Revista presei: Planul secret al PNL si PSD: prezidentiale in 2012, cuplate cu parlamentare

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 08:17
3892 citiri
Revista presei: Planul secret al PNL si PSD: prezidentiale in 2012, cuplate cu parlamentare
Foto: Arhiva

Desi Opozitia a luat o pauza de consultari cu baronii in ceea ce priveste infiintarea unei noi aliante, planul lor secret prevede anticipate prezidentiale in 2012 cuplate cu alegeri parlamentare.

Evenimentul Zilei anunta, in editia de joi, ca Alianta ia o pauza de consultari... cu baronii, in timp ce Orban vrea Congres extraordinar in PNL, asa cum anunta si Jurnalul National.

Nici pe frontul Puterii lucrurile nu sunt tocmai roz luand in considerarea ca UDMR refuza sa isi "oficializeze" relatia cu PD-L, asa cum scrie si Adevarul in editia de joi. Gandul anunta in editia de joi ca dupa ce Basescu l-a "reevaluat", pedelistii vor sa-i dea lui Boc un nou mandat in fruntea partidului.

Si in tot acest peisaj, unul dintre cei mai responsabili oameni din Romania, guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, le transmite politicienilor ca trebuie sa se schimbe si sa nu mai promita cat poate duce economia, scrie Romania Libera.

Evenimentul Zilei: Alianta ia o pauza de consultari. Cu baronii

Dupa o prima runda de negocieri, liderul PSD a anuntat ca ia o pauza ca sa se consulte cu liderii locali, scrie Evenimentul Zilei in editia de joi.

Negocierile se vor duce de acum in propriile partide, deoarece divergentele dintre PSD si PNL sunt inca mari, mai ales pe teme esentiale cum ar fi impartirea nominala a functiilor.

Cea mai importanta problema este insa aceea a stabilirii raportului de forta in alianta. Liberalii, sub euforia alipirii PC, pretind egalitate cu PSD si solicita paritate pe liste. Social-democratii isi arata scorul electoral si resping solicitarea ca PNL sa primeasca un numar egal de locuri pe listele viitoarei aliante.

Jurnalul National: Orban vrea Congres extraordinar in PNL

Daca in PSD principala nemultumire e legata de functii, in PNL exista voci de lideri care sunt nemultumiti de acest demers politic. Ludovic Orban a declarat ca vrea Congres Extraordinar in PNL care sa se pronunte asupra politicii de aliante a partidului.

Liderul liberal nu e de acord nici cu alianta cu PSD, spunand ca "uleiul si apa nu pot fi unite niciodata". In plus, spune Orban, daca PNL-PC-PSD castiga alegerile "se va forma un guvern al compromisului intre programul socialist sI cel liberal".

Orban a argumentat necesitatea unui Congres extraordinar prin faptul ca in motiunea pe baza caruia Crin Antonescu a fost ales in martie 2010 presedinte al PNL nu se vorbea despre o alianta cu PSD.

In replica, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca, potrivit statutului PNL, Delegatia Permanenta se pronunta asupra aliantelor politice si nu e nevoie de convocarea unui Congres.

Puterea: Planul secret al PNL si PSD: anticipate prezidentiale in 2012 cuplate cu alegeri parlamentare

In ciuda vocilor contra, alianta ACD-PSD pare sa fie sigura luand in considerare ca planul secret pentru organizarea alegerilor prezidentiale anticipate, in 2012, cuplate cu cele parlamentare, dezvaluie Puterea in editia de joi.

In acest caz, prezidentiabilul va fi Crin Antonescu, premier Victor Ponta, iar Dan Voiculescu va prelua presedintia Senatului. Un alt scenariu luat in calcul il reprezinta anticipatele pentru prezidentiale in 2013.

"S-a discutat varianta suspendarii presedintelui Traian Basescu, dar pentru asta trebuie sa convingem UDMR sa ni se alature. Daca o vor face pana la alegerile parlamentare, se vor declansa procedurile de suspendare a presedintelui Traian

Basescu si se poate ajunge la alegeri parlamentare cuplate cu prezidentiale.

In cazul in care UDMR nu se alatura actualei Aliante, planul va fi pus in practica in 2013. Si atunci se pot organiza alegeri anticipate prezidentiale, pentru a scapa tara de presedintele Basescu", au explicat surse din cele doua partide.

Si liberalii, si social-democratii fac presiuni asupra UDMR, amenintand Uniunea cu neintrarea in Parlament daca nu li se alatura.

Adevarul: UDMR nu vrea oficializarea relatiei cu PD-L

In timp ce Opozitia vrea sa isi oficializeze relatia de colaborare, nu asa se intampla si de partea Puterii. Adevarul scrie in editia de joi ca UDMR nu vrea oficializarea relatiei.

Reprezentantii UDMR spun "pas" propunerii de semnare a unui pact cu PD-L, avansata de europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda.

"Oferta" este respinsa la unison de toti cei trei aspiranti la sefia UDMR, care doresc sa isi pastreze libertatea de a negocia cu toti actorii politici, in perspectiva alegerilor locale si parlamentare de anul viitor.

"Este o idee care ne creeaza un sentiment de mandrie, dar pe care, cu multumirile de rigoare, o refuzam. Suntem acum intr-o coalitie de guvernare, dar nu ne ancoram langa o ideologie sau langa un partid", a declarat pentru "Adevarul" Peter Eckstein.

"In politica nu se face un astfel de pact, nici nu ne gandim, nu putem jura acum credinta pana la sfarsitul zilelor", a spus ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Gandul: Dupa ce Basescu l-a "reevaluat", pedelistii vor sa-i dea lui Boc un nou mandat in fruntea partidului

Intre timp PD-L se pregateste de Congres. Gandul titreaza in editia de marti ca Emil Boc este cel mai probabil ca va continua sa ramana seful partidului.

"Emil Boc, cu toata campania negativa a unei parti a mass-media, este omul, care, in calitate de presedinte de partid si de prim-ministru, a reusit sa mentina echilibrul in PD-L si sa aplaneze tensiunile existente. M-as bucura sa fie o competitie in partid, dar cele mai mari sanse le are domnul Emil Boc", a declarat Stolojan.

"Exista aceasta posibilitate ca Emil Boc sa fie reales presedinte al partidului, daca va candida si daca isi va alege o echipa puternica si un program politic, care sa readuca partidul ca principala forta politica in preferintele electoratului. Cred ca va fi ales presedinte candidatul care va arata drumul inainte al partidului", a spus si Sulfina Barbu.

Mugur Isarescu: Politicienii trebuie sa se schimbe, sa promita cat poate duce economia

In toata aceasta agitatie politica Mugur Isarescu a transmis un avertisment. Romania Libera scrie in editia de joi ca guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca politicienii vor trebui sa se schimbe si sa promita "cat poate duce economia" pentru ca altfel se poate ajunge la situatii dramatice.

"Politicienii vor trebui sa se schimbe, sa promita mai putin, sa-si ia in apropiere experti financiari. Am glumit odata, nu vreau sa glumesc si la inceput de an, cel putin sa cunoasca din aritmetica aceasta bugetara si sa promita cat poate duce economia", a declarat Isarescu.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#UDMR refuza alianta, #plan secret PNL PSD, #alegeri prezidentiale anticipate 2012 , #alegeri
Comentarii
Poza patriot
patriot
rank 1
CE PLAN SECRET E ASTA? CE TOT DEVIATI SI MANIPULATI? ORICE OPOZITIE IN ORICE PARTE A LUME FACE ORICE CA SA PREIA PUTEREA! Si cu asta, basta! Ce tot aratati asta ca un complot ilegal si secret? Cine va invata pe voi ziaristica si politichie in tara asta?