Zelenski, despre discuțiile pe tema integrării Ucrainei în UE: „Motivaţia este şi ea o armă şi trebuie reîncărcată”

Miercuri, 25 Octombrie 2023, ora 07:25
1384 citiri
Zelenski, despre discuțiile pe tema integrării Ucrainei în UE: „Motivaţia este şi ea o armă şi trebuie reîncărcată”
Olaf Scholz, Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron FOTO Twitter / Nexta

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că locuitorii din zonele ocupate de ruşi simt că prezenţa acestora pe pământul ucrainean nu este una permanentă. ”Ucraina îşi va recâştiga teritoriul şi oamenii. Nu vom lăsa pe nimeni în mâinile ocupanţilor. Folosim toate mijloacele pentru a ne asigura că acest război se încheie cu înfrângerea ocupanţilor”, adaugă el.

Zelenski a vorbit, în mesajul transmis marţi seară, despre summit-ul Platforma Crimeea, care are loc în Cehia.

”Declaraţia puternică a summit-ului este despre susţinerea Ucrainei, a integrităţii noastre teritoriale şi a suveranităţii, a nevoii de a elibera tot pământul nostru de ocupant şi toţi oamenii noştri din captivitatea rusească. Sprijin pentru Formula de Pace. O voce limpede în sprijinul presiunii crescute asupra Rusiei şi asistenţa specifică de care Ucraina are nevoie pentru a câştiga acest război”, a afirmat el.

Preşedintele Ucrainei a menţionat că la această ediţie au participat aproape 70 de delegaţii parlamentare din diferite ţări.

Zelenski a menţionat că a subliniat, în discursul adresat participanţilor, tacticile privind regiunea Mării Negre şi Crimeea.

”În ciuda multor îndoieli ale unor diferiţi actori internaţionali, Ucraina a arătat că poate învinge, în pofida tuturor încercărilor, mai ales în regiunea Mării Negre. Este cu adevărat o realizare istorică atunci când flota rusească se retrage nu doar din partea vestică a mării, ci chiar şi din Crimeea”, a arătat el.

Preşedintele ucrainean le-a transmis un mesaj locuitorilor din Crimeea, din Sevastopol, din zonele ocupate din sudul şi estul ţării.

”Dragi ucraineni! Voi toţi simţiti că prezenţa rusă pe pământul nostru nu este permanentă. Eu ştiu asta. Ucraina îşi va recâştiga teritoriul şi oamenii. Nu vom lăsa pe nimeni în mâinile ocupanţilor. Folosim toate mijloacele pentru a ne asigura că acest război se încheie cu înfrângerea ocupanţilor”, a subliniat Zelenski.

El a adăugat că a participat şi la reuniunea Colegiului Comisarilor UE.

”Pas cu pas, ne îndreptăm spre un punct de cotitură istoric în relaţia noastră cu Europa – lucrăm pentru a deschide negocierile pentru ca Ucraina să devină membru al UE chiar în acest an”, a declarat Volodimir Zelenski.

El a explicat că, pe lângă importanţa istorică pentru stat, începerea negocierilor cu UE privind aderarea va avea un efect practic substanţial, pentru oameni şi luptători.

”Motivaţia este şi ea o armă şi trebuie reîncărcată. Aşteptăm acest impuls puternic pentru motivaţia ucraineană – disponibilitatea din partea UE de a începe negocierile cu Ucraina, decizia politică corespunzătoare. Le mulţumesc tuturor partenerilor care lucrează împreună cu noi pentru a aduce acest lucru mai aproape”, a spus el.

Zelenski a mai menţionat că în Germania a început un nou forum de business, la care vor fi prezentate industria, energia şi infrastructura Ucrainei, arătând: ”Nivelul relaţiilor şi al încrederii între Ucraina şi Germania este cel mai înalt din toţi anii independenţei noastre”.

El a adăugat că este pregătită o reuniune internaţională privind Formula de Pace Ucraineană, la nivel de consilieri şi reprezentanţi speciali.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă, 27 aprilie, pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub ”conducerea temporară externă” a unei...
#Ucraina, #razboi, #Volodimir Zelenski, #Rusia, #Uniunea Europeana , #stiri Volodimir Zelenski