Ponta si sefii PNL se intrec in temenele facute UDMR pentru a obtine sprijinul maghiarilor

Vineri, 17 Aprilie 2015, ora 12:25
2852 citiri
Ponta si sefii PNL se intrec in temenele facute UDMR pentru a obtine sprijinul maghiarilor
Foto: Facebook/RMDSZ

Premierul Victor Ponta a participat, vineri, la Congresul UDMR de la Cluj, alaturi de liderii liberali Alina Gorghiu si Vasile Blaga. Discursurile acestora au fost pline de multumiri si aprecieri, in incercarea de a obtine sustinerea maghiarilor in Parlament.

Prim-ministrul si-a inceput alocutuiunea multumindu-le membrilor UDMR ca l-au invitat la "acest eveniment atat de important" si felicitandu-i pentru cei 25 de ani de activitate.

"Eu am mai fost la doua congrese ale UDMR. In 2011, la Oradea, v-am rugat sa iesiti de la guvernare si sa veniti alaturi de noi. In 2013, v-am rugat sa veniti la guvernare, asa ca in 2015 m-am invatat minte si nu va mai rog nimic, ca stiu ca oricum veti face ce credeti ca e mai bine si aveti dreptul legitim sa procedati astfel", a declarat Victor Ponta in aplauzele publicului.

Afirmatiile premierului vin pe fondul unor ingrijorari ca UDMR s-ar putea alia cu liberalii in Parlament. Co-presedintele PNL Alina Gorghiu spunea joi, la Gandul Live, ca partidul sau va avea discutii cu UDMR dupa Congres, pentru semnarea unui protocol de colaborare parlamentara si sustinerea programului de guvernare al liberalilor.

Victor Ponta a mai spus ca UDMR este singurul reprezentant legitim al comunitatii maghiare din tara noastra si ca "este esential pentru democratia din Romania ca o comunitate atat de puternica si numeroasa sa fie reprezentata in toate structurile politice ale unui stat".

Seful social-democratilor le-a multumit fostilor ministri care au facut parte din guvernul sau, printre care Kelemen Hunor si Attila Korodi, si i-a transmis un mesaj de sustinere Rozaliei Biro, care a fost nominalizata ca ministru al Culturii, dar nu a ajuns in functie pentru ca fostul presedinte Traian Basescu a refuzat sa semneze decretul.

"Sunt convins ca ati fi fost un ministru bun si va trebui sa mai fiti ministru la un moment dat. Pe doamna Rozalia Biro am propus-o cu toata convingerea si sper ca la un moment dat sa fie intr-un guvern, poate al PNL", a precizat Ponta.

Premierul le-a mai multumit parlamentarilor UDMR pentru ca "atunci cand sprijina o initiativa au curaj sa si-o asume si cand sunt impotriva au argumente". "As vrea sa vad acest mod de lucru la toti parlamentarii", a subliniat liderul PSD.

"Inchei cu un apel foarte important: Va rog ca in urmatorii 25 de ani sa pastrati cel mai important atu - capacitatea de dialog. Toate lucrurile pe care le-ati obtinut in acesti 25 de ani pentru comunitatea maghiara le-ati obtinut prin dialog.

Confrunatrile, extremismul fac rau si politicienilor din UDMR si altora si aduc avantaje doar extremistilor din toate partile. Dialogul este calea prin care toate solicitarile legitime ale comunitatii maghiare pot fi indeplinite (...). Dupa alegerea presedintelui Iohannis, e foarte greu sa mai spui in Romania ca minorotatile sunt discriminate", a conchis Victor Ponta.

Alina Gorghiu avertizeaza in legatura cu pericolul extremist

La randul sau, Alina Gorghiu a declarat ca electoratul asteapta si de la UDMR, si de la PNL, si de la PSD "un alt mod de a face politica", iar partidele "au obligatia de a onora aceasta asteptare".

Liderul liberal a afirmat ca alegatorii mai asteapta si "figuri noi in politica", dar este nevoie totodata de lideri competenti, de oameni care sa respecte criterii de integritate si de standarde.

"Cred ca atat PNL, cat si UMDR au puterea sa se schimbe pe ele insele si mai ales sa schimbe politica romaneasca. Daca, insa, partidele politice nu vor intelege si nu vor tine cont de dorinta societatii de schimbare, esecul nu va fi doar unul electoral (...) Exista riscul ca pe fondul unei dezamagiri populare sa apara forte politice extrem de nocive pentru democratie. Atunci cand fortele politice esueaza, democratia poate esua. Istoria e plina de asemenea exemple", a mai declarat liderul PNL.

Si co-presedintele PNL Vasile Blaga a laudat loialitatea celor de la UDMR.

"Pentru UDMR, cuvantul dat intr-o intelegere politica este sfant, nu e loc de tradare", a spus liderul liberal la Congresul Uniunii.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, prin consilierul prezidential Laurentiu Mihai Stefan, la Congresul UDMR, accentuand din nou ideea de "a face politica altfel".

"Mesajul meu este unul pentru intreaga clasa politica. Istoria noastra recenta ne demonstreaza ca ori de cate ori societatea a fost divizata pe diverse criterii si ori de cate ori a fost dezbinata, a stagnat. Sunt, desigur, chestiuni restante, sunt probleme cu care romani, maghiari, cetateni ai tarii noastre, indiferent de etnie, se confrunta. Ele sunt responsabilitatea intregii clase politice, fara deosebire. De aceea, vorbesc permanent de nevoia fundamentala de a face politica altfel", a precizat seful statului in mesajul transmis la Congresul UDMR de consilierul prezidential.

Al 12-lea Congres UDMR are loc la Cluj, vineri si sambata, principalele puncte aflate pe agende fiind alegerea presedintelui si modificarea Statutului si Programului Uniunii.

Kelemen Hunor, actualul lider al partidului, este singurul candidat pentru functia de presedinte, iar votul in acest sens va fi dat sambata.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Ponta Congres UDMR, #Congres UDMR Gorghiu, #Congres UDMR Blaga , #stiri UDMR
Comentarii