Candidat UDMR la europarlamentare, despre extremisti, autonomie si prioritatile in PE - Interviu

Sambata, 22 Martie 2014, ora 10:00
4440 citiri
Candidat UDMR la europarlamentare, despre extremisti, autonomie si prioritatile in PE - Interviu

Lorant Vincze, candidatul de pe pozitia a treia de pe listele UDMR pentru europarlamentare, vorbeste despre obiectivele sale, odata ajuns in Parlamentul European, despre extremismul maghiarilor, dar si despre autonomia secuilor din Romania.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Vincze, care este asistent parlamentar la Bruxelles al eurodeputatului Iuliu Winkler, spune ca protectia minoritatilor din Europa, precum si agricultura, dezvoltarea rurala si turismul reprezinta principalele sale obiective daca va ajunge in Parlamentul European.

Surpriza PNL de pe lista pentru europarlamentare si obiectivele sale - Interviu

De asemenea, trage un semnal de alarma asupra absorbtiei fondurilor europene de catre Romania si subliniaza ca cei din Ungaria trebuie sa respecte legislatia, Constitutia si legile Romaniei.

Lorant Vincze se afla pe locul al treilea al listei UDMR pentru alegerile europarlamentare, dupa cei doi eurodeputati ai Uniunii, Iuliu Winkler si Csaba Sogor.

UDMR si-a stabilit candidatii la europarlamentare - cine e cap de lista

Care sunt obiectivele dvs, daca veti ajunge in Parlamentul European, ca europarlamentar?

Candidatii UDMR, prin definitie, reprezinta in primul rand comunitatea maghiara si sunt evident, in programul nostru politic, si pentru alegerile europarlamentare cateva deziderate ce tin de comunitatea noastra. In primul rand, dorim sa vorbim mai mult in Romania despre exemplele pozitive in domeniul protectiei minoritatilor din Europa si, in acest sens, in ultimii ani, UDMR a facut pasi importanti in colaborarea cu PPE, cu Federatia Minoritatilor Nationale Europene, FUEN, unde sunt insumi vicepresedinte.

Laszlo Tokes candideaza sigur la europarlamentare, dar nu s-a hotarat din partea cui

Evident, trecand peste aceasta latura a reprezentarii comunitatii noastre, sunt multe alte teme importante care sunt pentru Romania reprezentantive. In aceste domenii, eu, in calitate de candidat nou, propun ca tematica specifica agricultura si dezvoltarea rurala, precum si turismul, avand in vedere specificitatile transilvane si comunitatea noastra care, preponderent, este una rurala. Sunt in aceste domenii multe de facut insa intr-o legislatura europeana viitoare.

Un europarlamentar n-are o circumscriptie specifica, toata Romania este circumscriptia tuturor, dar noi avem alegatorii nostri preponderent in Transilvania, deci este o oferta in primul rand pentru transilvaneni - romani, maghiari si alte nationalitati.

Cum ati luat aceasta decizie a candidaturii pentru europarlamentare?

Lucrez de patru ani si jumatate la Bruxelles, alaturi de dl europarlamentar Iuliu Winkler, si in acest rastimp am avut din ce in ce mai multe responsabilitati politice din partea presedintelui UDMR, pe tema relatiilor internationale ale UDMR, in special relatiile cu PPE si alti parteneri europeni si astfel am capatat o experienta importanta, in special in domeniul protectiei minoritatilor, dar, lucrand in Parlament, si in alte domenii ce tin de politicile europene.

De asemenea, absorbtia fondurilor europene este in primul rand sarcina Romaniei, deci al managementului proiectelor din Romania, dar europarlamentarii pot avea o contributie insemnata daca vorbesc din ce in ce mai mult despre aceste subiecte in Romania, daca realieaza un fel de punte legatura cu Europa. Deci imi propun ca si in sensibilizarea opiniei publice despre tematicile europene sa fiu activ.

Cum veti trata problema extremismului maghiar din Romania, dupa ultimele saptamani tensionate, cu acel partid Jobbik?

Facem abstractie de asa-zisi extremisti maghiari din Romania de cei care vin din Ungaria. Sunt doua lucruri diferite. Cei din Ungaria trebuie sa respecte legislatia Romaniei, sa respecte Constitutia si legile noastre, iar de cealalta parte, vorbesc din partea UDMR, sa accepte modalitatea in care noi dorim sa facem politica si dorim satisfacerea nevoilor comunitatii noastre, sa nu se bage intr-o asemenea maniera care mai mult strica decat ajuta.

MAI: Extremistii maghiari, interzisi in Romania

In ceea ce priveste eventualul extremism al comunitatii maghiare din Romania, in orice societate exista si oameni care gandesc altfel, gandesc mai radical, oameni care doresc rezolvarea unor doleante mai mult decat este posibil sau decat se decide la nivelul mainstream-ului comunitatii respective.

Totul e sa pastram un cadru care da inspre rezolvarea acestor doleante. Este foarte important dialogul cu majoritatea. Aici, poate fac si eu autocritica referitor la Uniunea noastra, poate nu am facut suficient pentru a comunica intr-adevar care sunt doleantele specifice ale comunitatii, ce ar insemna acele forme de autonomie despre care vorbim si care poate sperie, ar trebui sa explicam mai bine, mai mult, romaneste, ca de fapt nu ar lua de la majoritatea romana nimic daca secuii ar obtine autonomie teritoriala, autonomie culturala sau autonomia comunitatii respective.

Basescu cere Parlamentului sa interzica extremistii maghiari pe teritoriul Romaniei

Extremistul maghiar Mikola Bela, declarat indezirabil: Va fi expulzat imediat - Update

Termenul de "extremisti" a fost general folosit.

Tot timpul au fost asemenea referiri. In anii '90, am vorbit despre acelasi extremism in alt context - atunci se discuta de ce se arboreaza steagul Ungariei cu ocazia sarbatoririi Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, 15 martie. Acele discutii au fost, au fost si atunci piperate discutiile, mai ales in presa romaneasca. Iata, a trecut acel moment, nu se mai discuta de ce este arborat steagul Ungariei, a devenit un fapt firesc.

Acum vorbim despre alte steaguri si alte chestii care parca provoaca prea multa disputa. Eu as zice ca, de obicei, in martie, cum ies mugurii, iese si un nationalism destul de virulent, un extremism virulent cu ocazia sarbatoririi Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, dar trece aceasta perioada, nu e ceva iesit din comun.

Veti aduce in discutie, in Parlamentul European, si despre autonomie? Se va pune accent pe acest lucru?

In Parlamentul European nu se va decide niciodata despre automia secuiasca sau despre orice fel de autonomie. Totul este sa vorbim noi in Romania despre exemplele de autonomie care exista in Europa, intr-un cadru acceptat si de Uniune si de statele membre respective. Daca danezii din Germania pot avea o autonomie culturala puternica, de ce nu pot avea si comunitatile mici de maghiari de oriunde din Romania?

Daca suedezii din Finalanda au autonomie culturala puternica, limba suedeza fiind a doua limba oficiala a statului, desi este o comunitate destul de mica, de ce nu se poate si in Transilvania, in zonele unde sunt comunitati insemnate de maghiari?

Ne indreptam spre autonomia Tinutului Secuiesc? Istoric: E cea mai mare temere a mea!

Ori, daca exista acea autonomie teritoriala din Tirolul de Sud, pentru germanii care locuiesc acolo, de ce nu poate sa fie o autonomie teritoriala si pentru secui? Sunt trei exemple pentru trei diferite conditii de viata ale comunitatii noastre din Romania. Dar dorim sa vorbim despre aceste lucruri inspre un dialog eficient cu majoritatea.

Si aceste decizii nu se vor lua la Bruxelles, se vor lua in Parlamentul de la Bucuresti, cu acceptarea majoritatii romanesti, dar europarlamentarii pot facilita aceste discutii si pot facilita la nivelul Uniunii Europene adoptarea unui cadru de protectie a minoritatilor nationale, care ar fi foarte important si despre care vorbim solidar impreuna cu toate comunitatile de minoritati din Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Lorant Vincze candidat UDMR, #candidati UDRM europarlamentare, #Lorant Vincze europarlamentare, #extremism maghiari Romania, #autonomie secui Romania , #stiri UDMR