9 lucruri de tinut minte dupa ce autonomia Tinutului Secuiesc a fost adoptata de deputati, dar respinsa de senatori

Sambata, 02 Mai 2020, ora 20:58
Autor: Camelia Badea
9 lucruri de tinut minte dupa ce autonomia Tinutului Secuiesc a fost adoptata de deputati, dar respinsa de senatori
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Toti cei 9 senatori UDMR au votat in favoarea proiectului privind autonomia Tinutului Secuiesc, iar plenul Camerei Deputatilor nu trebuia sa astepte un punct de vedere de la Guvern. Sunt doar doua dintre lucrurile importante pe care trebuie sa le retinem dupa cele intamplate saptamana asta.

Scandalul s-a stins pentru moment, chiar daca iesirea nervoasa a presedintelui Klaus Iohannis a starnit reactii aprinse pe scena politica din Romania, dar si din Ungaria. Totusi, e bine sa subliniem apasat cateva lucruri despre care s-a vorbit mult prea putin in acest context si de care ar fi bine sa tinem cont de acum inainte.

1. UDMR vrea autonomia Tinutului Secuiesc

In primul rand, alegatorii trebuie sa stie si sa tina minte ca toti cei 9 senatori UDMR au votat in favoarea autonomiei Tinutului Secuiesc, mai exact impotriva respingerii proiectului. Chiar daca unii vor spune ca era de asteptat din partea lor, informatia este importanta daca privim in perspectiva: Va veni momentul cand PNL sau PSD sau USR vor avea mare nevoie de sustinerea UDMR pentru a-si indeplini diverse obiective, fiind dispuse la troc si trecand cu vederea ce s-a intamplat joia aceasta. Tineti minte si, cand mergeti la urne, votati in consecinta.

Ii puteti urmari pe senatorii UDMR votand in favoarea autonomiei Tinutului Secuiesc aici:

2. Nu a fost vorba despre un accident politic

Un alt lucru care merita subliniat este faptul ca autonomia Tinutului Secuiesc revine din timp in timp ca proiect initiat si sustinut de UDMR in Parlament, chiar daca modificarile de la o forma la alta sunt minore, dupa cum subliniaza chiar si Consiliul Legislativ.

Astfel, UDMR a revenit de 4 ori cu aceasta initiativa in Parlamentul Romaniei: in 2004, 2005, 2018 si 2019, ultima fiind chiar propunerea legislativa respinsa saptamana aceasta.


Foto: site Senat

De altfel, Consiliul Legislativ (CL) a subliniat apasat acest aspect in punctul de vedere trimis, conform Constitutiei, la Parlament.

Afla mai multe despre proiectul de lege pentru autonomia Tinutului Secuiesc, adoptat tacit de deputati: Va avea presedinte si limba oficiala maghiara.

3. Consiliul Legislativ: Proiectul contravine Constitutiei, legislatiei UE si dreptului international

In avizul negativ transmis de Consiliul Legislativ se arata, printre altele, cu multiple argumente de natura juridica si constitutionala, urmatoarele:

 • Propunerea legislativa "vizeaza, practic, crearea unei entitati statale distincte, paralela cu statul national unitar roman"
 • Propunerea are un continut "aproape identic" cu cel al propunerii legislative din 2018, avizata negativ de CL (si respinsa apoi de Parlamentul Romaniei, n.red.), si cu precedentele
 • Propunerea "contravine flagrant ordinii constitutionale a statului roman". Potrivit Constitutiei, Romania este "stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil"
 • "Niciun grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu", asa cum prevede proiectul UDMR
 • Judetele sunt "singurele unitati administrativ-teritoriale recunoscute de Legea fundamentala a tarii"
 • Autonomia poate fi "numai administrativa si financiara, si ea nu poate avea la baza criterii etnice, lingvistice sau teritoriale (regionale)"
 • Prevederile proiectului incalca prevederile Constitutiei referitoare la "valorile fundamentale ale statului roman" cum ar fi drapelul Romaniei, Ziua Nationala sau imnul, stema si sigiliul roman

"Din cele mentionate mai sus, rezulta ca prezenta propunere legislativa contravine, in ansamblul sau, normelor si principiilor constitutionale, ordinii juridice interne, legislatiei Uniunii Europene si dreptului international", este concluzia Consiliului Legislativ, despre care nu s-a vorbit aproape deloc in spatiul public.

Chiar daca argumentele legistilor sunt zdrobitoare, proiectul UDMR si-a tarat pasii prin Camera Deputatilor, pana a fost adoptat tacit si a ajuns pe masa Senatului, care l-a respins.

Citeste si:

4. Nu trebuia asteptat punctul de vedere al Guvernului

Acuzat ca a tergiversat cu intentie respingerea proiectului in Camera Deputatilor, presedintele Marcel Ciolacu (PSD) s-a aparat sustinand ca de vina ar fi fost premierul Ludovic Orban (PNL), care a trimis cu intarziere punctul de vedere al Guvernului pe acest proiect.

"Nu era obligat sa stea pe loc pentru ca nu a venit punctul de vedere de la Guvern", ne-a explicat Augustin Zegrean, fost parlamentar si presedinte al Curtii Constitutionale.

"Nu este obligatoriu sa fie asteptat acest punct de vedere. E obligatoriu sa se ceara punctul de vedere al Guvernului, dar nu este obligatoriu sa tina seama de el. Si sunt situatii cand nu se tine seama de punctul de vedere al guvernului", a adaugat Augustin Zegrean.

5. Orice parlamentar poate depune orice proiect vrea

Ce mai trebuie sa retinem este faptul ca orice parlamentar poate depune orice proiect, indiferent cat de extravagant sau de imposibil de pus in practica ar fi, Parlamentul fiind obligat sa deruleze procedura pana la capat.

De exemplu, presupunand ca un deputat depune un proiect absurd prin care cere, sa zicem, alipirea Romaniei la ... Marea Neagra, proiectul respectiv trebuie sa treaca prin cele doua camere parlamentare, pana la final.

"Da. E obligatoriu, pentru ca parlamentarul are drept de initiativa legislativa", a admis Augustin Zegrean.

Chiar si daca e evident ca proiectul incalca clar Constitutia, asa cum se intampla in cazul autonomiei Tinutului Secuiesc?

"Chiar daca. Pentru ca cine e apt sa spuna ca un act e neconstitutional? Doar Curtea Constitutionala poate spune ca e neconstitutional. Sigur ca si Parlamentul il poate respinge ca neconstitutional. Si Consiliul Legislativ le poate atrage atentia parlamentarilor ca e neconstitutional. Dar nu poate nimeni sa respinga 'de pe scaun', cum se spune in justitie, un proiect de lege. El trebuie sa parcurga tot drumul.

Si au fost o multime de proiecte de legi stupide facute de-a lungul anilor. Am ras si le-am respins in plen, si asta a fost. Iar cand eram eu in Parlament, toate proiectele astea hazlii erau puse intr-o zi, cand se respingeau rand pe rand, conform procedurii. Era o sedinta de respingere", ne-a mai explicat Augustin Zegrean.

6. Un proiect respins prin vot de catre Parlament mai poate fi depus inca o data si inca o data....

De asemenea, e important sa retinem ca nimic nu impiedica un parlamentar sau un partid sa revina cu proiecte care au fost respinse definitiv, o data sau de mai multe ori, cum e cazul de fata.

"Este acelasi proiect. Pe care il pot depune pentru ca regulamentele dau voie ca un proiect depus intr-o sesiune sa fie readus in discutie in alta sesiune. Nu e singurul caz, au fost multe astfel de situatii cand s-a incercat cu diverse legi sa treaca. Si in general este vorba despre proiectele facute de parlamentari, nu de guvern. Proiectele guvernului au de obicei un parcurs scurt.

Ei tot incearca, tot incearca, pana prind un moment de neatentie. Eu nu cred ca este un pericol faptul ca acest proiect a trecut prin adoptare tacita. Sa stiti ca sunt foarte multe proiecte care trec prin adoptare tacita. Cine cunoaste viata parlamentara, nu numai de la noi, din toata lumea, stie ca acest lucru se poate intampla, fiindca la Parlament se inregistreaza sute de propuneri in fiecare an", a mai afirmat fostul presedinte al CCR.

7. Problema e deja rezolvata - constitutional

Intrebat ce parere are despre comentariile publice facute pe tema momentului in care s-a redepus acest proiect, Augustin Zegrean a raspuns: "Am vazut si eu ca se pune in legatura cu implinirea a 100 de ani de la tratatul de la Trianon".

"Noi stim ca Ungaria a suportat cu greu tratatul acela, toata lumea stie, si din cand in cand ei isi amintesc si mai flutura steagul. Dar eu nu cred ca mai exista acest pericol la ora aceasta. Ca ei vor e o realitate, dar nu cred ca mai e posibil. Asta nu inseamna ca trebuie sa lasam garda jos. Trebuie sa fim atenti la aceasta problema tot timpul, pentru ca ea exista", a adaugat acesta.

Cat despre faptul ca in ciuda mega-scandalului din aceasta saptamana, PSD si PNL vor continua sa apeleze la parlamentarii UDMR ori de cate ori vor avea nevoie de ajutor, Augustin Zegrean a admis, adaugand: "Si o vor face fara sfiala. Din 1992 incoace cam tot timpul au fost pe la guvernare, intr-un fel sau altul".

"Cred ca exageram si noi, si ei. Vreau sa va mai spun un lucru (si cine vrea sa stie stie): Constitutional vorbind, la noi problemele astea sunt rezolvate. Nu mai sunt tari in Europa care sa dea cate un loc in Parlament pentru fiecare minoritate nationala, indiferent de numarul de membri pe care il are. Si daca nu au suficiente voturi un reprezentant al minoritatii intra in Parlament. Este o solutie constitutionala foarte moderna, ganditi-va ca Franta nu recunoaste nicio minoritate, francezii spun 'noi nu avem minoritati nationale'. Si mai sunt si altii.

La noi problema minoritatilor este constitutional vorbind rezolvata, atat din punct de vedere al justitiei, cat si al administratiei. Ce vor ei mai mult este o problema politica, despre care se va vorbi mult de aici incolo", a declarat fostul parlamentar si presedinte al CCR.

Citeste si:

8. De ce continuam sa fim ingrijorati

Intrebat care crede ca sunt resorturile temerilor noastre pe acest subiect, Augustin Zegrean a subliniat apasat: "Eu am trait toata viata mea in Ardeal, am prieteni unguri", dupa care ne-a istorisit un episod trait in urma cu aproape 30 de ani.

"In 1991, impreuna cu inca 5 membri ai Comisiei de redactare a Constitutiei am fost invitati la un institut de federalism. Am intrat la discutii si acolo, pe un ecran in spate, se perindau niste harti, nu am inteles despre ce e vorba. La un moment dat, unul dintre noi (nu are importanta cine) a spus: 'Stati un pic, asta e harta Transilvaniei'. 'Da', ni se raspunde. Si i-am rugat sa puna de la inceput hartile: Serbia, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Macedonia si Transilvania.

Retineti, va rog: Transilvania nu era impreuna cu Ungaria, era separata! Erau trecute acolo localitatile - Timisoara, Cluj, Targu Mures etc, cu cati romani fiecare, cati maghiari, cati nemti ... Am intrebat de ce si au zis ca au de facut un lucru in legatura cu minoritatile. Si au inchis prezentarea.

Dupa nici un an a inceput Razboiul din Iugoslavia si toate hartile pe care eu le-am vazut acolo acum sunt tari, in afara de Transilvania. Dar, repet, Ungaria nu era pe harta. Nici Cehoslovacia. Era acolo doar harta Transilvaniei.

Sunt aproape 30 de ani de atunci, dar preocuparea exista. De aceea spun ca nu trebuie sa facem caz de asta, dar trebuie sa fim atenti", a conchis Augustin Zegrean.

9. Disputa politica va continua

Inca un lucru important pe care trebuie sa il retinem este ca aceasta disputa politica va continua mult timp de acum inainte, din diverse motive.

De exemplu, cotidianul Adevarul titreaza vineri: "EXCLUSIV Inca o lege-bomba a fost adoptata tacit. Limba maghiara ar putea deveni limba obligatorie in Ardeal. Comisia Juridica a dat aviz pozitiv".

"La inceputul lunii aprilie, Senatul a adoptat tacit un proiect de lege problematic initiat de UDMR: autoritatile locale sunt obligate sa foloseasca oficial in comunitatile unde o minoritate nationala are peste 20% limba minoritatii respective. Proiectul vizeaza, de fapt, impunerea limbii maghiare in localitatile din Transilvania, dominate de minoritatea maghiara. Comisia Juridica, condusa de Serban Nicolae, a dat aviz pozitiv in plina pandemie", scrie jurnalistul Sebastian Zachmann.

Prin urmare, sunt deja toate semnele ca acest subiect va fi reincalzit ori de cate ori partidele vor avea nevoie "sa-si arate muschii" in fata alegatorilor. Cu atat mai mult in 2020, un an dublu electoral, cu mize enorme atat pentru cetateni, cat si pentru politicienii de toate culorile.

 Articol citit de 39792 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  JeanB
  07.05.2020, 00:34
  Dr. Kelemen Hunor
  Pentru ca aveti particola de noblete in fata numelui va rugam frumos ca , o data in viata, sa stati in fund si sa judecati cu capul, pentru ca pina acum ati procedat invers.
  gheu
  03.05.2020, 03:49
  Pai
  Nu ei secuii ci haimanalele politice. Am avut si am prieteni secui cu care am facut armata si scoala. Nu stiau limba romana. S-au straduit sa o invete. Liderul lor Fustos Karoly fiu de fost conte se lua la intrecere cu mine in agricultura cand Ceausescu pe cei veniti de la Tara sa invatam Geologie ne trimitea sa invatam cum se culege porumbul la Casimcea si strugurii de vin in Tarnave. Ce noi taranii nu stiam treaba?
  Akella
  03.05.2020, 02:29
  Cred că s-au dilit cu toții
  Acuma să il ascult pe Zegrean? Cat de *** trebuie să fii. Dupa ce l-a slujit constiincios pe "Petrov" acum să ne dea lecții de democrație și despre Constituție?
  din.arad
  03.05.2020, 01:36
  UDMR vrea autonomia Tinutului Secuiesc
  pentru ca inclusiv politicienii in frunte cu Giovanis in discursurile lui, il numesc "Tinutul Secuies"... ca pe o parte separata din Romania.
  Nu mai dati apa la moara !!
  Acea zona ace parte din Tinutul Romaniei !!!!
  gheu
  03.05.2020, 02:54
  Tinutul de chema Secularum de Romani
  nu Tinutul secuilor
  Rapidulet
  02.05.2020, 22:08
  Votam, votam, votam..!!
  Si pe unguri afara din parlament ii dam!! Haideti sa dam mana cu mana, sa scapam tara asta de udmr!
  attila
  02.05.2020, 21:43
  Asa cum
  tot asa de "tacit" a trecut de senat si utilizarea OFICIALA a limbii maghiare
  Asta cum de s-a intamplat domnilor pesederasto-udemeristo-aldisto-fontisti?!!!
  Gile
  02.05.2020, 12:23
  Un singur lucru esential
  La urmatoarele alegeri parlamentare udmr-ul trebuie lasat in afara parlamentului Romaniei !
  Pentru aceasta trebuie sa ne prezentam masiv la vot !
  Prezenta masiva la vot "va ajuta" si mafia PSD + Pro Romania + alde sa obtin scoruri cat mai mici !
  Doamne-ajuta !

  https://youtu.be/G-o44l4yupY
  angel9913
  02.05.2020, 21:25
  Pros.tii cu mak !
  UDMR-ul a fost in fiecare parlament romanesc si european de la infiintzarea lor si pana acum, si va continua sa fie parte din aceste corpuri legislative si in viitor. Pot sa pariez pe chestia asta, oricand. Asta-i o decizie pe care n-o i-au neaparat alegatorii din colonia de spetza a 14-a numita Romanica, ci aia care ii colonizeaza. Ordinul vine ceva mai de sus.

  Treaba voastra de colonizatzi este sa executatzi intocmai si la timp ordinul de zi pa unitate care vine, de obicei, pa linia kolhoznica. Uneori vine si pa linia licuriceasca. Cel mai nasol e cand vine pe ambele linii simultan si suna diferit... :)

  Pt. situatzia in care va facetzi ca nu pricepetzi (sau chiar nu va duce capul) si nu executatzi "ce trebuie", exista "serviciili" care sa va corecteze "erorile", din tableta (servicii platite tot de contribuabilul de Romanica). Nu degeaba "voturili" sunt numarate de STS.

  E cum zicea Tatucu' Stalin pe vremuri: “Those who vote decide nothing. Those who count the vote decide everything!"

  Asta-i tot. Continuatzi, mai Draga ! :)
  Gile
  03.05.2020, 08:09
  Foarte simplu
  Simpatizantilor mafiei PSD si mafiotilor PSD le e frica de prezenta masiva la vot !
  Prezenta masiva la vot inseamna procente mici pentru mafia PSD si pentru slugile sale credincioase (alde, pro romania si udmr)!
  Minona
  03.05.2020, 04:30
  Chiar asa?
  Asa s-a exprimat "tatucu Stalin"(al tau tatuc, poate), in English? Eu cred ca ai dat copy/paste de pe internet ca sa-ti arati "dashtaptachiunea". Ai ramas la vechile ideologii. Ce a spus odata Stalin va ramane in istorie doar ca "asa nu". Cea mai mare parte a omenirii a evoluat. Unii insa au ramas in epoca de piatra, altii inca se inchina la vechile sloganuri ale unui vis urat al omenirii. Tu faci parte dintre ei.
  PS: "Mai draga"
  info
  02.05.2020, 12:19
  Un anumit grad de autonomie si auto-administrare...
  ...nu este un lucru rau. Dimpotriva.
  Este rau atat timp cat se aplica discretionar, numai in anumite zone din tara si pe criterii etnice.
  Problema este ca nu stim exact ce inseamna o stare de autonomie in cadrul unui stat (fiscal). Nu s-a discutat si nici macar nu am incercat sa definim termenul. Se poate defini o autonomie care sa nu incalce prevederile constitutionale? Sau ce ar trebui modificat in Constitutie? Trebuie sa stim exact pentru ca sa ne putem spune apoi opiniile (pro sau contra).
  Doua lucruri cred ca sunt clare:
  1. Nu se poate vorbi de spargerea unui stat sau de crearea unui nou stat. Avem exemplul Cataloniei. Nu doar opozitia populatiei majoritare din Spania, dar nici Uniunea Europeana nu agreaza astfel de miscari.
  2. Procedura odata definita si permisa se poate aplica tuturor zonelor dintr-o tara (grupand-se asa cum doresc). Asa este echitabil si democratic. Nu se poate face o lege de o asemenea importanta doar pentru o singura zona si cu atat mai putin pe criterii etnice.
  Regula trebuie sa fie clara si pentru toti la fel, ca in cazul unui stat federal. Parerea mea este ca statul federal este o structura mai buna si mai eficienta decat statul centralizat.
  Rank1
  02.05.2020, 21:41
  @Tot-la-vale psd+udmr!
  Sa lasam Catalonia.
  Faptele sunt fapte:
  1)toti cei 9 parlamentari udmr au votat pentru.
  2)ciolacu a mintit: "Nu era obligat sa stea pe loc pentru ca nu a venit punctul de vedere de la Guvern".
  Asta trebuie sa tinem minte cind vom vota.
  Resist
  02.05.2020, 21:25
  ba este rau !
  pentru ca udmr/ungaria vor tot:autonomie,independenta si chiar mai mult!
  m.omiduta
  02.05.2020, 13:24
  @Info
  Da, privit din acest punct de vedere Transilvaniei i-ar fi mult mai bine singura, decat alaturi de Bucuresti, cu atat mai mult cu cat conducerea de la Bucuresti este de 2 bani. Chiar si Iuliu Maniu s-a indrebat daca a facut bine cerand unirea cu Romania. Sa nu uitam ca in 1918, Transilvania si-a declarat independenta, apoi a cerut unirea cu Romania, iar, 20 de ani mai tarziu, Bucurestiul dadea efectiv Transilvania Ungariei fara sa traga un glont. Voi cei care luati in deradere problema Transilvaniei, ar trebui sa stiti ca maghiarii sunt foarte agresivi pe acesta tema, ca nu au acceptat niciodata Tratatul Trianon, iar romanii din Transilvania cred ca ar stapani mult mai bine problema, daca ar avea-o in mana.
  Tot-la-vale
  02.05.2020, 10:13
  Cam pedant articol...
  asupra unei probleme ce ar fi trecut la "și altele" dacă nu exista interes să iese foc și nu ar fi fost alimentată (diversiune?) din plin, utilizandu-se gloanțe de diverse calibre trase din orice poziție. O aberație care s-a stins așa cum a apărut

  Și totuși: văd acest subtitlu
  "Proiectul contravine Constitutiei, legislatiei UE si dreptului international".

  Despre Constituție, se spune in randurile de dedesubt. Despre legislația UE si dreptul international pe care le-ar incălca, distinsa jurnalista nu spune nimic (?). Dacă e așa, a suparlicitat sau a făcut vreun copy-paste. Poate că ar fi bine să revină să ne explice și nouă ce legi internaționale și din UE incalcă acest proiect. Altminteri ar insemna că Tara Bascilor, insulele Madeira sau Canare, ținuturi autonome din Spania și Portugalia, sunt zone aflate intr-o cruntă ilegalitate. Aștept lămuriri.
  lazard
  02.05.2020, 10:03
  Ciolacu
  Mai nou dl ciolacu and company il vor reclama pe presedinte la consiliul national al discriminarii si culmea(numai in Ro se poate intampla asta) condus de un maghiar.
  Ciolacu dovedeste astfel ca este un ffff slab politician si recunoaste implicit ca are aranjamente cu udmr,udmr platit din banii nostri sa dezmembreze Ro.Urmeaza o noua lege adoptata tacit la senat care prevede oficializarea limbii maghiare.Oare cati maghiari mai sant in romania ,adica cu 51% si peste sange maghiar.Unul dintre putinii secui ce au mai ramas era stupefiat si revoltat ca maghiarii au furat denumirea de secui,secuiesc.