Mana invizibila a maghiarilor prin USL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 26 Mai 2013, ora 18:44
3389 citiri
Mana invizibila a maghiarilor prin USL (Opinii)
Foto: Antena 3

Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc a fost o buna ocazie pentru liderii partidelor sa isi exprime constanta curtoazie fata de eternii guvernanti ai Romaniei.

Organizata pe principii etnice, UDMR este acea formatiune care, in numele luptei pentru drepturile maghiarilor din tara noastra, are ca singur scop autonomia teritoriala pe criterii etnice.

Asta fiindu-le obiectivul, faptul ca in ultimii 23 de ani s-au aflat in permanenta la guvernare nu reprezinta decat mijlocul prin care urmaresc sa isi implineasca visul de a se vedea demnitari ai propriului tinut.

Nici discriminarea pozitiva la care s-a ajuns in zonele populate majoritar de catre maghiari nu-i tempereaza pe liderii udemeristi, ei vor totul sau altfel considera ca nu au obtinut mare lucru.

Lasati de USL pe dinafara dupa alegerile din decembrie anul trecut, dupa ce pana atunci sustinusera cel mai dezastruos guvern de dupa Revolutie, liderii UDMR au strans randurile si si-au radicalizat discursul si mai mult. Asa s-a ajuns ca UDMR sa echivaleze democratia si respectarea valorilor ei de prezenta lor la guvernare...

S-a intamplat asa datorita scorului urias obtinut de USL in alegeri, care a permis liberalilor sa-i refuze pe maghiari in Guvern, desi Victor Ponta i-a invitat pe maghiari la guvernare chiar in seara anuntarii rezultatelor alegerilor.

Dupa cinci luni de crize si scandaluri saptamanale, liderii Uniunii Social Liberale au revenit la locul faptei. Victor Ponta si-a manifestat deschis regretul ca nu guverneaza alaturi de UDMR si le-a promis maghiarilor ca la revizuirea Constitutiei: "putem gasi acea formula care sa va garanteze si dvs ca sunteti o parte a natiunii, o parte legitima a acestei tari si ca asta e tara dvs, cum e a tuturor romanilor."

Atacurile si intepaturile care au urmat intre Crin Antonescu si Victor Ponta pot fi privite ca niste glumite nevinovate, ca schimburi fine de ironii intr-o mare incordata de tensiuni si probleme sau pur si simplu ca explicatii si motivari ale unei inevitabile viitoare despartiri.

Faptul ca Victor Ponta le-a facut maghiarilor promisiuni legate de revizuirea Constitutiei, de care se ocupa direct Crin Antonescu, poate fi un atac mai direct si mai adanc decat exprimarea nostalgiei dupa UDMR la guvernare.

Dincolo de ironiile si intepaturile dintre cei doi lideri, ramane o idee care cu greu mai poate fi indepartata din perceptia generala: USL nu mai are viata lunga, daca nu cumva a si decedat in timp ce noi discutam despre sansele de supravietuire. Macar si pentru faptul ca astazi motivele care tin unita Uniunea sunt mai putine si mai slabe decat ratiunile si interesele care despart cele doua partide si pe liderii lor.

Cum nici Traian Basescu nu mai este un dusman comun, fiind colaboratorul si lobby-stul lui Ponta, iar Crin Antonescu e pus in umbra de intelegerea intre cele doua palate - Cotroceni si Victoriei, toate calculele care se fac in prezent sunt in legatura cu momentul rupturii si, mai ales, cu modul in care despartirea va fi anuntata si prezentata.

Va conta enorm cine ramane cu imaginea de tradator, cine va fi prezentat ca iresponsabil si cine va culege roadele tuturor frustrarilor care incep deja sa se adune si in guvernarea USL.

Restul sunt jocuri de culise pentru formarea viitoarei majoritati, pentru negocierea sustinerii la prezidentiale si pastrarea cat mai multor contacte si contracte de finantare.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#congres UDMR USL, #intepaturi Ponta Antonescu UDMR , #stiri UDMR