UDMR, mărul discordiei în coaliția de guvernare. Care sunt șansele ca problemele din teritoriu să se răsfrângă la nivel național

Joi, 18 August 2022, ora 03:25 3082 citiri
Kelemen Hunor, liderul UDMR FOTO Facebook/ Kelemen Hunor

Coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR a fost învestită de Parlament în noiembrie 2021, iar de atunci nu au existat tensiuni și conflicte majore care să zdruncine guvernul Ciucă. Totuși, se pare că lucrurile încep să se schimbe în teritoriu.

Liberalii din Satu Mare au anunțat marți, 16 august, că renunță la funcțiile de conducere din administrația locală și județeană din cauza unor neînțelegeri cu UDMR. Adrian Cozma, președintele PNL Satu Mare, a acuzat organizaţia judeţeană a UDMR de "derapaje totalitare", respectiv încălcarea repetată a accesului la informaţii publice, întârzierea punerii în execuţie a unor lucrări din fonduri europene şi direcţionarea de fonduri publice către UDMR.

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat ulterior că decizia a fost luată fără să fie consultată nicio structură centrală de conducere a partidului.

”Domnul Cozma va fi solicitat de conducerea centrală a PNL să lămurească şi să explice această situaşie şi declaraţiile ulterioare. Vă putem asigura că funcţionarea coaliţiei nu va fi afectată de acest caz”, a mai afirmat Stroe.

Impactul la nivel central

Consultantul politic Adrian Zăbavă a explicat pentru Ziare.com că este puțin probabil ca un astfel de conflict, precum cel de la Satu Mare, pot pune probleme la nivel central, mai ales că în multe zone din țară partidele sunt în opoziție și se comportă ca atare.

”Nu cred că acesta ar putea fi un precedent care să nască mai departe probleme inclusiv la nivel central și spun asta pentru că PSD și PNL nu sunt în aceeași barcă la nivel local în multe locuri din țară. Acum cazului de la Satu Mare i se dă o oarecare atenție poate și prin prisma faptului că subiectul s-a născut în jurul UDMR, dar în țară sunt foarte multe locuri unde PSD și PNL sunt în opoziție și se comportă ca atare la nivel local.

E adevărat că interesele divergente pentru organizațiile PSD și PNL din anumite județe în legătură cu guvernarea centrală ar putea să ducă ușor ușor la niște frecușuri naționale să zic așa, sau la niște renegocieri. Nu cred că toată lumea e împăcată la nivel local cu negocierea de prefecți care a fost făcută de exemplu. Sau situațiile în care, în anumite județe, o tabără nu are funcții la nivel central, iar cealaltă tabără a dat vreun ministru sau secretar de stat”, a explicat Adrian Zăbavă.

Ce ar putea rupe coaliția de guvernare?

Consultantul politic a explicat și care sunt lucrurile ce ar putea duce mai degrabă la ruperea coaliției de guvernare.

”Deci PSD și PNL, la nivel central, trebuie să armonizeze interesele propriilor organizații județene astfel încât să existe o liniște cu privire la actul central al guvernării ca această coaliție politică să meargă mai departe.

Mi-e greu să cred că ruperea acestei coaliții sau escaladarea neînțelegerilor din coaliție vor veni de la problemele locale. Când se va rupe coaliția va avea legătură cu interesele centrale ale guvernării, cu calculele puterii, cu posibila rotativă, cu numiri de miniștri și premieri, nu cred că va avea legătură cu ceea ce se întâmplă la nivel local, deși, cum spuneam și de acolo se pot naște niște nemulțumiri”, concluzionează Adrian Zăbavă.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News