Dispozitivele rusești cu care patru ucraineni au reușit să ”rupă” parcările mall-urilor din România. Furau tot din mașini, fără să lase urme

Sambata, 26 Noiembrie 2022, ora 03:40
130151 citiri
Dispozitivele rusești cu care patru ucraineni au reușit să ”rupă” parcările mall-urilor din România. Furau tot din mașini, fără să lase urme
Patru ucraineni au reușit să dea zeci de spargeri în parcările din România FOTO Arhivă

Patru cetățeni ucraineni au reușit să lase fără bunurile de valoare, în special laptopuri, tablete, telefoane și bani, zeci de români care au avut proasta inspirație să-și țină aceste obiecte în mașină în timp ce se aflau la cumpărături.

Gruparea de ucraineni se folosea de aplicații speciale cu ajutorul cărora reușea să copieze semnalului de blocare/deblocare a sistemului centralizat de închidere a autovehiculelor. Odată portierele deblocate, ucrainenii intrau în mașină fără să lase urme și furau tot ce considerau ei că poate fi valorificat.

Cum acționa gruparea

Oleg Calinicenco, Alexandr Semeniuc, Mihail Cernov și Pobizhetskyi Oleksandr, toți oameni la 50 de ani, unii cu antecedente penale la ei în țară (unul dintre ei condamnat inclusiv pentru omor calificat), au ajuns în România la începutul anului 2018. Se deplasau cu două mașini, un VW Jetta și o dubiță Mercedes Vito, ambele înmatriculate în Ucraina.

Ținta lor erau parcările marilor centre comerciale din întreaga țară unde supravegheau cu atenție șoferii care-și lăsau bunuri de valoare în portbagaj sau pe banchete. Nu mașinile sofisticate erau vizate, ci mai degrabă cele comune, parcate la margine și departe de intrarea în supermarketuri.

Cu ajutorul unor dispozitive, Scher-Khan Magicar și Dialogue Code System D-605, ultimul fabricat în Rusia, reușeau să acceseze de la distanță sistemul de deschidere/închidere centralizată al autovehiculelor staționate în parcările unor centre comerciale din diferite orașe din România.

Fiecare dintre cei patru avea rolul lui. Unul urmărea mașina țintă, altul acționa dispozitivul, al treilea urmărea șoferul în magazin, iar cel de-al patrulea scotocea prin mașini. Țineau legătura între ei prin telefon, astfel că cei care se aflau în parcare erau informați în permanență despre locul în care se află proprietarul mașinii.

Polițiștii fentați cu folie de aluminiu

În nici două luni de zile cât s-au aflat în România, în perioada ianuarie-februarie 2018, au dat lovituri în parcarea Decathlon Brașov, parcarea Ploieşti Shopping City, 16.01.2018 parcarea IKEA Bucureşti, 17.01.2018 parcarea Complexului Comercial Carrefour Orhideea şi 18.01.2018 parcarea Kaufland Râmnicu Vâlcea, apoi, în luna februarie au acționat în zona Baia Mare, în parcările magazinelor Lidl, Metro, Auchan, Dedeman.

Erau pregătiți inclusiv pentru a nu putea fi identificați rapid de poliție. Purtau hanorace cu glugă și fața parțial acoperită și foloseau ”burner-phones” acestea având seriile IMEI clonate, neputând fi identificate sau urmărite. În plus au folosit în doar două luni un număr impresionant de cartele, 98 pentru aceeași serie IMEI, au explicat anchetatorii în actul de sesizare, iar unele dintre telefoane erau învelite în folie de aluminiu cu scopul de a nu puta fi localizat. A fost nevoie de realizarea unui experiment judiciar pentru ca polițiștii să poată dovedi scopul pentru care aparatul era învelit în folie de aluminiu.

Hoții au fost prinși însă în martie 2018. Polițiștii știau mașinile cu care se deplasează în țară și numerele de înmatriculare. Când autoturismele urmărite au fost depistate în parcarea unui mall din Brașov, un echipaj al poliției a intervenit, au urmat percheziții și apoi reținerile. În mașini au fost găsite laptopuri, tablete, telefoane, bani în lei și valută, obiecte furate de prin parcările din țară.

Cei patru ucraineni, în vârstă de 51, 55, 56 și 59, au fost reținuți și trimiși în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat și furt calificat în formă continuată, dosarul lor judecându-se pe rolul Tribunalului Brașov, instanță care s-a și pronunțat în cauză.

Judecătorii brașoveni au decis ca cei patru să fie condamnați fiecare la câte patru ani și patru luni în regim de detenție și interzicerea dreptului de a mai intra în România pentru o perioadă de patru ani după executarea pedepsei cu închisoarea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine este mecanicul de locomotivă care a evitat o tragedie, după ce o autospecială ISU a forțat trecerea de cale ferată în Brașov FOTO/VIDEO
Cine este mecanicul de locomotivă care a evitat o tragedie, după ce o autospecială ISU a forțat trecerea de cale ferată în Brașov FOTO/VIDEO
Un mecanic de la Depoul Brașov-Secția Teiuș a fost felicitat de CFR, după ce a reușit să evite la limită o mașină de pompieri care a forțat trecerea de cale ferată. Șoferul...
Bărbatul din Brașov care s-a înecat cu mâncare a fost operat de medici, dar a murit după două ore
Bărbatul din Brașov care s-a înecat cu mâncare a fost operat de medici, dar a murit după două ore
Un bărbat de 57 de ani, din Brașov s-a înecat cu mâncare în timp ce lua masa la un restaurant. Conform stirileprotv.ro, doi chirurgi din Capitală au fost trimiși ca să-l opereze, însă...
#ucraineni, #furturi masini, #grup infractional organizat, #parcare Bucuresti, #brasov, #laptopuri , #furt