin apărarea penalilor. Unul dintre ele, Toni Greblă, a fost senator PSD și secretar general al Guvernului Dăncilă. La rândul ei, Mariana Moț a fost mâna dreaptă a lui Tudorel Toader când PSD, ALDE și UDMR dădeau atac după atac luptei anticorupție, sistemului de justiție și statului de drept”, spuneau reprezentanții USR în iunie 2020.

În decembrie 2018, Dan Barna spunea despre UDMR că „este şi a fost o parte a problemei în care a ajuns România în 29 de ani de PSD". Actualul vicepremier spunea despre actualii parteneri de guvernare că „este de fapt o variantă a PSD”.

„Ei au fost într-un fel sau altul la guvernare şi rezultatele le vedem: printre cele mai sărace judeţe ale României sunt exact judeţele pe care UDMR nu le mai reprezintă. Pentru că şi noi la rândul nostru, la USR, primim constant mesaje de la cetățeni români de etnie maghiară care ne spun că UDMR a încetat demult să mai reprezinte cetățenii români de etnie maghiară şi este de fapt o variantă a PSD pentru cetățenii români pentru comunitatea respectivă", spunea Dan Barna la acea vreme.

Replica UDMR nu a întârziat să apară. Astfel, la scurt timp după declarația lui Dan Barna, purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedüs Csilla, spunea despre actualul vicepremier că se comportă ”ca un copil mic” care nu vrea să vadă problemele. ”Se comportă ca un copil mic, ca cineva care îşi închide ochii şi pur şi simplu nu vrea să vadă problemele. Eu am o singură întrebare: ce a făcut el în ultimii ani ca această problema să fie rezolvată şi nu depăşită?”, a spus Hegedüs Csilla.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#UDMR, #usrplus, #guvernare , #stiri UDMR