Fost lider maghiar, critici pentru UDMR după declarațiile lui Viktor Orban: „UDMR-ul s-a cam lipit de FIDESZ”

Miercuri, 27 Iulie 2022, ora 13:02 5965 citiri
Peter Eckstein-Kovacs este un fost membru UDMR, actual avocat FOTO Facebook / Peter Eckstein-Kovacs

Fostul membru UDMR Peter Eckstein-Kovacs, actual avocat și voce critică la adresa conducerii formațiunii maghiare, a taxat la RFI lipsa de reacție a UDMR vizavi de declarațiile scandaloase făcute de premierul Ungariei Viktor Orban la Băile Tușnad.

Declaraţiile lui Eckstein-Kovacs vin în contextul în care premierul Ungariei Viktor Orban, prezent în weekend la Şcoala de Vară din localitatea harghiteană Băile Tuşnad, a vorbit despre puritatea rasei maghiare şi a criticat sprijinul oferit de UE Ucrainei în războiul cu Rusia.

"Ceea ce reprezintă o noutate absolută pentru mine, cel puţin, este chestia rasială, ceea ce îmi produce frisoane şi cred că nu numai mie, cu rase pure şi cu rase impure în Europa. [...] E rasism, rasism pur, ceea ce, până acum [...] nu a fost exhibat, cel puţin, de premierul Ungariei", a declarat fostul membru UDMR, Peter Eckstein-Kovacs.

Avocatul consideră că formaţiunea politică condusă de Kelemen Hunor ar trebui să spună clar dacă se delimitează sau nu de discursul rasist al lui Viktor Orban.

"UDMR-ul s-a cam lipit de FIDESZ şi de partidul de guvernământ din Ungaria şi, aici, cum să zic, iarba nu-i mai place, dar tace (...). Cred că partidele politice şi presa trebuie să-i întrebe pe liderii UDMR, până când răspund: vă asimilaţi aceste valori, vă asimilaţi acest rasism care a fost spus? Uitaţi, se vorbeşte de puritatea rasei şi nu a sărit imamul de la Constanţa, dar nici cei de la Constantinopol.

Au sărit, în schimb, evreii din Ungaria, adică prim-rabinul Ungariei şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din Ungaria sunt pe undeva panicate, zic domnule, asta am trăit-o o dată în al Doilea Război Mondial, când vorbeam de rase superioare, de rase inferioare. Adică, UDMR-ul trebuie să fie întrebat şi răs-intrebat până când se delimitează de aceste excese vizibile de pe Lună, cum ar zice domnul prim-ministru Orban", a subliniat Eckstein-Kovacs.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News