Regiunea Micul Partium (Opinii)

Marti, 15 Octombrie 2013, ora 19:59
9571 citiri
Regiunea Micul Partium (Opinii)

Denumirea Partium desemneaza in acceptiunea sa istorica teritoriul din afara Transilvaniei propriu-zise, care a stat sub autoritatea principilor transilvani, dar care era considerat ca apartine coroanei regale a Ungariei (Partium regni Hungariae).

Teritoriul era mai cuprinzator decat se crede, incluzand cam toata fasia din vestul Romaniei, de la Maramures pana in Banat, dar si zone din fosta Cehoslovacie si din actuala regiune Transcarpatia, din Ucraina.

In viziunea de descentralizare si regionalizare a UDMR si a altor partide maghiare ar urma sa existe doua regiuni cu o reprezentare etnica importanta maghiara: asa-zisul Tinut secuiesc, ingloband actualele judete Covasna, Harghita si Mures, in care acest grup etnic ar fi strict majoritar, si Partium (cu sau fara acest nume), constituit din actualele judete Bihor, Satu Mare si Salaj.

De ce acestea si nu, spre exemplu, si din Maramures sau Arad este lesne de intuit. Pentru ca se doreste o a doua regiune in care maghiarii, desi minoritari, sa aiba o proportie "semnificativa", adica cea mai mare din ceea ce se gaseste in afara zonei secuiesti.

Aspiratia poate fi inteleasa, indiferent daca este sau nu acceptata. Este de fapt firul rosu al actiunii unor reprezentanti ai comunitatii maghiare de dupa Trianon si de dupa Marea Unire din 1918. Tendinta de a-si pastra identitatea si traditiile, de a se autoguverna si autodetermina, eventual pana la limita de a reface intr-un fel sau altul legaturile cu patria istorica.

Pe parcursul istoriei de dupa 1918 au existat doua episoade care au hranit aceste aspiratii. Perioada cedarii Ardealului de Nord, ca urmare a Dictatului de la Viena, si crearea, pe vremea comunismului timpuriu, a Regiunii Autonome Maghiare, ce se suprapunea in mare pe ceea ce se vrea astazi a fi Tinutul Secuiesc. Ambele constructii au esuat la un moment dat, datorita cursului razboiului si datorita reconvertirii catre national a comunismului romanesc.

Au esuat insa si pentru ca ambele fortau realitatile etnice si geo-politice ale zonei de referinta. Intr-o Europa a natiunilor, asa cum s-a consfintit dupa Primul Razboi Mondial, nu prea mai este loc pentru enclave si mici patrii in interiorul unora mai mari.

Ceea ce sunt recunoscute fara tagada sunt drepturile individuale ale omului, care includ si dreptul de a-ti cultiva identitatea, limba si traditiile. Acestea si pentru ca crearea unor enclave poate fi pragul premergator al unor conflicte pustiitoare pe care istoria mai veche si mai recenta a Europei le-a inregistrat cu prisosinta.

Cu atat mai mult au o tenta anacronica asemenea demersuri intr-o Europa cu granite estompate si spiritualizate, in care oricine e liber sa traiasca, sa studieze sau sa munceasca acolo unde pofteste, o Europa cu o piata, o moneda comuna, in buna parte, un spatiu al multilingvismului si multiculturalitatii.

O viitoare patrie comuna, daca suntem optimisti. Ele insa pot avea si probabil chiar au rolul unui vehicul electoral atunci si acolo unde alte metode au un succes mai modest. Aduc voturi.

Este drept ca si recentele idei de regionalizare au stimulat asemenea abordari. "Daca e vorba de schimbari, de ce sa nu fie ele in favoarea noastra?", ar zice si unii si altii. Macar pentru a imbunatati palmaresul electoral. Motiv pentru care ar fi mai bine ca ele sa fie definitiv abandonate. La ce bun sa te legi la cap daca nu te doare?

Actualele regiuni de dezvoltare pot fi exact structurile care sa dea un imbold progresului economic si social, cu conditia sa fie reformate pe ici, pe colo, prin punctele esentiale.

Romania nu are nevoie de dispute si de conflicte interetnice.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Partium regiuni, #regionalizare Romania , #stiri UDMR