Statuia lui Matei Corvin, inaugurata de oficialitati romane si ungare

Sambata, 02 Aprilie 2011, ora 18:25
2054 citiri

Peste 1.000 de persoane au participat, sambata, la Cluj-Napoca, la dezvelirea oficiala a grupului statuar Matei Corvin, care a fost, timp de un an, in proces de restaurare.

Printre cei prezenti s-au numarat vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt, ministrul Resurselor Nationale din Ungaria, Rethelyi Miklos, ministrul Culturii si Patrimoniului National din Romania, Kelemen Hunor, primarul Sorin Apostu, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, europarlamentarul Tokes Laszlo.

Semjen Zsolt a spus ca istoria restaurarii grupului statuar Matei Corvin simbolizeaza cooperarea romano-maghiara, iar Kelemen Hunor a evidentiat faptul ca fondurile pentru restaurare au fost suportate in parti egale de Romania si de Ungaria.

Lucrarile la grupul statuar Matei Corvin au inceput in urma cu aproximativ un an si au costat aproape 800.000 de euro, bani suportati in proportie egala de guvernele Romaniei si Ungariei.

Monumentul il infatiseaza pe regele Matei Corvin calare, inconjurat de comitele de Timis, Pavel Chinezu, de viceregele Ungariei, Stefan Szapolyai, de voievodul Transilvaniei, Stefan Bathory, si de conducatorul de osti Blasiu Magyar. Monumentul a obtinut premiul intai la Expozitia Universala de la Paris din anul 1900 si a fost conceput de sculptorul Janos Fadrusz, iar arhitectul Lajos Pakey a realizat proiectul soclului statuii.

Initiativa inaltarii la Cluj-Napoca a unei statui ecvestre a lui Matei Corvin dateaza din 1882, an in care consiliul legislativ al orasului a decis realizarea unei opere artistice impresionante, in cinstea celui ce a fost considerat unul dintre marii monarhi ai Ungariei.

Costurile mari legate de realizarea monumentului au intarziat inaugurarea acestuia, astfel ca festivitatea a avut loc in 12 octombrie 1902. Statuile de bronz ale grupului au fost transportate pe sinele unei vechi linii de tramvai cu cai, pana in centrul Clujului, fiind apoi amplasate pe soclul din piatra.

Matei Corvin a fost cel de-al doilea fiu al lui Iancu de Hunedoara. Rege al Ungariei din 1458, cand a fost inscaunat la varsta de 15 ani, pana in 1490, Matei Corvin a contribuit substantial la prosperitatea orasului sau natal, Cluj, sustinand construirea si intretinerea unor biserici, printre care si Biserica "Sfantul Mihail", si acordand clujenilor o serie de privilegii economice.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#statuie Matei Corvin Cluj , #Hunor Kelemen