Singurul secretar de stat al UDMR: Atat s-a obtinut, mergem mai departe

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 07:31
3450 citiri
Singurul secretar de stat al UDMR: Atat s-a obtinut, mergem mai departe

Singurul secretar de stat al UDMR in Guvernul Victor Ponta, Kiraly Andras Gyorgy, de la Ministerul Educatiei, considera ca UDMR ar fi vrut sa fie la guvernare si nu sa fie prezenta in ministere doar prin secretari de stat, insa "atat s-a obtinut, mergem mai departe".

Intrebat daca Uniunea ar fi putut avea mai multi secretari de stat, Kiraly a raspuns: "Nu stiu".

"Daca doriti un raspuns in acest sens, UDMR ar fi dorit sa fie la guvernare asa cum s-a spus, nu prin secretari de stat. Nu cred ca este multumita sau nemultumita (conducerea UDMR - n.red.). In politica, lucrurile se interpreteaza putin altfel. Atat s-a obtinut, atat s-a realizat, mergem mai departe", a declarat Kiraly Andras, fost deputat UDMR, pentru Ziare.com.

Kiraly: Prin mine, sa nu se creada ca suntem la guvernare

Acesta a precizat ca problema invatamantului este una prioritara pentru UDMR, fiind "un lucru deloc neglijabil pentru noi si pentru viitorul comunitatii maghiare". Totodata a tinut sa sublinieze ca UDMR nu este la guvernare, chiar daca are un secretar de stat in Ministerul Educatiei.

"Prin mine, nu se doreste sa aiba cineva acel crez sau sa creada ca noi totusi suntem la guvernare. Nu suntem la guvernare, este foarte important ca cineva - acum eu - e in aceasta functie si poate sa faca ceva pentru invatamantul in limbile minoritatilor. Deci nu se trateaza problema ca o realizare politica sau o nerealizare. Practic, problema este una tehnica acum, este o functie prin care eu trebuie sa ma ocup de invatamantul in limbile minoritatilor nationale", a afirmat secretarul de stat, care a amintit ca ocupa functia respectiva din februarie 2010.

Vicepresedinte PDL: UDMR are frustrarile sale, au aceeasi abordare indiferent de guvernare

Fostul deputat a vorbit si despre acordul semnat de UDMR cu USL, inaintea alegerilor parlamentare.

"Acordul semnat sau nesemnat intre UDMR si USL deja s-a facut, deci este acordul pus la dispozitie, toata lumea poate sa vada. De ce nu s-a respectat, nu stiu. Nu stiu, insa ma bucura faptul ca eu am ramas in functiune, pentru un singur motiv. Consider ca in cei trei ani n-am facut altceva decat politica invatamantului.

Acordul semnat de UDMR si USL inainte de alegeri, facut public - vezi ce prevede

Acordul semnat si nerespectat este o problema intre formatiunea noastra si partidele care alcatuiesc USL. Deci noi, ca formatiune, am fi dorit sa facem parte din Guvern, sa fim alaturi de USL in guvernare. Daca nu s-a putut, nu s-a putut. Prin mine, UDMR nu este la guvernare, insa este deosebit de important ca, prin mine, cu echipa cu care am lucrat, sa am posibilitatea aceasta de a sluji invatamantul in limbile minoritatilor", a explicat Kiraly Andras.

Secretarul de stat a spus ca nu stie daca este posibila o coalitie intre UDMR si PDL in Opozitie si ca il intereseaza doar functia pe care o ocupa.

Nu in ultimul rand, vorbind despre Legea minoritatilor nationale, Kiraly Andras a mentionat ca "este o problema si ar fi bine sa se finalizeze" si ca, spre deosebire de o functie din minister, este "ceva mult mai amplu".

Cine sunt reprezentantii UDMR din ministerele Guvernului Ponta

UDMR nu a reusit sa ajunga la guvernare, in ciuda acordului semnat cu USL, inaintea alegerilor parlamentare, care prevedea formarea, dupa alegeri, a unei aliante politice. Cu toate acestea, sunt cativa reprezentanti ai UDMR care au ajuns in posturi din cateva ministere, printre care si un secretar de stat.

Prim-ministrul Victor Ponta a decis pastrarea lui Kiraly Andras Gyorgy in postul de secretar de stat la Ministerul Educatiei, condus de social-democratul Remus Pricopie. Premierul a luat aceasta masura pentru a transmite un mesaj de garantare a drepturilor minoritatilor in Romania, si nu de colaborare cu UDMR la guvernare.

In varsta de 66 de ani, Kiraly a fost numit secretar de stat in Ministerul Educatiei in februarie 2010, de catre premierul Emil Boc, cand era lider al UDMR Arad. Deputat UDMR de Arad in legislatura 2004-2008, Kiraly este absolvent al Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Fostul deputat se numea Kiraly Andrei Gheorghe, dar si-a schimbat numele pentru a obtine mai usor cetatenia maghiara.

Ponta explica de ce l-a pastrat pe Kiraly (UDMR) secretar de stat la Educatie

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a postat, joi, pe site-ul Uniunii, acordul de colaborare incheiat in 1 octombrie 2012 cu liderii USL. Conform acestuia, USL si UDMR se angajau sa formeze, dupa alegeri, o alianta politica parlamentara si guvernamentala. Acordul a fost semnat de Victor Ponta, Crin Antonescu, Kelemen Hunor si Laszlo Borbely.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Andra Kiraly secretar stat Ministerul Educatiei, #UDMR ministere Guvern Ponta, #UDMR secretar stat Ministrul Educatiei, #UDMR acord USL , #stiri UDMR
Comentarii