MAE raspunde ferm UDMR in problema care a starnit indignarea maghiarilor

Sambata, 05 Iulie 2014, ora 17:27
6318 citiri
MAE raspunde ferm UDMR in problema care a starnit indignarea maghiarilor
Foto: Monitorul de Cluj

Ministerul roman de Externe raspunde UDMR in chestiunea spinoasa a birourilor consulare maghiare de pe teritoriul Romaniei.

UDMR a condamnat prin vocea secretarului general Peter Kovacs implicarea MAE in procesul in care formatiunea contesta respingerea de catre Comisia Europeana a unei initiative cetatenesti pentru protectia minoritatii maghiare.

Secretarul de stat pentru afaceri politice si relatia cu Parlamentul din cadrul MAE, Radu Podgorean, ii raspunde printr-un comunicat remis sambata presei ca stabilirea si mentinerea relatiilor consulare de catre Romania cu alte state revine MAE, care se ocupa de politica externa a statului roman.

"Deschiderea de noi oficii consulare pe teritoriul Romaniei face obiectul dialogului direct intre ministerele de externe roman si al statului interesat.

Referirea la comunitatea numeroasa a maghiarilor din Romania prin raportare la comunitatea etnicilor romani care traiesc in Ungaria este una incorecta, intretinand, voit sau nu, o confuzie care nu are menirea de a contribui la dezvoltarea in continuare, in spirit european, a relatiilor privilegiate intre doua state membre UE, precum este cazul Romaniei si Ungariei.

Interesele maghiarilor din Romania sunt reprezentate de statul ai carui cetateni sunt, adica de Romania", se arata in documentul citat.

De asemenea, Pogdorean arata si ca ministerul nu este obligat sa se consulte cu partidele politice in chestiuni de natura consulara, avand in vedere ca acestea nu au competenta diplomatica fata de partenerii externi.

Corlatean: Pozitia statului roman nu e negociabila

La randul sau, ministrul de Externe, Titus Corlatean, arata ca aceasta "dezbatere nu poate fi tratata intr-o cheie de politica interna, ci este o problema de stat, care impune o abordare consecventa si ferma de pe pozitia promovarii interesului national si a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene".

"Pozitia exprimata de Romania prin intermediul MAE reprezinta o pozitie consecventa a statului nostru, o chestiune de stat si nu o problema sau un orgoliu de ordin personal. Din aceasta perspectiva, apreciez, in calitate de ministru de externe, ca exprimarea pozitiei statului roman nu poate fi supusa nici negocierii, si nici compromisului politic.

Totodata, mentionez ca pe acest subiect Romania a manifestat o pozitie constanta si fundamentata pe principiile constitutive ale Tratatelor UE", a subliniat ministrul de Externe, Titus Corlatean.

UDMR, in plin razboi cu MAE: Ar putea iesi de la guvernare? Cum raspunde Kelemen Hunor

Secretarul general al UDMR, Peter Kovacs, a declarat, vineri, ca MAE nu a discutat cu UDMR in aceasta privinta a birourilor consulare si ca autoritatile romane ar trebui sa isi reconsidere atitudinea, transmite agentia maghiara MTI.

"Nu putem sa comparam numeroasa comunitate de 1,3 milioane de maghiari din Romania cu cele cateva mii de etnici romani care traiesc in Ungaria. Atunci cand vine vorba despre relatiile romano-ungare, ar fi de asemenea oportun ca ministrul de Externe roman Titus Corlatean sa-si aminteasca si ca faptele vorbesc mai bine decat cuvintele", a declarat Kovacs.

Nu in ultimul rand, Kovacs a sustinut ca respingerea solicitarii de deschidere a doua noi birouri consulare pe baza reciprocitatii si proportionalitatii este "ridicola".

Intrebat de jurnalistii de la Gandul daca ia in calcul iesirea de la guvernare, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a raspuns: "Nu vreau sa raspund la aceasta intrebare, dar pozitia mea foarte hotarata o cunoaste premierul, de la el astept un raspuns. Pentru mine este o chestiune de onoare!".

I.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#birouri consulare maghiare MAE, #MAE Romania birouri consulare, #MAE raspuns UDMR consulate , #stiri UDMR