Zelenski, mesaj dintr-un tren: „Avem sisteme de apărare aeriană foarte serioase, dar trebuie să fim și mai puternici”

Joi, 20 Aprilie 2023, ora 07:12
2280 citiri
Zelenski, mesaj dintr-un tren: „Avem sisteme de apărare aeriană foarte serioase, dar trebuie să fim și mai puternici”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski, care face turul ţării şi merge în zonele sensibile înainte de contraofensiva aşteptată a Kievului, s-a adresat miercuri seara ucrainenilor din ceea ce pare a fi un tren, în condiţiile în care în cursul zilei a fost în nord-vestul ţării, la graniţa cu Belarus, pentru a vedea cum este păzită. El le-a povestit compatrioţilor despre vizita sa, dar a sugerat totodată că Ucraina încă mai are nevoie de forţe înainte de a porni în recucerirea teritoriilor ocupate.

„La nivel de stat, se face totul pentru a creşte capacitatea noastră de a ne apăra şi de a ne proteja de atacurile ruseşti. Avem deja sisteme de apărare aeriană foarte serioase şi alte arme pentru a ne proteja cerul în Ucraina. Dar trebuie să fim - şi sunt sigur că vom fi - şi mai puternici”, a spus liderul ucrainean.

În cursul zilei, ministrul apărării, Oleksii Reznikov, anunţase că primele sisteme Patriot, atât de aşteptate şi dorite de Kiev, utile în apărarea antiaeriană, au ajuns deja în ţară.

De altfel, Zelenski a spus că doreşte să aducă un omagiu special celor care apără cerul Ucrainei - forţele aeriene şi unităţile relevante ale altor ramuri ale forţelor armate.

„Le sunt recunoscător tuturor celor care cu precizia şi viteza lor asigură eficienţa tuturor armelor pe care ţara noastră le-a dobândit!” - a arătat Zelenski, menţionând cu precădere unităţile de la Odesa care au contracarat în cursul nopţii precedente un atac rusesc. „Pe parcursul zilei, luptătorii noştri au apărat cerul din Dnipropetrovsk, Kiev - regiunea, alte oraşe şi alte regiuni ale Ucrainei”, a adăugat preşedintele.

De asemenea, liderul de la Kiev a mulţumit Statelor Unite, care miercuri au anunţat un alt pachet de sprijin militar pentru Ucraina, în valoare de 325 de milioane de dolari. Pachetul "include mai multă muniţie pentru HIMARS şi rachete de artilerie, precum şi sisteme antiblindate, arme de calibru mic, vehicule de sprijin logistic şi sprijin pentru întreţinere, esenţiale pentru consolidarea apărătorilor Ucrainei pe câmpul de luptă", după cum a precizat secretarul de stat Antony Blinken într-un comunicat.

Pe de altă parte, Zelenski a arătat că mai este de lucru în ceea ce priveşte pregătirea resursei umane. „Pregătim noi unităţi - unităţi de poliţişti de frontieră - pentru a se alătura operaţiunilor noastre active, pentru a se alătura mişcării pe care o dezvoltăm treptat”, a declarat el în discursul său video de seară, înregistrat în tren.

„Mă întorc dintr-o vizită de lucru. Astăzi, am fost în Volîn, alături de poliţiştii noştri de frontieră, la graniţa cu Belarus. Există o mulţime de probleme legate de gestionarea frontierei, de protecţia şi de dezvoltarea zonei de frontieră. Volîn dă dovadă de o forţă reală, iar acest lucru este evident în modul în care regiunea consolidează securitatea întregii ţări”, a spus Zelenski. „Împreună cu toate forţele noastre de apărare şi securitate, poliţiştii de frontieră luptă în prima linie, inclusiv în cele mai dificile zone - Bahmut, regiunea Doneţk în general, adevăraţi eroi care au îndeplinit cu succes sute şi sute de misiuni de luptă”, a subliniat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a mai spus că între timp, continuă pregătirea paşilor internaţionali nu doar pentru această săptămână, ci şi pentru viitorul apropiat. „Protecţia Ucrainei şi ordinea internaţională bazată pe reguli rămân problema numărul unu pe agenda globală”, a subliniat Zelenski.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, om de bază pentru regimul de la Kremlin, suferă de peste cinci ani de necroză pancreatică, o afecțiune care poate duce la deces. El ar fi fost la spitalul...
#Ucraina, #Volodimir Zelenski, #Rusia, #armament , #stiri Volodimir Zelenski