Zelenski susține că Rusia și-a intensificat ofensiva: „Putin vrea să își anunțe candidatura pentru un nou mandat”

Miercuri, 15 Noiembrie 2023, ora 07:17
1645 citiri
Zelenski susține că Rusia și-a intensificat ofensiva: „Putin vrea să își anunțe candidatura pentru un nou mandat”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor, marţi seară, că soldaţii rezistă eroic ofensivei ruse din est şi apără Avdiivka provocând pierderi mari inamicului, în condiţiile în care Moscova nu ezită să arunce în luptă resurse, întrucât Vladimir Putin are nevoie să arate rezultate pe front până la jumătatea lunii decembrie, când plănuieşte să-şi anunţe candidatura pentru un nou mandat.

„Trebuie să înţelegem că Putin are un obiectiv politic foarte cinic şi specific în acest moment şi este gata să ucidă cât de mulţi dintre oamenii săi doreşte, pentru că vrea să arate cel puţin nişte rezultate tactice în prima jumătate a lunii decembrie. Atunci plănuieşte să-şi anunţe alegerile”, le-a spus Zelenski compatrioţilor în mesajul său pe care îl transmite în fiecare seară.

Rusia pierde deja soldaţi şi echipamente lângă Avdiivka mai repede şi la o scară mai mare decât, de exemplu, lângă Bahmut. Este extrem de dificil să reziste la acest atac. Şi fiecare dintre soldaţii noştri care îşi menţine poziţiile, fiecare dintre soldaţii noştri care îndeplineşte misiunile de luptă acolo merită cea mai mare recunoştinţă din partea noastră. Ei sunt adevăraţi eroi!”, a subliniat Zelenski. „Cu cât mai multe forţe ruseşti sunt distruse lângă Avdiivka, cu atât mai rea va fi situaţia generală şi cursul acestui război pentru inamic”, a adăugat preşedintele.

„Aş dori să-i menţionez în mod special pe soldaţii brigăzilor mecanizate 53 şi 110 şi pe artileriştii brigăzii de artilerie 55. Toţi aceştia luptă în sectorul Avdiivka şi au oferit Ucrainei cele mai bune rezultate în aceste zile. Vă mulţumim, soldaţi!”, a spus Zelenski.

El a menţionat apoi brigăzi care luptă şi în alte zone - Kupiansk, Lîman, Bahmut - spunând că şi acestea merită deopotrivă recunoştinţă pentru rezistenţa pe care o opun ruşilor.

Pe de altă parte, Zelenski a anunţat că zilele acestea o delegaţie ucraineană se află la Washington. „Continuăm să lucrăm cu partenerii noştri, în special din Statele Unite, pentru a ne asigura că sprijinul pentru Ucraina este menţinut la nivelul de care este nevoie acum. Le sunt recunoscător partenerilor noştri pentru înţelegerea nevoilor Ucrainei”, a punctat Zelenski, în condiţiile în care blocajul politic din Congres împiedică adoptarea unui nou pachet de ajutor pentru Kiev.

Din delegaţie fac parte prim-vicepremierul Iulia Svîrîdenko, şeful cancelariei prezidenţiale Andrii Iermak şi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei. Ei pledează, printre altele, pentru sancţiuni mai dure împotriva Rusiei şi pentru utilizarea activelor îngheţate ale Rusiei pentru a sprijini Ucraina, a precizat Zelenski.

El a mai spus că au avut loc „întâlniri importante” cu secretarul de stat al SUA şi echipa sa, cu consilierii pe probleme de securitate naţională ai preşedintelui SUA şi ai liderilor Franţei, Germaniei şi Marii Britanii, cu reprezentanţi ai societăţii civile americane şi cu şefi ai instituţiilor financiare şi de dezvoltare internaţionale.

„Ne pregătim pentru anul viitor. Nu va fi uşor. Suntem conştienţi de acest lucru. Dar facem tot ce putem pentru a ne asigura că poziţia Ucrainei rămâne fiabilă. Iar în următoarele săptămâni, plănuim să lucrăm cu partenerii noştri europeni şi cu alţi parteneri”, a spus Zelenski.

Preşedintele a mulţumit de asemenea tuturor celor care contribuie la evacuarea cetăţenilor ucraineni din Fâşia Gaza, despre care a spus că este „o operaţiune foarte, foarte complexă, sensibilă şi pe mai multe niveluri”. El a anunţat că peste 200 de persoane au fost salvate din Gaza şi urmează să fie evacuate şi alte grupuri. „Succesul Ucrainei în astfel de operaţiuni demonstrează încă o dată lumii cât de mult îşi preţuieşte statul nostru cetăţenii, oriunde s-ar afla aceştia, şi cât de eficiente sunt instituţiile noastre de stat”, a punctat liderul ucrainean.

Liderul de la Kiev a anunţat că Ucraina pregăteşte un al doilea summit dedicat transportului de cereale şi a anunţat că exporturile maritime prin noul coridor prin Marea Neagră, instituit unilateral de Kiev după ce Rusia s-a retras din acordul ce permitea transportul maritim în siguranţă al cerealelor ucrainene, au ajuns deja la aproape 4 milioane de tone de marfă.

„Putem contribui la o mai mare stabilitate în lume ajutând la furnizarea de alimente celor care au nevoie. În special în Africa”, a spus Zelenski precizând că marţi a avut o întâlnire cu un grup mare de jurnalişti din 11 ţări din Africa. „Sunt recunoscător pentru atenţia acordată Ucrainei şi cred că, în apărarea împotriva agresiunii şi în apărarea dreptului internaţional, majoritatea lumii va fi întotdeauna alături de Ucraina”, şi-a încheiat Zelenski discursul.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
#Ucraina, #Volodimir Zelenski, #Rusia, #ofensiva, #putin , #stiri Volodimir Zelenski