Analist, despre reacțiile la discursul lui Viktor Orban: „Joacă activ în piesa lui Putin. Doar liderii UDMR se fac că nu înțeleg de ce atâta vâlvă”

Vineri, 29 Iulie 2022, ora 18:40 3528 citiri
udmr, viktor orban, sebastian lazaroiu, reactii politice

Sociologul și scriitorul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidențial a analizat reacțiile interne și externe la discursul controversat al premierului ungar Viktor Orban și concluzionează că scena internațională începe să ia în serios afirmațiile lui Orban.

„Urmăresc reacțiile oficiale la discursul lui Orban de la Tușnad. Ordinea, rangurile și tonul spun mai multe decât credeți. Comisia Europeană a reacționat repede, dar relativ blând, oarecum evaziv, la nivel de vicepreședinte. Același ton domol fața de Orban, cum ne-a obișnuit establisment-ul de la Bruxelles, care l-a ținut în brațe pe fascistul de la Budapesta. Departamentul de Stat a avut abia ieri o reacție foarte dură. Un purtător de cuvânt a catalogat delirul lui Orban "de neiertat".

Pe plan intern, au reacționat toate partidele, destul de repede, premierul, relativ blând, și, azi, președintele țării, pe un ton apăsat. UDMR a scăldat-o prin liderii care au aplaudat la fața locului discursul lui Orban, evitând să comenteze. Până la urmă a iesit Hunor să-și apere tutorele care ii dă bani de buzunar”, notează Lăzăroiu.

Fostul consilier adaugă că Orban a mai avut astfel de declarații și în trecut, însă de obicei le făcea în preajma alegerilor. În prezent însă nu există vreun scrutin în Ungaria și scena internațională a înțeles că Orban „joacă piesa lui Putin”, mai notează sociologul.

„E adevărat că Orban a mai făcut și în trecut declarații de genul ăsta. De obicei le făcea cu puțin înainte de alegeri, ca să aibă scuza discursului politic, veșnica scuză sub care se ascund politicienii lași și populiști. Scuză care a fost, se pare, inghițită de fiecare dată de oficialii de la Bruxelles și Washington.

Acum Orban nu mai e în campanie, ba chiar e la câteva luni după ce a câștigat un scrutin. Ce i-o fi venit? Păi, știind și contextul mondial, și cel regional, toată lumea a ințeles ce execută Orban. Toată lumea a înțeles că joacă deja activ în piesa lui Putin (pusă în scenă în Italia și Bulgaria, de exemplu, prin căderea guvernelor) și nu mai e clovnul isteric, dar inofensiv, din campaniile electorale. Așa se explică de ce bulgărele de zăpadă al reacțiilor internaționale s-a rostogolit mai încet, la fel ca la noi, timid, dar in crescendo. Probabil au fost puse cap la cap mai multe informații și a fost destul de evident că panglicile scoase pe nas de Orban nu mai sunt deloc inocente din punct de vedere geopolitic”, notează Lăzăroiu.

Scriitorul concluzionează apoi că doar UDMR-ul se face că nu înțelege gravitatea problemei.

„Doar liderii UDMR se fac că nu înțeleg de ce atâta vâlvă. "Se fac" pentru că scutură ca milogii scamele de pe costumul finanțatorului sau "se fac" pentru că sunt complici la planurile lui Putin. Asta încă nu mi-e clar.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News