Din greseala in greseala (Opinii)

Marti, 05 Iunie 2012, ora 23:07
3475 citiri
Din greseala in greseala (Opinii)

Dupa cateva greseli una dupa alta, relatiile dintre Romania si Ungaria s-au reintors in punctul de plecare: nu ne scoatem ochii, dar nici palaria unii in fata altora. Pentru ca politicienii, in pofta lor neostoita de putere, recurg la arme letale ale trecutului, fara sa se sinchiseasca de legile in vigoare. Si nici cei pusi sa aplice legile nu le aplica, iar situatia tinde sa degenereze.

"Din greseala in greseala, spre victoria finala", suna un adagio ceausist din care se intelegea ca, oricate greseli ar face, partidul comunist obtine victorii dupa victorii. In ziare si la TV, ca in fapt, noi o duceam tot mai greu.

Greselile se platesc

Azi insa greselile politice costa imens, iar costurile trebuie asumate de impricinati. De pierdut oricum pierdem toti: si cetateni romani, si maghiari. Si USL, si PDL, si PCM. Suspiciunile deja cresc, deocamdata din partea simpatizantilor PCM, ai partidelor Jobbik si Fidesz, ai Parlamentului Maghiar, inclusiv ai lui Kover Laszlo.

Cum s-a ajuns aici? Ca de fiecare data, prin neglijenta si nepricepere: diplomatia este o stiinta, nicidecum o improvizatie de azi pe maine. Pentru ca nepriceperea si amatorismul nostru funciar au sters cu buretele doua decenii de eforturi: sedintele comune ale celor doua guverne, Ferenc Gyurczany si Calin Popescu-Tariceanu, bunele oficii intre cele doua parlamente si intre alte institutii de stat acum au devenit amintiri.

Ce avem unii cu altii?

Dar inceputurile necazurilor sunt mai vechi. O multime de evenimente tulburara vechiul spatiu transilvan dupa ce avantul libertatii iscat in 1989 a intunecat valorile ratiunii si ale bunei convietuiri: 15 martie 1990, conflictele etnice de la Hadareni...

Insa sa nu te gandesti la consecintele funeste ale reinhumarii lui Nyiro Jozsef, poet fascist, amestecat intr-o serie neagra de evenimente ca pogrom al evreilor, actiuni sovine impotriva romanilor si a altor nationalitati, tu prim ministru Mihai Razvan Ungureanu, cunoscut ca istoric serios, e greu de inteles.

Pentru ca in baza unor promisiuni ale guvernului Mihai Razvan Ungureanu s-a pornit miscarea de aducere a cenusii poetului horthist, ascuns in Spania lui Franco si decedat in 1953, cautat ani buni de justitia din Ungaria. Fara acordul alor nostri, ingroparea acestuia la Odorhei in toiul campaniei electorale n-ar fi fost posibila.

De la campanie ni se trage

Iata ca PCM si reprezentanti ai guvernului Orban confirma ca "aprobarea pentru funeralii oficiale a fost deja acordata de catre fostul guvern... Mihai Razvan Ungureanu, ca insusi fostul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, a fost cel care si-a exprimat acordul si a ajutat autoritatile ungare sa obtina toate aprobarile necesare pentru organizarea de funeralii oficiale pentru poetul horthyst". Desi acum protesteaza de mama focului. Informatia e adeverita si de secretarul maghiar de stat Szocs Geza care considera ca, daca fostul guvern n-ar fi cazut, nimeni n-ar mai fi fost preocupat de inhumare. Oare?

Sa nu fi stiut reprezentantii guvernului maghiar si MRU ca toti cei implicati in Shoah (Holocaust) sunt in vizorul unor organizatii internationale, inclusiv al Institutului nostru National pentru Studierea Holocaustului, al Muzeului Holocaustului din Washington, D.C. condus de Radu Ioanid, pana in ultima clipa? Se pare ca protestele acestora i-au mai linistit.

De ce ni se intampla numai noua

Ca intotdeauna insa, necazurile ni le facem cu propria mana, iar apoi Romania si cetatenii sai, fara deosebire de nationalitate, tragem ponoasele: premierul Viktor Orban a evitat intalnirea cu Ponta, iar maghiarii s-ar putea sa-si doreasca "mai mult decat autonomie" (Kulcsar Terza). In plus, cu toata opozitia noilor autoritati, sacosa cu urna respectiva a stat pe catafalc in timpul discursului lui Szocs Geza (vezi imaginea).

Nu linistesc pe nimeni declaratiile ca astfel de evenimente sunt legate de campania electorala a PCM si nu vor avea urmari. Ceea ce nu pricep este cum de bine orientatii politicieni ai UDMR au observat abia dupa caderea de la guvernare ca nu mai sunt in gratiile guvernului si ale Parlamentului maghiar.

Fireste, cariera lor politica ii priveste, dar ce ne facem cu acesti membri marcanti ai staff-ului nostru politic care nu sunt capabili sa reprezinte interesele cetatenilor romani, care fac greseli impardonabile fara a-si asuma consecintele?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#reinhumare Nyiro Jozsef protest Guvern, #UDMR PCM Parlament Maghiar, #relatii de buna vecinatate , #stiri UDMR