UE: Dobânzi rusești pentru arme ucrainene

Autor: Bernd Riegert (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Vineri, 22 Martie 2024, ora 19:15
1710 citiri

UE şi Ucraina îşi adâncesc cooperarea. Candidatei la aderare i s-au promis noi ajutoare financiare, provenind din dobânzile rezultate de pe urma fondurilor ruseşti îngheţate.

Cu un an în urmă statele UE au promis să ajute armata ucraineană cu un milion de obuze în lupta ei contra invadatorului rus. Până acum, UE nu a onorat decât pe jumătate această promisiune.

Dar miercuri a fost prezentată la Bruxelles o serie întreagă de ajutoare politice şi financiare destinate ţării agresate de Rusia. Măcar bani vor fi transferaţi regimului de la Kiev.

50 de miliarde pentru bugetul Ucrainei

Consiliul de Asociere dintre UE şi Ucraina s-a reunit pentru prima dată, după ce UE a anunţat oficial în decembrie începutul negocierilor de aderare cu fosta republică sovietică. În consiliu se pregătesc următorii paşi până la debutul tratativelor de aderare.

Premierul ucrainean Denis Şmihal a prezentat un plan de reformă şi reconstrucţie a Ucrainei, în timp ce războiul continuă. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut cunoscut că miercuri a fost virată prima tranşă de 4,5 miliarde de euro din noul pachet financiar al UE de 50 de miliarde destinat Ucrainei.

Până la sfârşitul anului 2027, bugetul Ucrainei va fi cofinanţat. "Este ceva decisiv pentru Ucraina", a declarat von der Leyen la Bruxelles. Ucraina va fi sprijinită în continuare atâta timp cât va fi necesar, a asigurat şi comisarul european pentru Extindere, Oliver Varhelyi.

"Mulţumim mult pentru sprijin ", a declarat premierul ucrainean Şmihal. Mecanismul de finanţare dotat cu 50 de miliarde de euro este cheia stabilităţii, a adăugat el. "UE este acum în stare maximă de alertă fiindcă ştie că în joc se află şi interesele sale vitale", a subliniat premierul de la Kiev.

Însărcinatul UE pentru politică externă, Josep Borrell, a elogiat progresul rapid al Ucrainei în procesul de apropiere de UE, şi asta în ciuda faptului că ţara se află în război. Dar Comisia Europeană a evitat să stabilească data concretă de începere a negocierilor de aderare.

În acest scop este necesară o decizie în unanimitate a tuturor statelor membre. Ungaria a tot întârziat procesul de aderare a Ucrainei. Şi la următorul pas diplomaţii UE se aşteaptă la opoziţie sau condiţii speciale din partea Budapestei.

Dobânzile ruseşti vor finanţa arme pentru Ucraina

După decizia fundamentală luată în februarie de şefii de stat şi de guvern europeni, Comisia Europeană a prezentat miercuri un plan prin care câştigurile obţinute de pe urma fondurilor ruseşti de stat îngheţate în UE vor fi puse la dispoziţia Ucrainei.

Este vorba de dobânzi în valoare de aproximativ trei miliarde de euro anual. Fonduri ale Băncii Centrale a Rusiei în valoare de aproape 200 de miliarde de euro au fost îngheţate ca urmare a sancţiunilor UE.

UE respinge însă posibilitatea confiscării complete a acestor fonduri, după cum solicită Ucraina, evidenţiind că există probleme de ordin juridic şi ar fi prejudiciată încrederea depunătorilor internaţionali în zona euro. După îndelungate consfătuiri statele UE au căzut de acord să confişte măcar dobânzile rezultate din depunerile ruseşti.

Acestea vor fi virate într-un buget extraordinar, denumit "Facilitatea Europeană de Pace". Din acest fond statele UE finanţează livrările de arme către Ucraina. Până acum el conţine cinci miliarde de euro din contribuţiile statelor UE.

Moscova vorbeşte despre "hoţie"

Şefii de stat şi de guvern europeni se ocupă joi de planul de folosire a profiturilor realizate de pe urma fondurilor ruseşti. Germania a renunţat să mai facă opoziţie la acest model.

Belgia a anunţat că va vira Ucrainei impozitul pe capital, în valoare de 25 la sută, pe care îl încasează de pe urma depunerilor ruseşti.

Până acum nu a existat confiscarea unor fonduri externe ale unor bănci de stat decât după încheierea unor războaie. De exemplu la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial sau în 1991, la capătul celui de-al doilea război din Golf, al Irakului împotriva Kuweitului.

De aceea reacţia Moscovei nu s-a lăsat aşteptată. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat că reputaţia vestului de a fi un port sigur pentru depuneri a fost ruinată.

"Paguba este inevitabilă. Persoanele care iau deciziile şi statele care iau astfel de decizii devin obiecte ale urmăririi penale pentru multe decenii de acum înainte", a declarat Peskov. Iar purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a vorbit despre "banditism şi hoţie".

Sunt posibile taxe vamale pentru produsele agricole din Ucraina

În noaptea de miercuri spre joi, statele UE au căzut de acord să prelungească cu un an scutirea de taxe pentru mărfurile din Ucraina. Dar la presiunea fermierilor europeni, excepţie vor face unele produse agricole cum ar fi mierea, ouăle, păsările, zahărul şi mălaiul. Începând din iunie se pot din nou percepe taxe vamale pentru importurile în UE, dacă ele depăşesc un plafon maxim.

Premierul ucrainean Şmihal s-a declarat mulţumit de aceste decizii, fiindcă plafoanele stabilite oricum nu vor fi atinse. Rămâne de văzut dacă fermierii polonezi, care blochează punctele de trecere a graniţei cu Ucraina, de teama concurenţei neloiale din est, se vor mulţumi cu asta.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
#Ucraina, #razboi Ucraina, #arme pentru ucraina, #arme , #Ucraina